Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2008

Τρεις πλανήτες για τους Έλληνες !


Σχεδόν τρεις πλανήτες θα χρειαζόταν η ανθρωπότητα αν ακολουθούσε τον σημερινό τρόπο ζωής των Ελλήνων.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει, μεταξύ άλλων, η έκθεση «Ζωντανός Πλανήτης 2008» (εδώ) της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF που μετρά τις επιπτώσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής στα οικοσυστήματα και τους φυσικούς πόρους.

Η έκθεση «Ζωντανός Πλανήτης» δημοσιεύεται κάθε δύο χρόνια συγκεντρώνοντας στοιχεία από σχεδόν 150 χώρες του πλανήτη.

Δυστυχώς για άλλη μία φορά η χώρα μας βρίσκεται στη λάθος κορυφή μίας ακόμη παγκόσμιας λίστας.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της έκθεσης , η Ελλάδα καταλαμβάνει την 11η χειρότερη θέση ανάμεσα στις 148 χώρες που εξετάστηκαν όσον αφορά το οικολογικό της αποτύπωμα, έχοντας χειροτερέψει τη θέση της σε σχέση με το 2006 (τότε καταλάμβανε τη 17η θέση).

Ο μέσος Έλληνας πολίτης χρειάζεται 59 στρέμματα παραγωγικής έκτασης (γη και νερό για να καλύψει τις ανάγκες του).

Το εθνικό μας οικολογικό αποτύπωμα είναι υπερδιπλάσιο από τον ήδη ανησυχητικό παγκόσμιο μέσο όρο (27 στρέμματα ανά κάτοικο) και σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερο από τις δυνατότητες του πλανήτη (21 στρέμματα ανά κάτοικο).

Το γεγονός αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο μεγάλο «ενεργειακό μας αποτύπωμα», δηλαδή στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες μας σε ενέργεια (ετήσια αύξηση 2,4% ,1990-2004 , πολύ υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο).

Ιδιαίτερα δυσμενής είναι η θέση της χώρας μας και όσον αφορά την κατανάλωση νερού σύμφωνα με τον δείκτη Water Footprint, (Υδατικό Αποτύπωμα).

Ο δείκτης αυτός αναφέρεται στο συνολικό όγκο νερού που χρησιμοποιείται παγκοσμίως για να παράγει τα αγαθά και τις υπηρεσίες που καταναλώνει η ανθρωπότητα.

Ο μέσος κάτοικος αυτού του πλανήτη καταναλώνει ετησίως 1.243 κυβικά μέτρα νερού, ποσότητα που ισοδυναμεί με το νερό μιας πισίνας ολυμπιακών διαστάσεων.

Στην Ελλάδα με μέση ετήσια κατανάλωση .....2.389 κυβικών μέτρων ανά κάτοικο, έχουμε το…. δεύτερο μεγαλύτερο «υδατικό αποτύπωμα» σε όλο τον κόσμο (μετά τις ΗΠΑ) και …διπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου .

Ο τρόπος ζωής μας στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει κατά πολύ το οικολογικό μας όριο και αυτό είναι πασιφανές.

Οφείλεται κυρίως στη στρεβλή νοοτροπία μας που αντιμετωπίζει το φυσικό περιβάλλον ως ανεξάντλητη πηγή πόρων και στο χαρακτηριστικό γνώρισμα του νεοέλληνα , τον …. «ωχαδερφισμό».

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η έκθεση του WWF καταδεικνύει ότι το οικολογικό αποτύπωμα της ανθρωπότητας έχει διπλασιαστεί από το 1961, ξεπερνώντας την ικανότητα αναγέννησης του πλανήτη ….κατά 30% περίπου.

Ταυτόχρονα, ο δείκτης που μετρά την παγκόσμια βιοποικιλότητα έχει μειωθεί σχεδόν κατά 30% το διάστημα 1970-2005, με τους πληθυσμούς των χερσαίων ειδών να παρουσιάζουν μείωση της τάξης του 33% , των ειδών γλυκού νερού 35%, των πουλιών 20% και των θηλαστικών 19%.

H οικολογική μας συμπεριφορά μοιάζει πολύ με τη συμπεριφορά των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Αναζητούμε ...άμεσα κέρδη, χωρίς να ασχολούμαστε με τις συνέπειες.

Με τη διαφορά οι συνέπειες από την παγκόσμια οικολογική κρίση θα είναι ακόμη βαρύτερες από αυτές του τρέχοντος οικονομικού κραχ.

Με τον ρυθμό που κατασπαταλούμε τους αναντικατάστατους φυσικούς πόρους της Γης ως το 2030 θα χρειαζόμαστε έναν δεύτερο... ανταλλακτικό πλανήτη για τα καύσιμα, τα μέταλλα και την ξυλεία που έχουμε ανάγκη, ώστε να συντηρούμε τις καταναλωτικές μας συνήθειες, αλλά και για την απόθεση των σκουπιδιών μας.

Ήρθε η ώρα να κάνουμε κάποιες κρίσιμες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας.

Αλλαγές που θα βελτιώσουν το βιοτικό μας επίπεδο, ενώ παράλληλα θα μειώσουν την επίδρασή μας στο φυσικό περιβάλλον.

Αλλιώς η αδιαφορία για το οικολογικό χρέος μας προς τον πλανήτη, θα αποδειχτεί καταστροφική πολύ γρηγορότερα από ότι νομίζουμε, ……κυρίως για τα παιδιά μας.

Πηγή : «wwf»

16 σχόλια:

  1. Η 2η θέση στην κατανάλωση νερού φαντάζομαι συνυπολογίζει και τις αλόγιστες σπατάλες νερού των ξενοδοχειακών συγκροτημάτων για τις ανάγκες του τουρισμού.

    Επίσης όσον αφορά το ecological footprint, στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Μαλάουι, κλπ, που δε μπορούν να χαρακτηριστούν ως παράδειγμα προς μίμηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η έκθεση της wwf απλώς αναφέρει την αλήθεια που εμείς οι κακομαθημένοι νεοέλληνες προσποιούμαστε ότι δεν βλέπουμε.
    Πέρα από τις ευθύνες της πολιτείας(μέχρι πότε θα τα φορτώνουμε όλα σ` αυτή , την ..άγνωστη, που δεν έχει καμία σχέση με εμάς ,η αναθεματισμένη), δεν βλέπουμε τίποτα.
    Κατά τα άλλα πλένουμε τα αυτοκίνητα μας με το λάστιχο χαλώντας κυβικά νερού, όταν ένας συνειδητοποιημένος δυτικός πολίτης χρειάζεται για την ίδια δουλειά 2-4 κουβάδες νερό.
    Την ίδια δουλεία και με τα μπαλκόνια των σπιτιών μας.
    Θα αναφέρω μόνο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που μου έκανε τεράστια εντύπωση.
    Φέτος το καλοκαίρι στις διακοπές μου βρέθηκα σε μια δημοτική παραλία μιας όχι πολύ τουριστικής πόλης.
    Πίνοντας τον καφέ μου σε μια καφετέρια της παραλίας έβλεπα και τα ντουζ της παραλίας που ήταν ακριβώς μπροστά μας.
    Λοιπόν κύριοι όση ώρα καθόμουν και παρατηρούσα ελάχιστοι έκλειναν την ροή του νερού τελειώνοντας το ντουζ τους.
    Στο διπλανό τραπεζάκι καθόταν μια παρέα Γερμανών. Τέσσερις (4)φορές σηκώθηκε κάποιος από την παρέα τους και πήγαινε και έκλεινε τον διακόπτη.
    Με τα πολλά βαρέθηκαν και οι ίδιοι και αφού από τα λίγα που μπόρεσα να καταλάβω μας χαρακτήριζαν ΖΩΑ, σηκώθηκαν και έφυγαν.
    Αυτοί είμαστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΟΛΕΣ μα ΟΛΕΣ οι αλλαγές στην έμπρακτη ζωή των ανθρώπων, ξεκινούν ΜΕΣΑ ( ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ) στους ίδιους τους ανθρώπους.
    Το οικολογικό πρόβλημα είναι ένα από τα πολλά ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ( ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ) της ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΚΜΗΣ των κοινωνιών.
    Η παγκόσμια κοινωνία δεν θα δει ούτε μια άσπρη μέρα (και δεν αναφέρομαι μόνο στο οικολογικό), εάν δεν φροντίσει να δημιουργεί ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ και όχι απλά ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΑ ΡΟΜΠΟΤ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η αλήθεια είναι απλή φίλοι μου και κάνουμε ότι δεν την βλέπουμε.
    Γίναμε πολλοί.....μα πάρα πολλοί σε αυτόν τον πλανήτη και αυξανόμαστε με ταχύτατο ρυθμό.
    Εκτός αυτού μοναδικός μας σκοπός είναι η σπατάλη των ενεργειακών πόρων του πλανήτη.
    Η κατάσταση δεν είναι πλέον αναστρέψιμη.
    Όσο και να βελτιώσουμε την συμπεριφορά μας απέναντι στην φύση αυτή είναι αδύνατον πλέον να μας συντηρήσει περισσότερο από μερικές δεκαετίες.
    Οι πρώτες ύλες τελειώνουν και τα σκουπίδια γεμίζουν τον πλανήτη, η ατμόσφαιρα καταστρέφετε μέρα με την μέρα ακόμα και το διάστημα γέμισε μέσα σε λίγες δεκαετίες από τα υπολείμματα των δορυφόρων.
    Η περίπτωση μετακόμισης μέρους του πληθυσμού σε κάποιον άλλο πλανήτη δεν είναι εφαρμόσιμη.
    Άρα τι απομένει ???
    Το φαντάζομαι αλλά δυσκολεύομαι να το διατυπώσω!!!!!
    Κάποιοι όμως στο μέλλον δεν θα διστάσουν να το κάνουν.

    Δυστυχώς τον αιώνα που πέρασε καταφέραμε να σπρώξουμε την ζωή του ανθρώπου αρκετές εκατοντάδες χρόνια μπροστά αλλά ταυτοχρόνως την σπρώξαμε και μερικές χιλιάδες χρόνια προς το τέλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι καταστροφικοί για το φυσικό περιβάλλον και τους ανθρώπους σχεδιασμοί του κράτους και του καπιταλισμού, φταίνε για την οικολογική καταστροφή.
    Πολλές φορές βρίσκουν τα όρια τους στις αντιφάσεις και τα πλαστά ζητήματα περί εξωραϊσμού του συστήματος.
    Δεν έχουμε αυταπάτες ότι το πραγματικό κοινωνικό πρόβλημα δεν είναι η διαχείριση των σκουπιδιών από το οποιοδήποτε μοντέλο προτάσσει κάθε φορά ο «πράσινος» καπιταλισμός και επιβάλλει ο πολιτισμός της κυριαρχίας, αλλά είναι το ίδιο το σύστημα που παράγει σκουπίδια προς κατανάλωση, που μολύνει και καταστρέφει τη φύση και την κοινωνία στο βωμό του κέρδους και του ελέγχου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τίποτα δεν ελέγχεται πια, ούτε καν τα ίδια τα τρόφιμα που τρώμε και ταΐζουμε τα παιδιά μας.
    Την εποχή της παγκοσμιοποίησης και της "νέας τάξης πραγμάτων" τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι κοιμόμαστε σε μια πυριτιδαποθήκη, απ΄ όπου δεν υπάρχει οδός διαφυγής.
    Σ.Σ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είμαστε ακατανίκητοι εμείς οι νεοέλληνες στην κάθε μορφής σπατάλη.
    Το ζήτημα που σχολιάζεις είναι θέμα παιδείας και σεβασμού στον συνάνθρωπο, στο περιβάλλον, στο ίδιο μας τον εαυτό και τα παιδιά μας.
    Η έλλειψη υδάτινων πόρων αποτελεί κάθε άλλο παρά μόνο "οικολογική" ανησυχία...
    Όλοι θα πρέπει να σταθούμε προ των ευθυνών μας γιατί η υπερκατανάλωση μπορεί να μας ανησυχεί, αλλά η έλλειψη θα μας αποφέρει προβλήματα χωρίς δυστυχώς ευτυχή κατάληξη για ΌΛΟΥΣ μας.

    Δ.Δαλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σε ό,τι αφορά την αλόγιστη χρήση του νερού σίγουρα σε κάποιες χώρες της Ευρώπης υπάρχει η κουλτούρα της δαπάνης νερού ελεύθερα από τον καθένα....
    Στην χώρα μας η γεώτρηση για νερό δεν υπάγεται σε κανόνες με αποτέλεσμα διάφοροι να σκάβουν όλο και πιο βαθιά ανοίγοντας πηγάδια ώστε να αξιοποιήσουν πηγές θαμμένες επί χιλιάδες χρόνια.
    Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά.
    Ας σεβαστούμε ο ένας το μέλλον του άλλου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η επόμενη παγκόσμια διαμάχη μήπως θα γίνει για το νερό και όχι για το πετρέλαιο?
    Μήπως ήδη έχει αρχίσει?Μήπως?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @george

    Αλόγιστες σπατάλες νερού από τουρίστες;Τι θες να κάνουμε;Να τους κόβουμε το νερό η' να τους βάζουμε χέρι να μην κάνουν οι άνθρωποι μπάνιο;
    Εμένα, τον εργαζόμενο σε ξενοδοχείο της Σαντορίνης θα με πληρώσεις εάν τους βάλω...χέρι και φύγουν;
    Κοίτα καλύτερα το πρόβλημα φίλε και μην πηγαίνεις το ζήτημα μέσω Τήλου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Oτι ειμαστε ζωα, ειναι πια εδραιωμενο.Δεν ειναι μονο το νερο και η σπαταλη του.
    Ειναι ολα.Μα ολα.
    Απο το πως μιλαμε, μεχρι πως οδηγαμε.
    Γι αυτο και εχουμε και τα περισσοτερα ατυχηματα στην Ευρωπη και τους περισσοτερους νεκρους.
    Για μενα, εχουμε παρει το δρομο για τη χαβουζα η τον καιαδα της Ιστοριας.
    Δεν αξιζουμε πια τιποτα. Εξ αλλου, δεν παραγουμε και τιποτα.Μονο καταναλωνουμε.
    Κριμα, γιατι καποτε εδω, ζουσαν αξιολογοι ανθρωποι, με τους οποιους, μονο κοινο ονομα εχουμε πια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ανώνυμε 11:36

    Ο παράγοντας τουρισμός καλώς ή κακώς μας ανεβάζει αρκετά στην παγκόσμια λίστα κατανάλωσης νερού κι αυτό μας αδικεί λίγο σα λαό.

    Στην Ελλάδα βρέχει με το σταγονόμετρο. Μπορεί να μην έχουμε καλή παιδεία όσον αφορά την κατανάλωση νερού (όπως και για πολλά άλλα πράγματα ακόμα), αλλά δεν είχαμε ποτέ και το τρελό νερό να καταναλώσουμε. Μην τρελαθούμε κιόλας.

    Στην Κρήτη όπου μεγάλωσα είχαμε πάντα πρόβλημα με έλλειψη νερού. Όταν ήμουν μικρός θυμάμαι ότι περιμέναμε μια φορά μέχρι και 2 βδομάδες μέχρι να έρθει το νερό από το υδραγωγείο. Και ποιος ο λόγος? Αφενός μεν η έλλειψη, αλλά από την άλλη προτεραιότητα είχαν τα μεγάλα ξενοδοχεία. Μη στερηθεί ο τουρίστας το νεράκι του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανοησίες και ασυνέχιες της Ελληνικής διακυβέρνησης.
    Οι παλιότεροι θα θυμώνται οτι μεγάλωσαν με το μότο "Η κατανάλωση νερού είναι ένδειξη πολιτισμού" Γενιές γαλουχήθηκαν με αυτή τη φιλισοφία. Το αρκούδι χορεύει όπως του χτυπάνε το ντέφι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ναι ρε συ.Αυτα λεγοντουσαν τον καιρο που οι γυναικες που πλενοντουσαν,ηταν οι πουτανες,και γι αυτο τις λεγανε παστρικες.
    Γκεγκε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ρε theodore καμιά αλλη παστρικιά μαλακία δε βρήκες να πείς??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Οχι, περιμενα εσενα, να πεις τη δικια σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή