Δευτέρα 2 Ιουνίου 2008

Πάμε για το έκτο …πραξικόπημα ;

Πραξικόπημα εκ μέρους του Στρατού εναντίον της νομιμότητας ;

Λάθος ! Νομιμότητα είναι ο Στρατός , οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας (Χ. Σελτίκ , Διοικ. στρατιάς Αιγαίου 12/10/80 ).

Αυτή την …κοσμοθεωρία έχουν οι στρατηγοί στην Τουρκία και δεν διστάζουν διαχρονικά να την επαναλαμβάνουν, αλλά ….και να την εφαρμόζουν !

Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι εάν θα γίνει για ακόμη μια φορά πραξικόπημα στην Τουρκία ,αλλά ποια μορφή θα έχει αυτό .

Μέχρι τώρα έχουν γίνει πέντε (5) πραξικοπήματα -1960,1971,1980,1997,2007- εκ των οποίων τα δύο τελευταία σε μια ποιο ….μεταμοντέρνα έκδοση.

Πάμε λοιπόν για το έκτο πραξικόπημα στην γείτονα χώρα.

Το πιο πιθανό σενάριο είναι ,το κόμμα ΑΚΡ του κ. Ερντογάν να διαλυθεί και ο ίδιος να έχει την τύχη του πνευματικού του πατέρα , του Ερμπακάν , ο οποίος βρίσκεται σε κατ` οίκον περιορισμό μετά το πρώτο μεταμοντέρνο πραξικόπημα του 1997.

Τα μηνύματα από τους στρατηγούς είναι ξεκάθαρα. Ή ήπιας μορφής πραξικόπημα ….δικαστικού τύπου , ή ......τάνκς!

Ήδη οι κομματικοί μηχανισμοί του ΑΚΡ θέτουν σε εφαρμογή το σενάριο που έχουμε δει και στα άλλα πραξικοπήματα .

Επανεμφανίζονται δηλαδή οι ίδιοι ιδεολογικοί μηχανισμοί με νέα ονομασία και νέα πρόσωπα.

Μπορεί οι κεμαλιστές να δέχονται διεθνή κριτική ως αυταρχικοί , αντιδημοκρατικοί κλπ, αλλά τα πράγματα στην Τουρκία έχουν ένα …ιδιαίτερο χαρακτήρα.

Διότι όσο αντιδημοκρατικοί και αυταρχικοί είναι οι κεμαλιστές , άλλο τόσο είναι και το ΑΚΡ.

Κοινός παρανομαστής και των δύο είναι ο κρατισμός και ο τουρκικός εθνικισμός.

Από την μία δηλαδή έχουμε τους κεμαλιστές να υποστηρίζουν με φανατισμό ένα «κοσμικό αυταρχισμό» και από την άλλη έχουμε τους ισλαμιστές να υποστηρίζουν εξίσου φανατικά την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος που είναι η «ισλαμοδημοκρατία».

Σε τελική ανάλυση .ο εσωτερικός καβγάς μεταξύ τους είναι για το …..πάπλωμα!!

Ναι μεν οι ισλαμιστές ,έχοντας γευτεί την εξουσία και το χρήμα δεν είναι διατεθειμένοι να σταματήσουν να τα νέμονται , οι κεμαλιστές όμως αρνούνται να τα μοιραστούν.

Όσο αφορά δε την εξωτερική πολιτική και κατά πόσο αυτό μας επηρεάζει , οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών είναι αμελητέες και σε καμιά περίπτωση δεν αλλοιώνουν τις βασικές παραμέτρους του εξωτερικού προσανατολισμού της Τουρκίας και των επεκτατικών της επιδιώξεων.

Άλλωστε τα τελευταία 50 χρόνια και με τα δεδομένα των πέντε πραξικοπημάτων ουδόλως διαφοροποιήθηκε .

Γιατί να γίνει κάτι τέτοιο μετά το …έκτο πραξικόπημα ;


Πηγές : «philenews»

18 σχόλια:

  1. Μια είναι η ...ουσία στην Τουρκία.
    Οι στρατηγοί κάνουν ότι θέλουν εδώ και πολλά χρόνια!
    Και δεν βλέπω να αλλάζει τίποτα και στο μέλλον.
    Τι ΕΕ κλπ ,αυτοί μόνο χούντα έχουν και δεν μπορώ να καταλάβω ,σε περίπτωση που κάποια στιγμή μπουν στην ΕΕ , ποιος θα πηγαίνει στις συνόδους κορυφής. Ο πρωθυπουργός τους ή ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα πραξικοπήματα της γειτονικής χώρας δεν θα έχουν αντίκτυπο προς τη δύση , αλλά προς την ανατολή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχουμε να κάνουμε με ένα κράτος το οποίο είναι σε διαδικασία προς ένταξη...Δεν πιστεύω πως με αμφίροπο στο πολιτικό σκηνικό να έχει μέλλον στην 'Ένωση των 27.Πάντως η είδηση έχει περάσει στα ψιλά και συγχαρητήρια που το έβγαλες στην επιφάνεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όντως Ερντογάν θα έχει την τύχη του Ερμπακάν και η Τουρκρία θα παραμείνει προτεκτοράτο των φίλων (από τους λίγους...) Αμερικάνων.Μετά θα έχουμε θερμά επεισόδια αλλά πραγματικές πολεμικές συρράξεις μικρού βεληνεκούς όμως ελέω Ρώσου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Einai arage periergo kai aksio simiwsis i xroniki periodos pou kalese o tourkos arxigos ton Ellina stin Agkira?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σε ένα κράτος που η πολιτική του επιρεάζεται από στρατηγούς , πολιτικούς και στρατιωτικούς ταυτόχρονα δεν περιμένεις ηρεμία και σχεδιασμό για το μέλλον.Δυστυχώς και για εμάς η γειτονική Τουρκρία άγεται και φέρεται με συνέπειες που εμείς μπορεί να υποστούμε στο μέλλον(πιθανό νέο θερμό επεισόδιο).Να τονίσω και κάτι άλλο?Θέλω να συνδιάσω την χρονική στιγμή που βγαίνει στην επιφάνεια το γεγονός του πιθανού πραξικοπήματος και του επερχόμενου καλοκαιριού...Τι θέλω να πώ?Στην Ελλάδα ζήσαμε πέρσυ ένα καλοκαίρι καταστροφικό από κάποια ασύμετρη απειλή που όλοι αρχίζουμε και καταλαβαίνουμε την πηγή της.Το φετινό θα έχει πάλι καταστροφές άραγε?Ίδιου τύπου η' ..εναλακτικού.Δεν θέλω να πω περισσότερα μιας και όλα αυτά είναι σενάρια που εύχομαι να μην πραγματοποιηθούν.(Για να μην χαρακτηριστώ από κάποιους ως λιακοπουλικός θυμίζω πως τα σενάρια του περσινού καλοκαιριού ξένων συμφερόντων και απειλών αρχίζουν να βγαίνουν αληθινά!).
    Ευχαριστώ για την φιλοξενεία φίλε πολίτη !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτή είναι μια "μάχη για την ψυχή της Τουρκίας", σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό The Economist. Κεμαλιστές και ισλαμιστές, μέσω της σύγκρουσης ερίζουν για το ποιος θα βρίσκεται στο τιμόνι της Τουρκίας στις επόμενες δεκαετίες. Οι πρώτοι θέλουν να εξακολουθήσουν να έχουν τον πρώτο λόγο στις εξελίξεις και τις βασικές επιλογές, ενώ οι δεύτεροι επιδιώκουν ανακατανομή της εξουσίας υπέρ της νέας ελίτ. Η μάχη είναι κρίσιμη, αλλά ο πόλεμος δεν θα κριθεί εδώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το εξώφυλλο του «Εconomist», που αναφέρει ο exarxos με τη σκιά ενός χεριού να αναδύεται πίσω από μια ημισέληνο σαν να ζητάει βοήθεια, είναι η πιο πετυχημένη εικαστική αποτύπωση του πολιτικού προβλήματος που θα μπορούσε να φανταστεί ο art director του περιοδικού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλώς σας ξαναβρήκα πολίτη.Έλειψα λίγο καιρό λόγω ασθενείας συγγενικού προσώπου.Λοιπόν πέρα από το δίλημμα «Ερντογάν ή στρατηγοί», «τανκς ή δημοκρατία», καλό θα είναι να θυμόμαστε ότι στο καζάνι της Ανατολίας διακυβεύονται ευρύτερα συμφέροντα. Η Τουρκία είναι το μεγαλύτερο ενεργειακό σταυροδρόμι προς τη Δύση - παρακάμπτοντας την Ρωσία. Εχει τον δεύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ και ελέγχει τα υδάτινα αποθέματα της Μέσης Ανατολής, μέσω των πηγών του Τίγρη και του Ευφράτη.
    Αυτά λίγο - πολύ τα ξέραμε. Αυτό που δεν ξέρουμε -ή έστω δεν έχουμε πλήρως συνειδητοποιήσει- είναι πως η Τουρκία ξεγλιστράει σιγά σιγά από τον έλεγχο των ΗΠΑ και της ΕΕ και μετατρέπεται σε «αδέσποτο θηρίο».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολίτη άσχετο . Κάπου είδα σχόλια σου για το Acropolis. Ασχολείσαι με τους αγώνες αυτοκινήτου;
    Κάτι τέτοιο έδειχναν τα σχόλια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΤΩΡΑ καταλαβαινουμε την πιλαλα του ΚΑΡΑΜΑΛΗ να εχει καλες σχεσεις με τον ΠΟΥΤΙΝ , συμφωνιες αγορας στρατιωτικου υλικου, ενεργεια κ.λ.π.Μαλον ο ανθρωπος καταλαβε τι παιζεται στην Τουρκια , καταλαβε ποσο ανησυχητικα ειναι τα πραγματα για την Ελλαδα μιας και οι '' φιλοι μας οι Αμερικανοι θα μας την κατσουνε οπωσδηποτε και προσπαθει να ενισχυσει τις σχεσεις μας με το αντιπαλο δεος που λεγεται Ρωσια. Ετσι για να ειναι πιο ηπια τα θερμα επεισοδια . Εκεινο που μου εκανε εντυπωση ειναι το οτι ο BRAVO GIORGO δεν πηρε χαμπαρι τιποτα και αρχισε να αμφισβητει τα οικονομικα ωφελη απο τις σχεσεις ΕΛΛΑΔΟΣ - ΡΩΣΙΑΣ . Τετοιο μοσχαρι σαν αυτον πρωτη φορα εχει δει ετουτος ο τοπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ Ανώνυμο 10.55
    Ναι φίλε ! Μεγάλωσα μες στους αγώνες rally.
    Φιλικά
    politis-gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τα ρώσικα μαχητικά που είχε επισημάνει κάποτε ο πολίτης σε προηγούμενο άρθρο του θα συνεχίσουν να μπουκάρουν είτε ο Ερντογαν είναι είτε οι στρατηγοί...Στρατηγική η κίνηση Καραμανλή.Πλέον απειλούνται και από τα βόρεια///

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σχόλιο για την τελευταία παράγραφο
    -Αν όμως εξαιρέσουμε την ευκαιρία που εκμεταλλεύτηκαν λόγω της δικής μας δικτατορίας και επεκτάθηκαν στην Κύπρο, ποτέ άλλοτε δεν τόλμησαν να εφαρμόσουν τα επεκτατικά τους σχέδια. Γιατί άραγε...μας φοβούνται ??? ή κάτι άλλο τους αποτρέπει. Και σίγουρα δεν ήταν ο Πούτιν γιατί αυτός τώρα προέκυψε.
    Μήπως αισθάνονται ότι μια αναμέτρηση με την Ελλάδα θα την φέρει αντιμέτωπη με όλον τον δυτικό κόσμο ο οποίος εκτός των άλλων δεν βλέπει και με καλό μάτι τις Μουσουλμανικές επεκτατικές επιδιώξεις.
    Πάντως ότι και να τους εμπόδιζε μέχρι τώρα δεν βλέπω γιατί θα αλλάξει με ένα νέο πραξικόπημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @politis
    Πόσο πίσω???
    Προ των ΤΤ ή μετά ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Και να σκεφτεί κανείς ότι συζητείται η ένταξη της χώρας αυτής στην Ευρωπαϊκή Ένωση!!
    Εγώ λέω: "Ο λύκος κι αν εγέρασε....".
    Και η Τουρκία τα τελευταία 50 χρόνια αλλά και τα επόμενα 50 φοβάμαι ήταν και θα παραμείνει λύκος!
    Εκτός αν ελπίζουν ότι αν τη βάλουν στην ΕΟΚ θα ξορκίσουν το κακό!

    Υ.Γ. Σου άφησα σχόλιο και στην προηγούμενη ανάρτησή σου, που παρότι για μένα ήταν σπουδαία δεν την πρόλαβα!

    Καλό μήνα φίλε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @ gnik
    Κρύβε χρόνια σου ..λέω!!!! :))
    .....
    @ marianaonice
    Τα λέει όλα η παροιμία σου:))
    Καλή σας ημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αγαπητε φιλε gnik . Σε απαντηση του χθεσινου σου σχολιου παραθετω την δικη μου αποψη το γιατι οι Τουρκοι δεν τολμουν να εφαρμοσουν τα επεκτατικα τους σεδια και ειδικα στο Αιγαιο. Για εναν απλο λογο. Διοτι το να καταλαβεις ενα νησι μικρο και να βαλεις επανω του στρατο που να μην μπορει να μετακινηθει ( να ελιχθει )ειναι σαν να δενεις μια παπια απο το ποδι και να την τουφεκας. Εναι αδυνατο να γλητωσει. Ο στρατος που δεν μπορει να κινηθει λογω χωρου ειναι πολυ ευάλωτος στα σημερινα μεσα βομβαρδισμου ( αεροπλανα , πυραυλοι , κανονια κ.λ.π )τα οποια μπορουν να τον πληξουν απο μακρια.και τα νησια του αιγαιου ειναι οντως μικρα για τετοιου ειδους εναργειες . Γιατι δεν πανε στην Κρητη να δοτν τι εστι βερυκοκο . Εκει προσπαθουν η αποσταθεροποιηση να επελθει εκ των εσω. Δευτερον ο συσχετισμος δυναμεων αμυνομενου και επιτεθημενου και μαλιστα επιτεθημενου απο θαλασσα ειναι 3:1 σε βαρος του επιτεθημενου . Αυτα τα γνωριζουν οι Τουρκοι για αυτο επιτεθηκαν στην Κυπρο γιατι ηταν μακρια για εμας στο να βοηθησουμε και δευτερον ειμασταν και εμεις ( κακα τα ψεματα ) '' ξεβρακωτοι!!!Δεν ξερω . Μπορουμε να τα βρουμε με τους Ρωσους ( δεν ξερω με πιο ανταλαγμα ) ουτως ωστε καθε φορα που μπαινουν οι Τουρκοι στο Αιγαιο να μπενου και οι Ρωσοι απο την Μαυρη θαλασσα στην Τουρκια και να τους κανουν να μην ξερουν απο που να πανε.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ( Συγχωρηστε την ορθογραφια μου αλλα ειχα πολλα χρονια στο εξωτερικο και καπως υστερω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή