Δευτέρα 28 Ιουλίου 2008

Δεν υπάρχει όμορφος τρόπος να πεις άσχημα πράγματα .


Τεράστιο και εκρηκτικό ζήτημα με απροσδιόριστες παρενέργειες στον κοινωνικό ιστό αποτελεί η ανεργία των νέων.

Οι διαχειριστές όμως της οικονομικής εξουσίας αδυνατούν να κατανοήσουν το μέγεθός του προβλήματος.

Οι ηγετικοί της κύκλοι (και όχι μόνο) διακατέχονται δυστυχώς από αυτό που ονομάσθηκε σύνδρομο του Τιτανικού.

Τότε το καράβι βυθιζόταν αλλά οι επιβάτες της πρώτης θέσης δεν είχαν καταλάβει τίποτε και συνέχιζαν, ανυποψίαστοι για την προελαύνουσα τραγωδία, να γλεντούν και να χορεύουν.

Ήδη έχει δημιουργηθεί μια ατελείωτη στρατιά ανέργων επιστημόνων, που αποτελούν το επιστημονικό προλεταριάτο της χώρας και χωρίς ουδεμία ελπίδα να εργασθεί σε θέση ανάλογη των γνώσεών της .

Αργά αλλά σταθερά διαμορφώθηκαν δύο κυρίως είδη ανέργων νέων.

Εκείνοι που υποφέρουν γι' αυτό, με όλες τις συνέπειες, και εκείνοι ……που έχουν εθισθεί σε αυτό, με όλες επίσης τις συνέπειες.

Την προηγούμενη δεκαετία από τους νέους ζητούνταν περισσότερα προσόντα (μεταπτυχιακά, διδακτορικά κλπ.), τώρα για να βρουν κάποια δουλειά πρέπει να ……..αποκρύπτουν τα προσόντα.

Σίγουρα δεν υπάρχει μαγικό ραβδί και επειδή δεν υπάρχει επιβάλλονται κινήσεις και πρωτοβουλίες σε εθνικό επίπεδο για να χτυπηθεί η νέα φτώχεια, η κοινωνία των (όλο και απομειούμενων) 2/3.

Όλα σε αυτόν τον κόσμο κύριοι των οικονομικών επιτελείων δεν μπορεί να είναι οικονομία αγοράς. Αλλά και αν είναι, τότε πρέπει αυτή να τροχιοδρομηθεί στην υπηρεσία όλων.

Οι ρυθμιστές της πορείας της ΕΕ δεν θέλησαν ή δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε ένα πρόγραμμα κατά της ανεργίας που απαιτούσε εξαιρετική γενναιότητα, την οποία προφανώς δεν διέθεταν.

Είχε απόλυτο δίκιο ο Αντώνης Σαμαράς όταν πρόσφατα είπε ότι «η Ευρώπη δεν έχει πλέον ηγέτες να την κυβερνούν , αλλά …λογιστές».

Εναρμόνιση της κοινωνίας και της οικονομίας χρειαζόμαστε κύριοι ..«Μυκονιάτες». Εξισορρόπηση των κοινωνικών αναγκών προς τις οικονομικές δυνατότητες.

Όλα μπορεί να γίνουν σωστά. Αλλά προσοχή, «ο άνθρωπος είναι πιο δυνατός από το σίδερο, αλλά και πιο αδύναμος από το γυαλί».

Το ευπαθέστερο και πιο πονεμένο κομμάτι της κοινωνίας μας είναι οι άνεργοι νέοι.

Είναι οι νέοι που δεν μπορούν να βρουν όχι τη δουλειά που τους πρέπει, αλλά …..καμία δουλειά.

Με ή χωρίς την όποια στήριξη των γονέων τους κινδυνεύουν. Και κινδυνεύουν όχι τόσο γιατί δεν βρήκαν ή έχασαν τη δουλειά, αλλά γιατί …..έχασαν την ελπίδα !!

Το πρόβλημα της ανεργίας των νέων κύριοι …αμνήμονες υπουργοί, δεν είναι μόνο οικονομικό. Είναι, πάνω απ΄ όλα βαθύτατα κοινωνικό.

Μια κοινωνία η οποία δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει στους νέους συγκεκριμένες ευκαιρίες στην αγορά εργασίας, κινδυνεύει να δημιουργήσει ένα φαύλο κύκλο περιθωριοποίησης και κοινωνικής αναταραχής.

Η εργασία αποτελεί ένα βασικό στοιχείο που επιτρέπει στους νέους ανθρώπους να βρίσκουν τη θέση τους στην κοινωνία.

Η κοινωνία δεν αντέχει άλλους αναγελαστές, ψάχνει εναγωνίως για ΑΝΑΓΕΝΝΗΤΕΣ.

Να σας θυμίσω κύριοι υπουργοί της Ψαρού και του Πλατύ Γιαλού μια ρήση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παπούλια:«Όποιος ξεχνάει…. ξεχνιέται»…….

Αποτινάξτε από επάνω σας την Ναπολεόντειο πολιτική του «Τρία πράγματα δεν κάνεις στην πολιτική: δεν υποχωρείς… δεν ανακαλείς… και δεν παραδέχεσαι τα λάθη σου» γιατί …

….η ιστορία απέδειξε ότι το τέλος της …..ήταν τραγικό !

11 σχόλια:

  1. Η ανάλυση αυτή να σταλεί στο γραφείο του Αλογοσκούφη....ΑΜΕΣΩΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα έχεις πάρει στο κρανίο ή ..μου φαίνεται; :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διαβασα προσεκτικα το ομματι, αλλα θα πω και τα εξης.
    Η ευθυνη, ειναι ΚΑΙ ατομικη, οχι μονο συλλογικη και πολιτικη.
    Δεν μπορει να πηγαινουν σαν τα προβατα, να δινουν εξετασεις και να υποβαλουν χαρτια, βαζοντας ΟΛΕΣ τις Σχολες που υπαρχουν, και οπου μπουν.
    Αυτο, δεν δειχνει υπευθυνοτητα.
    Μετα, κλαιμε οτι δε βρισκουμε δουλεια, οταν τελειωσουμε μια Σχολη, που ειναι σιγουρο και γνωστο απο τα πριν, οτι ΔΕΝ εχει μελλον.
    Γι αυτο, θεωρω φτηνο λαικισμο, καθε αναφορα στο θεμα αυτο, μ αυτον τον τροπο.
    Γιατι πρεπει να μπουνε ολα τα παιδια, σε ανωτατες Σχολες; Ποιος νομος το λεει αυτο;Και γιατι να το παιξουνε κορωνα- γραμματα το μελλον τους;
    Και οταν τους ρωτανε, για την επαρχια μιλαω και το ακουσα ο ιδιος σε συνεντευξη, γιατι δεν πανε να δουλεψουν στα χωραφια, αφου οι οερισσοτεροι, εχουν και περιουσια εκει, απαντουν, οτι εχουν αλλα ονειρα για τη ζωη τους.
    Αλλα εγω ξερω, οτι αν εχεις ονειρα και δεν μπορεις να τα κανεις πραξη, εισαι ασθενης και χρειαζεσαι κοιταμα.
    Και φαινεται οτι στην Ελλαδα, εχουμε πολλους τετοιους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επειδή όλοι στην Ελλάδα θέλουν να σπουδάσουν τα παιδιά τους και να εργασθούν σε ανάλογες θεσεις όταν δεν υπάρχει βιομηχανία αλλά μόνο οικονομία υπηρεσιών και τουρισμού δε σημαίνει ότι μπορεί να γίνει.
    Υπάρχει και προσωπική ευθύνη.
    Όλοι γνωρίζουν την ελληνική οικονομία και τα επαγγέλματα που χρειάζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ exarxos
    Όχι φίλε , δεν τα έχω "πάρει στο κρανίο".
    Αλλά όπως λέω και στον τίτλο , δεν υπάρχει όμορφος τρόπος να πεις άσχημα πράγματα!
    .
    @ Theodore
    Φίλε το πρόβλημα είναι γενικό. Υπάρχουν παιδιά με πτυχίο, μεταπτυχιακό, διδακτορικό και χτυπάνε πόρτες προκειμένου να βρουν μια δουλειά έστω και ΔΕ.
    Μόνη διέξοδός τους ...το εξωτερικό.
    Το μεγάλο πρόβλημα της πατρίδας μας. Το επιστημονικό δυναμικό να απορροφάτε μονίμως από ξένες χώρες.
    Εναρμόνιση της κοινωνίας και της οικονομίας χρειαζόμαστε φίλε, τομέα στον οποίο μέχρι στιγμής η οικονομική ηγεσία έχει αποτύχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολίτη αλλάζεις τακτική βλέπω και με χαροποιείς γιατί αποτελείς χαρακτηριστική μορφή και φωνή των blogs στην Ελλάδα.Φωτογραφικό το άρθρο σου σήμερα για καλούς λύτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ alekos
    Φωτογραφικό; Xμ ! Πάντως όχι ΜΟΝΟ σε αυτόν που αναφέρει ο φίλος 6.04.
    Δεν θα χρησιμοποιούσα πληθυντικό τυχαία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολίτη πρώτη φορά που , προσωπικά , υποκλίνομαι "στα όλα" ενός άρθρου σου ! Αλλά "στα όλα" μιλάμε !

    Να..το κοιτάξω αυτό ?? (χεχεχε)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ greekpoliticalreview
    Μήπως είναι ....καθυστερημένο(κάποιες ημέρες) Jetlag; :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. «Διώξτε τα τρωκτικά από το κράτος και τις κρατικές επιχειρήσεις» ήταν ένα από τα έξι κύρια σημεία-αιτήματα που έθεσε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, κ. Γιώργος Μυλωνάς, με μια ομιλία - την πρώτη επίσημη δημόσια ομιλία του ως πρόεδρος του ΣΒΒΕ μετά την περιπέτεια της απαγωγής του - που κινήθηκε στο γνώριμο δυναμικό και «έξω από τα δόντια» στυλ που τον χαρακτηρίζει.

    Όπως τόνισε μάλιστα ο κ. Μυλωνάς, δεν καλεί την κυβέρνηση να κάνει θαύματα, αλλά ανατροπές και συγκεκριμένα:

    «- Επενδύστε στην παιδεία, και κάντε θυσίες γι' αυτό,

    -Αναβαθμίστε την εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη, γιατί η έλλειψη αυτής, μαζί με την αργή απόδοσή της, οδηγεί στη διαφθορά,

    - Διώξτε το φόβο από την κοινωνία, από τους άνεργους νέους, τους ταλαιπωρημένους και απροστάτευτους πολίτες και επιχειρήσεις,

    - Μην αφήνετε κακόβουλες μειοψηφίες να συντρίβουν τη δημιουργικότητα της κοινωνίας μας,

    - Διώξτε τα τρωκτικά από το κράτος και τις κρατικές επιχειρήσεις και

    - Δώστε αισιοδοξία στις επιχειρήσεις, λύνοντας κάθε μέρα, οριστικά, και κάποιο από τα αμέτρητα πρακτικά προβλήματά τους, τόνισε σχετικά.

    Απευθυνόμενος στη συνέχεια προς τα μέλη του ΣΒΒΕ - τα οποία και ευχαρίστησε για τη συμπαράστασή τους κατά τη διάρκεια της πρόσφατης περιπέτειάς του - και εν γένει προς τον επιχειρηματικό κόσμο της Βόρειας Ελλάδας και της χώρας στους συναδέλφους και τις σχετικές παραινέσεις του κ. Αλογοσκούφη τόνισε ότι «μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα από ό,τι η κρατικοδίαιτη κοινωνία μας πιστεύει» και πρόσθεσε: «Είστε το πιο ριψοκίνδυνα δημιουργικό κομμάτι της κοινωνίας μας. Διαμαρτυρηθείτε στο κράτος όσο πιο έντονα μπορείτε, αλλά μην το χρησιμοποιείτε ως άλλοθι, και μην περιμένετε πρώτο αυτό να σας λύσει τα προβλήματα. Μην αφήνετε τις αδικίες να σας κάμψουν την αγωνιστικότητα και να ξέρετε ότι μπορείτε να γίνετε το καλύτερο παράδειγμα και οι καλύτεροι εκπαιδευτικοί για τους νέους μας».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μου έμεινε η ρήση του Σαμαρά ότι η Ελλάδα σήμερα δεν έχει ηγέτες αλλά λογιστές να την κυβερνούν!
    Μεγάλη αλήθεια!!
    Λογιστές, άνθρωποι στεγνοί, χωρίς αισθήματα και χωρίς φαντασία κυβερνούν τη Χώρα.
    Δυστυχώς!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή