Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2008

Εάν ναι , τότε το όνομα αυτής ……Nova Makedonija

Επειδή θεωρώ ότι το θέμα της διαπραγμάτευσης για το όνομα των Σκοπίων βρίσκεται στο πιο κρίσιμο στάδιο δεν θα το σχολιάσω αναλυτικά .

Θα το κάνω όμως στο άμεσο μέλλον και αφού πρώτα οι διπλωμάτες ελπίζω να έχουν πράξει τα δέοντα .

Πέντε παραλλαγές ονομάτων φέρεται, να περιέχει η νέα πρόταση που προσκόμισε την Τρίτη κατά το νέο γύρο συνομιλιών ανάμεσα στους πρεσβευτές της Ελλάδας και των Σκοπίων ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Οι προτάσεις ονομασίας που κατατέθηκαν είναι:
- Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας
- Κυρίαρχη Δημοκρατία της Μακεδονίας
- Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας
- Republic Macedoniya (Δημοκρατία της Μακεδονίας στη σλαβική)
- Νέα Μακεδονία

Στο κείμενο το οποίο παρέδωσε στους διαπραγματευτές των δύο χωρών ο κ. Νίμιτς εισηγείται λύση διπλής ονομασίας (μία σύνθετη ονομασία για διεθνή χρήση και διατήρηση του συνταγματικού ονόματος της ΠΓΔΜ)

Η ελληνική πλευρά ερμηνεύει τη διεθνή χρήση ως χρήση έναντι όλων , ενώ η σκοπιανή πλευρά εξετάζει το νέο όνομα μόνο για χρήση στις γραμματείες των διεθνών οργανισμών και στις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα.

Η Αθήνα επιμένει στην ανάγκη αναγραφής της νέας συμφωνηθείσας ονομασίας στα διαβατήρια των πολιτών της ΠΓΔΜ, ενώ τα Σκόπια το απορρίπτουν κατηγορηματικά.

Η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων εμφανίζεται διατεθειμένη να συμφωνήσει εφόσον διασφαλιστεί ότι θα χρησιμοποιείται μόνο στο «ταμπελάκι» των διεθνών οργανισμών το όνομα που θα συμφωνηθεί , το οποίο είναι ασφαλώς προτιμότερο γι` αυτούς από το FYROM.

Προσβλέπουν από την πλευρά τους εφόσον επιβεβαιωθεί η ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, να επιδιώξουν νέες αναγνωρίσεις με το συνταγματικό τους όνομα και από άλλες χώρες .

Το σίγουρο είναι ότι από την πλευρά μας δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή πιθανότητα διπλής ονομασίας.

Σίγουρα παίζεται σκληρό διπλωματικό παιχνίδι.

Στην τελική ευθεία, αναμένεται ότι θα υπάρξει άμεση παρέμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης που θέλει με κάθε τρόπο να αποτρέψει το ελληνικό βέτο.

Για το λόγο αυτό, όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση μας κρατά κλειστά ακόμη τα χαρτιά της στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου.

Μου προκάλεσε όμως τεράστια εντύπωση ,ότι η χθεσινή αναφορά του China View για τις συνομιλίες, αναφερόταν στην γείτονα χώρα ως FYROM .

Λέτε να έχουμε αλλαγή πολιτικής από την πλευρά της Κίνας;

Μην παραξενευτείτε αν τις επόμενες ημέρες μέχρι δηλαδή την σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι , εφόσον δεν έχουμε αποδοχή των ελληνικών θέσεων από τα Σκόπια , δούμε και ..…επίσημη αλλαγή στην στάση της Ρωσίας.

Σας είπα παίζεται χοντρό διπλωματικό παιχνίδι και το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα δεχθούμε σε καμία περίπτωση λύση διπλής ονομασίας που προτείνουν οι ΗΠΑ.

Εάν λοιπόν δεν υποχωρήσουν από τις θέσεις τους τα Σκόπια το βέτο σίγουρα θα ασκηθεί από την πλευρά μας.

Εάν υποχωρήσουν τότε το όνομα αυτής ……..Νova Makedonija .

12 σχόλια:

  1. Το καλό του ΚΑΡΑΜΑΝΛΉ είναι ότι μπορεί να τραβήξει κίνα - ρωσία με το μέρος του.
    Τελικά σωστά τα έλεγες politis...
    Κόσσοβο,Σκοπια και οι αδελφες δυναμεις έχουν απόλυτη σχέση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δηλαδή επιστροφή στο 1991. Γιατί και τότε το Nova Makedonija είχε προταθεί.

    Ίδωμεν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πακέτο Ζοάο Πινέιρο 1992

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νομίζω ότι εάν γίνουν τα πράγματα έτσι όπως τα λες δηλ. όχι διπλή ονομασία ,αλλά σύνθετη ονομασία Nova Makedonija ,την δεδομένη στιγμή και με τα λάθη που έχουμε κάνει 15 χρόνια ,είναι και η καλύτερη λύση για εμάς .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμφωνώ και εγώ ότι τουλάχιστον από τις υπόλοιπες τέσσερις ονομασίες αυτή θα είναι ή καλύτερη επιλογή.
    Γιατί έτσι θα αναγκαστούν να την προσφωνούν παντού και όχι σκέτο Μacedonia.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ρε παιδιά δεν κατάλαβα!!!
    Είναι έτοιμοι να μας πηδήξουν (να μας βιάσουν δηλαδή), έχουμε αποδεχθεί το βιασμό και ζητάμε από τον βιαστή να χρησημοποιήσει λιπαντικό για να πονέσουμε λιγότερο;!!!!

    Εγώ δέν κάθομαι να με πηδήξει ο Αμερικανός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι επανάληψη στο 91 ρε παιδία, για καλό είναι αυτό τώρα? Εγώ το 92 Πιτσιρικάς Γαρ Μαλάκας δε όπως φαίνεται από τα σημερινά αποτελέσματα, διαδήλωνα το φελέκι μου για την ελληνικότητα της Μακεδονίας και για ονομασία που δεν θα περιέχει το Παράγωγο Μακεδονία. Έτσι μας είπαν τότε, και μάλιστα μας είπαν ότι η Ελλάδα μπορεί να κάνει αυτό το κράτος παρωδία του αλατιού και θα αλλάξει το όνομα του. Τι έγινε ρε τώρα και φάγαμε τέτοια ήττα ? Γιατί περί ήττας πρόκειται, είτε δεχτούμε κάποια από αυτές τις ονομασίες, είτε ασκήσουμε βέτο και όλος ο κόσμος τους αναγνωρίσει και μπούνε και στο Νάτο με το έτσι θέλω τον Αμερικάνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Siroco έχεις απόλυτο δίκιο.
    Πρόκειται περί ήττας αλλά που ήμασταν όλοι μας τόσα χρόνια που η μια μετά την άλλη διάφορες χώρες τους αναγνώριζαν ως Μακεδονία;;;;
    Τώρα ας τα λουστούμε και ας κοιτάξουμε να μαζέψουμε τα ασυμμάζευτα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. egw d mporw na katalavw gt i ellada d exei takotsia na pei -OXI-. ENA TERASTIO OXI pou na aporriptei kathe protasi onomasias pou na periexei mesa ton oro makedonia?? toso dyskolo einai?? an einai dynaton... eimaste i ELLADA i kyriarxos twn valkaniwn. mexri k oi alvanoi kosovaroi apo tou pouthena dimiourgisan kratidio apenanti stin palia pote panisxiri yougoslavia nin servia. einai adianoito.... pou pigan ta pantelonia mas???ftasame se simeio na fovomaste ta skopia?? imarton!! k meta thewroume ton eauto mas KORMIA k PROEDROUS.. e oxi. eimaste aksioi tis moiras mas dioti eimaste i allada k elegxoume mia katastasi sto logia mono..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. sintoma tha tous paroun falagi oi alvanoi opote to provlima me to onoma tha lithi apo mono tou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Άνω Μακεδονία ή Βόρεια Μακεδονία και πολύ τους είναι! Αρκετά ασχοληθήκαμε με αυτό το γεωπολιτικό έκτρωμα. Αν δεν γουστάρουν, ας αρπάξουν το βέτο και μετά την αλλαγή στη ρωσική και κινεζική στάση, που θα τους γυρίσει δεκαετίες πίσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το Νέα Μακεδονία σίγουρα δεν είναι γεωγραφικός όρος, αλλά απ' ολότελα...

    http://pea-kyanea.blogspot.com/

    ΥΓ: Ευχαριστώ για το σχόλιο φιλαράκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή