Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2008

Άλλα τα λεγόμενα κι άλλα τα γενόμενα .


Μετά την ακύρωση της μεγάλης κλίμακας άσκησης «Νικηφόρος» και την αποναρκοθέτηση της ουδέτερης ζώνης στη Κύπρο και την καταστροφή των ναρκών κατά προσωπικού, σειρά πήραν στο νησί οι φορητοί αντιαεροπορικοί πύραυλοι.

Συγκεκριμένα 324 φορητοί αντιαεροπορικοί πύραυλοι τύπου 9Μ32Μ, γιουγκοσλαβικής κατασκευής βαίνουν προς καταστροφή, ενώ στο πλαίσιο του αιτήματος της κυπριακής κυβέρνησης για πλήρη αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου, μελετάται η μείωση της θητείας των υπηρετούντων στην Εθνική Φρουρά και η αντικατάσταση ορισμένων στρατιωτικών φυλακίων κατά μήκος της πράσινης γραμμής από ….θερμικές κάμερες.

Ενώ όμως η κυπριακή κυβέρνηση του κ. Χριστόφια προχωρεί μονομερώς στην καταστροφή οπλικών συστημάτων, η Τουρκία δεν αποσύρει ούτε έναν στρατιώτη της από την Κύπρο, ενώ τα στρατεύματα κατοχής συνεχώς εξοπλίζονται με σύγχρονα όπλα.

Στο πολιτικό επίπεδο αποκαλύπτονται οι προτάσεις που ο κ. Χριστόφιας υπέβαλε στις διαπραγματεύσεις για την εκτελεστική εξουσία.

Για την εκλογή προέδρου και αντιπροέδρου της Ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας προτείνει να γίνεται με κοινό ψηφοδέλτιο απευθείας από τους πολίτες του ομόσπονδου κράτους. Η θητεία θα είναι εξαετής.

Για τέσσερα χρόνια ο πρόεδρος θα είναι Ελληνοκύπριος και ο αντιπρόεδρος Τουρκοκύπριος και για δύο χρόνια ο πρόεδρος θα είναι Τουρκοκύπριος και ο αντιπρόεδρος Ελληνοκύπριος.

Σύμφωνα με την πρόταση της Λευκωσίας, το υπουργικό συμβούλιο θα διορίζεται από κοινού από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο και θα αποτελείται από 6 Ελληνοκύπριους και 3 Τουρκοκύπριους.

Αν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε οι δυο επικεφαλής της κυβέρνησης θα διορίζουν τους υπουργούς που αναλογούν στη δική τους κοινότητα.

Οι αποφάσεις, αν δεν είναι δυνατό να λαμβάνονται ομόφωνα, τότε θα λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία των παρόντων μελών του υπουργικού συμβουλίου και αφού υπάρχει μία τουλάχιστον ψήφος από Ελληνοκύπριο και ....μία από Τουρκοκύπριο υπουργό, κάτι που στοχεύει να καθησυχάσει τις ανησυχίες της τουρκοκυπριακής κοινότητας ότι πιθανόν η ελληνοκυπριακή πλευρά να προωθεί μόνο δικές της αποφάσεις.

Επιπλέον, αν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος διαφωνήσουν από κοινού με αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου για θέματα εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας, τότε από κοινού θα πρέπει να αποφασίσουν διαφορετικά.

Με λίγα λόγια ο κ. Χριστόφιας προτείνει να παραδώσει το 50% της διακυβέρνησης της Κύπρου.

Από την άλλη πλευρά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε συνέντευξη του σε τουρκοκυπριακό κανάλι, παραδέχθηκε ότι το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου είναι πλήρως εξαρτημένο πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά από την Τουρκία.

Ο κ. Ταλάτ είπε ότι δεν μπορεί να κάνει βήμα, δεν μπορεί να αποφασίσει για τίποτε χωρίς την Τουρκία.

Σε ερώτηση αν η Τουρκία πίστευε ότι οι προϋποθέσεις δεν προσφέρονται και του έλεγε να μην παρακαθίσει στις συνομιλίες, ο κ. Ταλάτ απάντησε ότι .....δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει στις συνομιλίες .

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις φοβάμαι ότι οι όποιες διαπραγματεύσεις της Τουρκοκυπριακής πλευράς είναι για το …θεαθήναι.

Τα λάθη του κ. Χριστόφια ίσως σηματοδοτήσουν την οριστική λύση του Κυπριακού προβλήματος αλλά με την αρνητική του πλευρά.

Το έχω πει πολλές φορές. Από την στιγμή που ο κυπριακός Ελληνισμός απέρριψε το σχέδιο Ανάν , δεν μπορεί να επανέλθει έστω και με άλλο προσωπείο και διακοσμητικές αλλαγές, διότι θα απορριφθεί και θα οδηγήσει χωρίς αμφιβολία στην πεποίθηση ότι είναι αδύνατη η εξεύρεση λύσης και συνεπώς τα δύο χωριστά κράτη είναι η ….μόνη λύση.

Εάν θυμάστε αυτά ήταν τα επιχειρήματα των Αμερικανών όταν …….αναγνώριζαν το Κόσσοβο.

Ας ελπίσουμε , για το καλό των Κύπριων αδελφών μας ,να κάνω λάθος εγώ στις εκτιμήσεις μου.

Πηγές: «enet»«tovima»«simerini»

15 σχόλια:

  1. Το θέμα είναι ότι ο ίδιος ο Μεχμετ Αλί Ταλατ παραδέχεται πλήρη εξάρτηση από την Τουρκία και δεν μπορεί να προχωρήσει ένα βήμα μπροστά.
    Πρέπει πρώτα η Τουρκοκυπριακή πλευρά να απογαλακτιστεί από την μητέρα Τουρκία αλλά και τις παθογένειες που έχει γεννήσει αυτός ο έλεγχος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Τουρκία είναι από πίσω από την άρνηση η' κάποιος άλλος δάκτυλος?
    Κανείς και όλοι ξέρουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τι το χρειαζονται το σχεδιο Αναν οι Αμερικανο-Αγγλοι?Τωρα εχουν βαλει το "παιδι" τους τον Χριστοφια ο οποιος εχει βαλει σκοπο να μετετραψει την Κυπρο σε τουρκικη επαρχια με "δημοκρατικες" διαδικασιες.Ειναι πολυ αφελες να νομιζει ο οποιοσδηποτε Ελληνας οτι οσα συμβαινουν τωρα στην Κυπρο ειναι "αμοιβαιες" χειρονομιες καλης θελησεως.Που ειναι οι αντιστοιχες της Τουρκιας?Εδω δεν εχουμε απλως με εναν ηγετη μαριονετα στα χερια ξενων δυναμεων αλλα με μια κριση του δημοκρατικου πολιτευματος.Για να το κανω πιο λιανα:Ας υποθεσουμε οτι καποιος εθνικος μειοδοτης παρει την εξουσια και ξεπουλησει τα εθνικα συμφεροντα κατα την διαρκεια της θητειας του τι μπορει να κανει ο απλος δημοκρατικος πολιτης για να προστατεψει την πατριδα του?Το να περιμενει την επομενη 4ετια σε αυτες τις περιπτωσεις δεν ειναι λυση γιατι το ξεπουλημα θα εχει οριστικοποιηθει με υπογραφες και σφραγιδες.Δεν νομιζω να υπαρχει καποια νομιμη λυση.Τελικα μερικες φορες σε πιανει απελπισια με τους νομους και τους θεσμους,ετσι που εφαρμοζονται μονοσημαντα.Προσοχη για αποφυγη παρεξηγησεων,ουτε "νοσταλγος" ειμαι,ουτε οπαδος και σταλινο-χιτλερικων θεωριων.Απλα ετσι και σκεφτεις λιγο απελπιζεσαι με το IQ της φυλης.Ερχεται ο καθε "περαστικος" δινει μερικα καθρεπτακια & χαντρες και βαζει στο χερι τα παντα.Τι να πει κανεις? G APO CT

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ G apo CT
    Μαζί σου 100%. Ότι ακριβώς σκεφτόμουν διαβάζοντας το post του politis-gr.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το ΑΚΕΛ απέρριψε το σχέδιο Ανάν διαφωνωντας στις εγγυησεις και την ασφάλεια και για μικροκομματικούς λόγους.
    Το ΔΗΣΥ το δέχθηκε.
    Με μία παραλλαγή και τα δύο μεγάλα κόμματα θα δεχθούν κάτι παρόμοιο στο μέλλον.
    Αν όμως δεν προχωρησει η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ δεν έχουν λόγους να το δεχθούν οι Τούρκοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλά θα ήταν να ρωτήσει κάποιος το ΑΚΕΛ και τον Χριστόφια εάν στο προεκλογικό πρόγραμμα έλεγε ότι θα αλλάξει τα βιβλία της Ιστορίας;
    Εάν θα καλέσει την Ρεπούση που έγινε κόκκινο πανί στην Ελλάδα για την αναμόρφωση των βιβλίων;
    Αυτό που προσπαθεί να κάνει ο Χριστόφιας και πλέον είναι ολοφάνερο, είναι ότι προσπαθεί να δημιουργήσει μια απρόσωπη και πολυπολιτισμική Κύπρο, με μια γενιά νεοκυπρίων, παραμερίζοντας τον Ελληνισμό της Κύπρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ ΜΑΖΙ ΠΕΡΝΕΙΣ ΔΙΑΖΥΓΙΟ.
    ΑΣ ΛΗΞΗ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΔΥΟ ΚΡΑΤΗ
    ΤΟ ΕΝΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΗ ΜΟΙΡΑ Της ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ G apo CT
    Να είσαι σίγουρος φίλε ότι αύριο θα κληθούν να πουν στους πρόσφυγες τι έγιναν οι περιουσίες τους, και να εξηγήσουν γιατί δεν κατάφεραν να διαχειριστούν την ετυμηγορία του 76% προς όφελος της πατρίδας τους. Δεν είναι αρκετές ούτε οι διακηρύξεις, ούτε οι κατηγορίες για να απαλλαγείς της ευθύνης, να αναλάβεις τις τολμηρές πρωτοβουλίες που θα σου δώσουν αυτό που επιδιώκεις και επιθυμείς.
    Θα συμφωνήσω όμως μαζί σου ότι τότε θα είναι πολύ αργά και δεν θα υπάρχει πισωγύρισμα.
    Και μόνο που βλέπουν την Ντόρα να συμφωνεί με τις ενέργειες του Χριστόφια θα έπρεπε να προβληματίζονται οι Έλληνες αδερφοί μας στην Κύπρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η θεωρία περί τελευταίας ευκαιρίας και γενικά η εσχατολογική προσέγγιση της παρούσας διαδικασίας αναζήτησης λύσης του Κυπριακού, συνιστούν επικίνδυνη τακτική.

    Το ίδιο επικίνδυνη είναι και η κασσανδρολογία για δήθεν επερχόμενη διχοτόμηση, αν δεν αποδώσει η τωρινή διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων.

    Τέτοιες θεωρίες και συμπεριφορές θέτουν το κυπριακό λαό μπροστά σε ψεύτικα διλήμματα, που ενδεχομένως να μειώσουν τις αντιστάσεις και τις αντοχές του.
    ΚΑΡ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ως νέο σχέδιο Αναν , το σχέδιο Χριστόφια θα πάρει το ΟΧΙ που του αξίζει.
    Είναι επικίνδυνο να βάζεις συνομιλητές τώρα τους Τουρκοκύπριους που δηλώνουν αμέσως πλην σαφώς δεκανίκια της πολιτικής της Τουρκίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολίτη ας ελπίσουμε και μεις αυτό το εγχείρημα να έχει ευτυχή έκβαση για τον Κυπριακό λαό.Το παράδειγμα του Κοσσόβου είναι όντως επίκαιρο και θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα.Πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και ναδιδασκόμαστε από τους γείτονες , τα πάθη και τα λάθη τους.Πολύ καλή προσπάθεια κάνεις και σου αξίζουν συγχαρητήρια για τον κόπο σου.Καλή σου μέρα φίλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΑΥΤΟ ΠΟΥ Μ ΕΚΝΕΥΡΙΖΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΣ - ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΣ
    ΑΡΑΓΕ ΟΙ ΆΓΓΛΟΙ ΠΟΥ ΖΟΥΝΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΑΓΓΛΟΚΥΠΡΙΟΙ ?
    ΔΕΝ ΛΕΓΟΝΤΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΓΓΛΟΚΥΠΡΙΟΙ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ
    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΚΥΠΡΙΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΥΛΟ ΟΠΟΣ ΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΚΤΛ
    ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΒΓΑΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. "Επιπλέον, αν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος διαφωνήσουν από κοινού με αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου για θέματα εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας, τότε από κοινού θα πρέπει να αποφασίσουν διαφορετικά.

    Με λίγα λόγια ο κ. Χριστόφιας προτείνει να παραδώσει το 50% της διακυβέρνησης της Κύπρου."

    Εδώ είναι το ζουμί της όλης ιστορίας.Δεν το είχα αντιληφθεί τόσες μέρες , καλά έκανες και το αποσαφήνισες.με τέτοιου είδους προτάσεις από πλευρά μας τι τους θέλουμε τους εχθρούς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολίτη το Σχέδιο Ανάν όχι απλώς ξανάρχεται, αλλά είναι ήδη στο τραπέζι των συνομιλιών λύσης του Κυπριακού.
    Στην ουσία προωθείται στη λογική της λύσης εξπρές, όπως το είχαν σχεδιάσει οι Βρετανοί.
    M.K

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ο Χριστόφιας καλά θα κάνει να δώσει τα ηνία γιατί καταντάει επικίνδυνος.
    Η Κύπρος είναι μια χώρα της ΕΕ και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται και όχι να αδικείται από μόνη της!
    Αύριο θέλω παραγγελιά πολίτη.Ξέρεις εσύ...Το βράδυ έχει μια συνέντευξη ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα!
    καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή