Πέμπτη 14 Αυγούστου 2008

Και το όνομα αυτού…. «Ας περιμένουμε»!


Πραγματοποιήθηκε χθες η συνάντηση του προσωπικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ στις διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς, με την αντιπροσωπεία τόσο της FYROM όσο και της χώρας μας.

Αν και είχα υποσχεθεί να αφήσω τους επαγγελματίες διπλωμάτες να κάνουν την δουλειά τους και να μην ασχοληθώ καθόλου με το θέμα, θα …αθετήσω την υπόσχεση μου λόγω των κατά καιρούς αναφορών της κ. Μπακογιάννη ή …των «διαρροών» προς τον τύπο και τους δημοσιογράφους που είναι καταχωρημένοι στο payroll του ΥΠΕΞ, με αποτέλεσμα όμως την προκαλούμενη «σύγχυση εννοιών» των πολιτών.

Ακουστήκαν και ακούγονται διάφορες ονομασίες με κυριότερες το «Νέα Μακεδονία», το «Άνω Μακεδονία», και το παρεμφερές «Βόρεια Μακεδονία».

Αν και είμαι πεπεισμένος ότι τα Σκόπια δεν θέλουν και δεν επιδιώκουν λύση στο πρόβλημα εν τούτοις καλό θα είναι να εξετάσουμε τα συν και πλην των εκδοχών που σκοπίμως διαρρέονται.

Καταρχάς να πω ότι διαφωνώ κάθετα με την εκδοχή του γεωγραφικού προσδιορισμού «Άνω Μακεδονία», ή «Βόρεια Μακεδονία» και τούτο διότι δημιουργούν συνειρμούς και εκτρέφουν διεκδικήσεις εκ μέρους των Σκοπίων επί του συνόλου της συνολικής Δυτικής Μακεδονίας.

Και τα δύο ονόματα , αυτομάτως υπαινίσσονται τμήματα μιας ψευδο-«Μακεδονίας» και, δεύτερον, διαιωνίζουν την σύγχυση που ήδη επικρατεί στην μεγαλύτερη μερίδα της διεθνούς κοινής γνώμης.

Ειδικά το « Άνω Μακεδονία» είναι το πλέον φευκτό όνομα καθότι εμπεριέχει πλήθος κινδύνων.

Ο όρος « Άνω Μακεδονία» κατά την αρχαιότητα σήμαινε περιοχή που αντιστοιχεί με τους σημερινούς νομούς Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς και Φλωρίνης και όπου περιορίζονταν οι Μακεδόνες πριν εξαπλωθούν στην πεδινή Μακεδονία.

Αυτά μαρτυρούνται από τον Ηρόδοτο και τον Θουκυδίδη.

Όπως καταλαβαίνεται η ομωνυμία «Άνω Μακεδονία» για το κράτος των Σκοπίων και «Άνω Μακεδονία» για τμήμα της γνήσιας Μακεδονίας, και μάλιστα αναφερόμενα στα αρχαία κείμενα , θα αποτελέσει εκρηκτικό μείγμα σύγχυσης και προπαγάνδας που θα αυξήσει τις παράλογες αλυτρωτικές και επεκτατικές βλέψεις των Σκοπίων.

Από την άλλη πλευρά η ονομασία «Νέα Μακεδονία» είναι η ολιγότερο επιβλαβής λύση.

Ναι μεν διατηρεί το όνομα «Μακεδονία», αίρει όμως τις πλείστες από τις επιζήμιες επιπτώσεις του.

Κόβει την ιστορική συσχέτιση του κράτους των Σκοπίων με την αρχαία Μακεδονία και τη γεωγραφική ταύτισή του με το μέρος της γνήσιας Μακεδονίας.

Τερματίζει τη προπαγανδιστική συστέγαση πληροφοριών και ταύτιση μεταξύ αρχαίας (και συνάμα σημερινής ελληνικής) Μακεδονίας και τη «Μακεδονία» του 19ου αιώνα που κατά ένα μέρος της, είναι αλλότρια προς την αρχαία Μακεδονία.

Στα λεξικά , διαδίκτυο κλπ θα εμπεριέχονται δύο λήμματα , «Macedonia» και «New Macedonia» πράγμα που θα ξεκαθαρίσει κατά έναν τρόπο τα πράγματα στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης.

Το ιδανικότερο λοιπόν αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για εμάς ,- υπό τις παρούσες διαμορφωμένες συνθήκες- εκτός του «Σλαβομακεδονία» ή «Δημοκρατία της Σλαβομακεδονίας» (γεωγραφικός προσδιορισμός η Μακεδονία και σλαβικός ο εθνοτικός) είναι το όνομα «Νέα Μακεδονία» σε μία λέξη στη σκοπιανή γλώσσα, «Novomakedonija» διότι διαχωρίζει ιστορικά τη Μακεδονία.

Οποιαδήποτε άλλη ονομασία δεν επιλύει το πρόβλημα, αλλά το περιπλέκει.

Εφόσον οι ανωτέρω ονομασίες δεν επιτυγχάνονται, τότε να μη συναινέσουμε στο κλείσιμο του θέματος .

Το πρόβλημα των Σκοπίων , εάν δεν καταφέρουν αυτό που επιδιώκει η ομάδα του Daniel Fried και που σας έχω αναφέρει σε σχετικό άρθρο ( εδώ ), θα είναι έντονο στο εσωτερικό τους .

Το πιο πιθανό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι κάποια (κοντινή) στιγμή να πάψουν να υφίστανται ως κράτος με την σημερινή του μορφή.

Veto λοιπόν KAI στην ΕΕ και …..ας περιμένουμε !

9 σχόλια:

  1. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Το είχα γράψει από το Μάιο (εδώ) με αφορμή μια συνέντευξη του Λοβέρδου που έλεγε ότι το «Νέα Μακεδονία» είναι αλυτρωτικό χωρίς να μας λέει γιατί προτιμάει το «Βόρεια Μακεδονία». Καλά σίγουρα δεν μπορούσε να πεί «το λέω γιατί οι αμερικάνοι μας είπαν να υποστηρίζουμε το Βόρεια Μακεδονία» αλλά θα μπορούσε να πει έστω κάποιο άλλο επιχείρημα...

    Μάλιστα πιστεύω ότι το «Νέα Μακεδονία» μπορεί και να λύσει το πρόβλημα της εθνότητας και της ονομασίας των κατοίκων. Αν το χειριστούμε καλά και έγκαιρα θα αποκαλούνται «Νεομακεδόνες» μιας και κανένας δεν διανοείται να αποκαλέσει τους «Νεοζηλανδούς» απλά «Ζηλανδούς»...

    Τότε μάλιστα είχα βάλει και ένα γκάλοπ που τρέχει μέχρι σήμερα και τα αποτελέσματά του είναι

    «Νέα» Μακεδονία αυτοί και Μακεδονία εμείς, όπως Νέο Μεξικό και Μεξικό: 94 ψήφοι και 56%

    «Βόρεια» Μακεδονία αυτοί και «Νότια» εμείς, όπως Βόρεια και Νότια Κορέα: 40 ψήφοι και 23%

    Δεν με απασχολεί. 33 ψήφοι και 19% (Εδώ πιθανώς συμπεριλαμβάνονται και οι «Ελληναράδες» φίλοι του Καρατζαφέρη που προσπαθούν να συνετίσουν εμάς τους προδότες)

    ΥΓ. Επειδή δεν βλέπω άλλο σχόλιο, μιας και μάλλον όλοι λείπουν, θα υποθέσω ότι η συζήτηση γίνεται σε πριβέ χώρο και φεύγοντας θα σβήσω το φως :)). Αύριο θα πάω και εγώ της διακοπές του «μαλακ...» του ελεύθερου επαγγελματία :))... τρεις μέρες δηλ. και από Δευτέρα πάλι πίσω :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά να περάσεις φίλε, έστω και για τρεις ημέρες.
    Εκείνο το "Δεν με απασχολεί" 19%, είναι που με ανησυχεί!!!!!
    Το άλλο 23% με το "Βόρεια Μακεδονία" οφείλετε στην "Σύγχυση εννοιών" που έγινε αφορμή να γράψω το post.
    Όσο περισσότερο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες των διαφόρων ονομάτων τόσο αυτό το ποσοστό θα μειώνεται.
    Οφείλεται καθαρά στην έλλειψη πληροφόρησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα προτιμούσα να σταθώ μόνο σ΄αυτό,

    "...Το πιο πιθανό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι κάποια (κοντινή) στιγμή να πάψουν να υφίστανται ως κράτος με την σημερινή του μορφή."

    Όλα τα ανωτέρω αυτού, όπως επίσης και το "Νέα Μακεδονία", είναι βούτυρο στο ψωμί τους, και έχω την αίσθηση ότι δεν θα παίξει.... (το χθεσινό σου άρθρο με αντιπροσωπεύει... πιο πολύ).

    Τέλος πάντων, έχει ο θεός που έμας τους Έλληνες μας ξεχνάει μεν, αλλά δεν μας λησμονάει δε. Που θα πάει θα γυρίσει και για μας....

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!! ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΠΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΑΥΡΙΟ!!! (συμπεριλαμβανομένου και του ευατού μου) ΜΕΓΑΛΗ Η ΧΑΡΗ ΤΗΣ, ΝΑ ΜΑΣ ΦΩΤΙΖΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΦΥΛΑΕΙ!!!

    Μ.

    Y.Γ
    Έγραψες... εχθές!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Μ
    12.25 πμ, 15 Αυγούστου.
    Σου εύχομαι Χρόνια πολλά για την γιορτή σου, με υγεία πάνω απ` όλα και τα ..."όνειρα" σου( ξέρεις πια), να πραγματοποιηθούν σύντομα !!!
    Φιλικά
    politis-gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η κυβέρνηση Καραμανλή θα πέσει για το θέμα του ονόματος...οι φίλοι μας οι Αμερικανοί θα φροντίσουν,θυμηθείτε το 1993...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Oι "φίλοι" μας οι Αμερικανοί φροντίζουν εδώ και πολύ καιρό να βρούνε τρόπο να σταματήσουν τη νέα μας πορεία.
    Τα φέρνουν από εδώ τα φέρνουν από εκεί, αλλά κάτι δεν τους βγαίνει.
    Προφανώς είναι σε σύγχυση στο τι ακριβώς πρέπει να κάνουν γιατί καμμιά φορά τα σχέδια δεν έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, είναι και ο λαός περίεργος και απρόβλεπτος και φοβούνται μήπως τους βγεί ανάποδα η ιστορία... (βλέπε περυσινές φωτιές... και πως κατάφερε ο Καραμανλής να γυρίσει τούμπα την κατάσταση) Το θέμα εντέλει, είναι ότι δεν έχουν περιθώρια αποτυχίας, γι΄αυτό και η πτώση της κυβέρνησης δεν είναι σίγουρο πως θα τους βγεί...
    Για φαντάσου όμως να γίνει κάτι τέτοιο, και να αρχίσει ο Καραμανλής από τα μπαλκόνια να "λαλάει" και να τα λέει "έξω από τα δόντια" το τι ακριβώς συμβαίνει? Ο κόσμος δεν θέλει και πολύ για έθνικά θέματα να ξεσηκωθεί... μιά σπίθα χρειάζεται μόνο και αυτό ήταν....
    Γι αυτό οι "κύριοι" είναι σε δίλημα, τουλάχιστον εγώ αυτή την αίσθηση έχω.

    Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ατυχές παράδειγμα οι φωτιές...ο Καραμανλής έπαιξε με τη γυφτιά των νεοελλήνων μοιράζοντας τριχίλιαρα..τώρα όμως..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Νομιζω οτι το ΝΕΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΔΕΝ ειναι γεωγραφικος ορος. Αρα δεν μας συμφερει... Τελεια και παυλα.

    Αποτι θυμαμαι και καποιοι "συμβουλατορες" με φιλοσκοπιανες τασεις κανανε λογο υπερ της ΝΕΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. Αρα και μονο αυτο κατι λεει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ ανώνυμο 2.20
    Φίλε μου το όλο θέμα, προσπάθησα να το εξηγήσω όσο μπορώ καλύτερα.
    Λυπάμαι εάν δεν το καταλαβαίνεις!
    Όσο για τις ... 'φιλοσκοπιανές τάσεις", εμένα βρήκες να το προσάψεις; Φαίνεται ότι δεν παρακολουθείς τα άρθρα μου !
    Φιλικά
    politis-gr
    ΥΓ. Οι απόψεις μου περί θέματος ονόματος και την αντιμετώπιση του, ...τυγχάνει να συμπίπτουν 100%, με τις απόψεις της Ακαδημίας Αθηνών.
    Λες και οι Ακαδημαϊκοί μας να έχουν ..."φιλοσκοπιανές τάσεις";

    ΑπάντησηΔιαγραφή