Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

Ωμές απειλές Ερντογάν


Αποκάλυψη του πραγματικού προσώπου της Τουρκίας και παράσταση απειλών με αποδέκτη την Ευρωπαϊκή Ένωση και επιδιωκόμενο θύμα την Κυπριακή Δημοκρατία έδωσε ο Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Ερντογάν, στο πλαίσιο ομιλίας στη δεξαμενή σκέψης European Policy Center, προκάλεσε «σοκ και αμηχανία» στην Κομισιόν, όταν απείλησε ωμά να αφήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς τον σχεδιαζόμενο αγωγό Ναμπούκο και την παροχή φυσικού αερίου, εάν …..οι Βρυξέλλες δεν κάμψουν τις επιφυλάξεις της Κυπριακής Κυβέρνησης για άνοιγμα του κεφαλαίου «ενέργεια».

Εκτός αυτού διαμήνυσε με θράσος ότι : «Η Ε.Ε δεν πρέπει να προτιμήσει τις 700 χιλιάδες των Ελληνοκυπρίων από τα 70 εκατομμύρια των Τούρκων».

Προχωρώντας δε στα κυνικά μονοπάτια που βαδίζει επί χρόνια η χώρα του ,φρόντισε να ξεκαθαρίσει με περίσσια θρασύτητα ότι η Άγκυρα …δεν πρόκειται να τηρήσει τις ευρωπαϊκές της δεσμεύσεις για άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων της σε εμπορικές συναλλαγές με αφετηρία την Κυπριακή Δημοκρατία.

Θα πρέπει αρκετοί εκ των πολιτικών μας να αναθεωρήσουν την άποψη τους ότι το «βαθύ» πρόσωπο της Τουρκίας προέρχεται ΜΟΝΟ από το στρατιωτικό κατεστημένο , και να καταλάβουν ότι επί των εξωτερικών θεμάτων της Τουρκία υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει σύμπνοια στρατιωτικών – πολιτικών.

Ο κυνικός εκβιασμός του κ. Ερντογάν για άνοιγμα του κεφαλαίου «ενέργεια», έρχεται ως επακολούθημα της απροκάλυπτη παρέμβασης της Ουάσιγκτον στα εσωτερικά της Ε.Ε. μέσω της επιστολής Μπους προς τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δια της οποίας ζητεί τη στήριξη του Προέδρου της Κομισιόν σε ένα τρίπτυχο θέσεων: 1) «Διασφάλιση της προμήθειας αερίου από την Κασπία σε ευρωπαϊκές αγορές μέσω διαδρομών που δεν ελέγχονται από τη Ρωσία, με αφετηρία μια συμφωνία διαμετακόμισης (σ.σ φυσικού αερίου) μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν».

Από την αναφορά αυτή είναι πασιφανές ότι ο κ. Μπους επιδιώκει παράκαμψη και υποβάθμιση του ενεργειακού ρόλου της Ρωσίας, προσβλέποντας σε υποκατάστασή της από την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν.

2) «Ενίσχυση και εδραίωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί ανταγωνισμού που αφορά τους προμηθευτές και διαχειριστές ενέργειας στην ευρωπαϊκή αγορά».

3) «Σύνδεση κρατών-μελών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης με τα ευρύτερα ευρωπαϊκά δίκτυα φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού».

Ο (από χθες πρώην) πλανητάρχης ζητεί μάλιστα από τον κ. Μπαρόζο «προσωπική δέσμευση» για την προώθηση της σύνδεσης της Κασπίας και της Ευρώπης, μέσω ενός «southern corridor», με στόχο την υποκατάσταση της Μόσχας, παραπέμποντας ευθέως στον αγωγό Ναμπούκο.

Ο κ. Ερντογάν δεν αναφέρθηκε όμως μόνο στα της ενέργειας , αλλά συγχρόνως ……«έδειξε» την Ελλάδα ως υπεύθυνη για τα πρόσφατα επεισόδια στο Αιγαίο.

Ο τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα βελτιωθούν «σε περίπτωση που εκλείψουν τα ….στοιχεία της πρόκλησης» και αν οι δύο χώρες πάψουν «να κολλούν σε απλά πράγματα».

Η θρασύτητα του προκαλεί κάθε νοήμονα πολίτη, αφού εκτός των συνεχών προκλήσεων στο Αιγαίο από την πλευρά της Τουρκίας (βασιζόμενες σε πολυδαίδαλο σχέδιο της κυβέρνησης Μπους ), έρχεται μετά την πρόκληση του προέδρου της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Κιοκσάλ Τοπτάν, όπου σε ομιλία του στη Ραιδεστό της ανατολικής Θράκης ( εγκαινιάζοντας γέφυρα με το όνομα … «Αχμέτ Σαδίκ») φανέρωσε το πραγματικό πρόσωπο της Τουρκίας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι : «Αυτό το όνομα δεν πρέπει να το ξεχάσει ούτε η Δυτική Θράκη αλλά ούτε όλος ο τουρκικός κόσμος. Εύχομαι η Δυτική Θράκη, η Τουρκία μας και όλος ο τουρκικός κόσμος να βγάλει τέτοιους αρχηγούς. Τέτοιοι αρχηγοί μας οδεύουν προς τους στόχους…. που επιθυμούμε, που θέλουμε, προς τους στόχους που ονειρευόμαστε για ένα Μεγάλο Τουρκικό Κράτος».


Πηγές
: «phileleftheros» «xronos» «Aydinlik»

8 σχόλια:

  1. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΚΥΠΡΙΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΈΛΛΗΝΕΣ
    ΜΗΝ ΑΝΑΠΑΡΑΓΕΤΕ ΤΗΝ ΑΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΩΝ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΩΝ
    ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙ ΚΡΗΤΗΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΈΛΛΗΝΕΣ
    ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ ΤΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΓΓΛΟΚΥΠΡΙΟΙ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ πολίτη, αυτό είναι που ενδιαφέρει πρωτίστως τους Τούρκους.
    Υπενθυμίζω ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση, τόσο επί Τάσσου Παπαδόπουλου, όσο και επί Δημήτρη Χριστόφια, μπλοκάρει άτυπα το κεφάλαιο «ενέργεια» λόγω των απειλών και προκλήσεων της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με την εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή Κύπρου.
    Εύχομαι Καλό απόγευμα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στη Ντόρα να τα πεις Πολίτη και στα τζιμάνια που έχει δίπλα της.
    Είμαι σίγουρος πως σε διεθνή θέματα το ΥΠΕΞ δεν έχει ούτε μια ντουζίνα υπαλλήλους που να μπορούν να αξιολογήσουν τις εκάστοτε δηλώσεις-προκλήσεις Αρχηγών Κρατών και να πράξουν τα δέοντα.
    Είναι όλοι τους άχρηστοι και το λιγότερο επικίνδυνοι για την Χώρα μας.
    Ο κ.Ερντογαν δεν είχε κάποια προβληματάκια στο εσωτερικό της Τουρκίας με τους στρατηγούς ή για τα μάτια του κόσμου τα έκαναν αυτά?
    Την αλήθεια θα την μάθουμε μετά από χρόνια αλλά καλό θα είναι να πράτουμε και και κινούμαστε έξυπνα από τώρα.
    ΥΣ. Μήπως από δω και πέρα οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας θα βελτιωθούν και τι επιπτώσεις θα έχουμε στο Αιγαίο και την ενέργεια?
    Καλό γράψιμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. άρβυλα-παλάσκες-χλαίνη-γυλιός!

    ήρτεν η ώρα μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα εκδηλωθούν πιέσεις προς τη Λευκωσία προκειμένου να άρει τις ενστάσεις της.
    Τα σημεία αναφοράς της ομιλίας Ερντογάν στις Βρυξέλλες ήταν η ανάδειξη της Τουρκίας ως «διεθνούς παίκτη» στην επίλυση διαφορών στη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο, αλλά και η επίθεση που εξαπέλυσε κατά του Ισραήλ για τις σφαγές αμάχων.
    Εν τω μεταξύ απ` ότι έχω πληροφορηθεί οι Ευρωβουλευτές του ΔΗΣΥ Γιαννάκης Κασουλίδης και της Νέας Δημοκρατίας Μαργαρίτης Σχοινάς απέρριψαν πρόσκληση της δεξαμενής σκέψης «Friends of Europe» για να παραστούν σε δείπνο-συζήτηση προσωπικοτήτων με κεντρικό ομιλητή Ταγίπ Ερντογάν.
    Οι δύο ευρωβουλευτές ανέφεραν ότι η παρουσία Ερντογάν θα έπρεπε να σηματοδοτεί την εκπλήρωση των ενταξιακών δεσμεύσεων της Τουρκίας και όχι να αποτελεί ευκαιρία για κοινωνικές δραστηριότητες. Ο κ. Κασουλίδης επέκρινε την Τουρκία για άρνηση εφαρμογής του Πρωτοκόλλου και ο κ. Σχοινάς για τις προκλητικές παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ρίξτε μια ματιά για το πως το μαύρο προσπαθούν να το κάνουν ...άσπρο.
    Ο λεγόμενος Υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους, Τουργκάι Αβτζί δήλωσε ότι η σημασία της ύπαρξης των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο νησί γίνεται αντιληπτή καλύτερα από μέρα με την μέρα, ιδιαίτερα υπό το φως των γεγονότων στη Γάζα. «Αν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν βρίσκονταν στο νησί, όσα έπαθαν οι Παλαιστίνιοι στην Γάζα, θα τα παθαίναμε κι εμείς», είπε ο Αβτζί και τόνισε ότι εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στην «Μητέρα Πατρίδα» την Τουρκία.
    Το μαύρο ....άσπρο!!!!!
    Σ.Σ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δυστυχώς, όμως κάποτε ένας φίλος μου κύπριος (φοιτητές είμασταν) μου είχε πει(το '95):

    "Το Κυπριακό έχει λυθεί".

    Προσωπικά πιστεύω ότι ούτε η Ελλάδα θέλει να λυθεί. Θα λυθεί όταν όλα τα Ελληνο-τουρκικά προβλήματα και πολλές φορές αδιέξοδα, επιλυθούν και μετά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ας πάψει πια το παραμύθι περί καλού Ερντογάν-κακών στρατηγών με στο οποίο η ελληνική ηγεσία αρέσκεται να δείχνει ότι πιστεύει και που προσπαθεί να στον ελληνικό λαό,πράγμα που σε μεγάλο βαθμό τα κατάφερε.Ανεξάρτητα από την πολιτική της ηγεσία η Τουρκία ήταν,είναι και θα είναι αναθεωρητική δύναμη!Πρέπει να το καταλάβουμε και να πάρουμε τα μέτρα μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή