Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

Με colpo grosso στο casus belli


Η πρώτη συμφωνία για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας με γειτονική χώρα οριστικοποιήθηκε προχθές μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία.
Το κείμενο μονογραφήθηκε και
αν όλα εξελιχθούν βάσει του υπάρχοντος σχεδιασμού, τότε η Ελλάδα, η Αλβανία και η Ιταλία θα συνυπογράψουν νέα (τριμερή) συμφωνία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στην περιοχή.

Η μονογραφή συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη λόγω των επιπτώσεων που θα έχει για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες η Αλβανία αποδέχθηκε τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου για επήρεια των νησιών στη χάραξη θαλάσσιων ζωνών και έτσι η γραμμή οριοθέτησης διέρχεται βορείως των νησιών Ερεικούσσα και Οθωνιοί και καταλήγει στο λεγόμενο Τριεθνές σημείο (με Ιταλία).

Η συμφωνία εμπεριέχει συγκεκριμένες προβλέψεις, ευνοϊκές για τις ελληνικές θέσεις. Κατ΄ αρχάς λαμβάνεται υπόψη η μέση γραμμή για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), αρχή που παγίως υποστηρίζει η Αθήνα έναντι της Άγκυρας.


Παράλληλα στη συμφωνία Αθήνας- Τιράνων γίνεται ρητή αναφορά στο δικαίωμα επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων (η ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη στην περιοχή είναι έξι ναυτικά μίλια, όπως και στο Αιγαίο).

Πρόκειται για ένα δικαίωμα της ελληνικής πλευράς που, αν και στηρίζεται στο Δίκαιο της Θάλασσας, δεν αναγνωρίζεται από την Τουρκία η οποία διατηρεί για τον λόγο αυτόν εν ισχύι το casus belli.

Η μονογραφή αυτή αποδεικνύει ότι στις διμερείς σχέσεις Ελλάδος – Αλβανίας τα τελευταία έτη έχουν γίνει θετικά βήματα προς την κατεύθυνση της οικοδομήσεως κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Αλβανία και ο δεύτερος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της. Οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία διήρκεσαν περίπου έναν χρόνο και έγιναν υπό συνθήκες μυστικότητας.

Έγκυροι διπλωματικοί κύκλοι, που επικαλείται Το Βήμα, αναφέρουν πως η Αθήνα ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια μια συστηματική προσπάθεια να κλείσει τα μέτωπα οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών της με όμορα κράτη, προκειμένου στη συνέχεια να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση του προβλήματος με την Τουρκία.

Στο πλαίσιο αυτό είχαν ξεκινήσει συνομιλίες και με την Αίγυπτο , όπως είχα αναφέρει σε παλαιότερο άρθρο μου ,για την οριοθέτηση της ΑΟΖ. Από ένα σημείο και μετά, όμως, αυτές πάγωσαν έπειτα από παρέμβαση της Τουρκίας η οποία ήθελε να έχει λόγο στον καθορισμό της ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο και είχε προηγουμένως ενοχληθεί σφόδρα από την υπογραφή ανάλογης συμφωνίας μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου.

Για το άλλο θέμα αυτό της Λιβύης ,σύμφωνα πάντα με πληροφορίες ,τα πράγματα βαίνουν προς την σωστή κατεύθυνση καθώς στις επαφές έχει σημαντική συμβολή ένας εκ των τριών της..... τριανδρίας.

Η ΑΟΖ λοιπόν που επί σειρά ετών ,για λόγους που δεν μας έχει εξηγήσει ποτέ κανείς από τους τότε κυβερνώντες, αποτελούσε αιτία ....«τιμωρίας» για όποιον έκανε το λάθος και ανέφερε αυτή την λέξη, φαίνεται ότι αποτελεί τον ... «άσσο» στα χέρια του κ. Καραμανλή .
Εκμεταλλεύεται άριστα το λάθος της Τουρκίας που ενώ δεν έχει υπογράψει και δεν έχει επικυρώσει το Δίκαιο για την Σύμβαση της Θάλασσας (από το 1982), έχει φτιάξει μια ΑΟΖ στη Μαύρη Θάλασσα με την Ρουμανία, την Βουλγαρία και την τότε Σοβιετική Ένωση, χωρίς να έχει υπογράψει και να επικυρώσει αυτή την Σύμβαση .Έτσι δημιούργησε ένα προηγούμενο δεχόμενη αυτή την έννοια της ΑΟΖ.

Τα αποτελέσματα του colpo grosso ήδη είναι ορατά.Κινήσεις με μυστικότητα, χωρίς πολιτικές κορόνες και προσωπικούς κομπασμούς, κινήσεις με σκοπό την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, είναι μονόδρομος για όποιον σέβεται ότι ο όρος πολιτικός και ο όρος πατριώτης είναι βαθιά συνδεδεμένες έννοιες που δεν μπορούν να μπαίνουν στο τραπέζι της.... μικροπολιτικής και του λαϊκισμού.

«imerisia»«Express»«tovima»

17 σχόλια:

  1. Όταν το 2007 η κυβέρνηση της Κύπρου αποφάσισε να υιοθετήσει μια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) βασισμένη στη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας, για να προστατεύσει τα δικαιώματά της σε θέματα θαλάσσιου περιβάλλοντος, αλιείας και, πάνω απ΄ όλα, πετρελαίου,και την επόμενη ημέρα όλος ο Τύπος και η τηλεόραση της Ελλάδας χαιρέτισαν με ενθουσιασμό αυτή την πράξη της κυπριακής κυβέρνησης, κανένας από τους απλούς πολίτες δεν κατάλαβε γιατί υπήρξε τέτοιος ενθουσιασμός.
    Το γεγονός οφείλετε ότι όλα αυτά τα 25 περίπου χρόνια κανένας δεν είχε ενημερώσει τον ελληνικό λαό για αυτή την ΑΟΖ και τη σημασία της για τα συμφέροντα της Ελλάδας, αλλά μας έλεγαν (και συζητούσαν με την Τουρκία) μόνο το θέμα της υφαλοκρηπίδας.
    Τον τελευταίο χρόνο βλέπω μια προσπάθεια πολύ καλή τόσο από την πλευρά της κυβέρνησής (απ` ότι αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων), αλλά και από την πλευρά διαφόρων άλλων εναλλακτικών πηγών ενημέρωσης, όπως είναι τα blogs.
    Το ζήτημα είναι όμως (κατ`εμένα) ένα. Γιατί τόσα χρόνια κανείς δεν έκανε τίποτα; θα δώσει κανείς επίσημες απαντήσεις; Θα αναλάβει κανείς τις ευθύνες του;
    Θα μου πείτε τι ζητώ, όταν εδώ για τα Ίμια κανείς δεν ΄χει αναλάβει τις ευθύνες του, αλλά και εμείς ..... μια από τα ίδια με αυτούς.
    Τους τιμήσαμε με την επανεκλογή τους ως βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποια είναι η τριανδρια ρε παιδια?
    Πολιτη για καντο πιο λιανα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η τριανδρία ή κατά άλλους οι τρεις σωματοφύλακες.
    Ο Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας
    Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών και μυστικοσύμβουλος του πρωθυπουργού Π. Μολυβιάτης.
    Η αλλαγή στην εξωτερική πολιτική την τελευταία πενταετία οφείλετε σε αυτούς τους ανθρώπους, τους οποίους είναι φανερό ότι ο πρωθυπουργός εκτιμά ιδιαιτέρως και εμπιστεύεται την γνώμη τους.
    Τα υπόλοιπα περί Ντόρας κλπ είναι για τα μάτια του κόσμου.Πιο πολύ ζημιά κάνει απ` ότι καλό.
    Αλλά απ` ότι δείχνει ... μαθαίνει!
    Σ.Σ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μακαρα να ειναι ετσι,γιατι εχω πληρη αγνοια απο τετοια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το ωραίο είναι ότι μέχρι πριν λίγους μήνες, όποιος έλεγε ή έγραφε για τα πετρέλαια στο Αιγαίο, αντιμετωπιζόταν με ιλαρότητα και πολλές φορές με έντονη κριτική για συνομοσιολογίες κλπ.
    Τώρα πλέον όλοι το έχουν δεχτεί και το συζητούν με την πραγματική του διάσταση, δηλ. σαν κάτι το δεδομένο.
    Πως αλλάζουν οι άνθρωποι μέσα σε λίγους μήνες! Από τους δημοσιογράφους μέχρι τους bloggers και τους αναγνώστες τους.
    Αυτό όμως δεν μας κάνει πιο καλοπροαίρετους σε κάποια καινούργια είδηση, θεωρία κλπ, και συνεχίζουμε να το αντιμετωπίζουμε με τα ίδια χαρακτηριστικά . Ιλαρότητα,εκτόξευση βελών περί συνομοσιολογίας, καχυποψία κλπ.
    Μέχρι που μετά λίγο καιρό αυτό που κατηγορούμε , μεμφόμαστε, και κοροϊδεύουμε θα γίνει εκ των αποδείξεων δεδομένο, και θα βρούμε κάτι άλλο για να συνεχίσουμε το ψυχοπνευματικό μας γαϊτανάκι.
    Και κυρίως δεν ζητάμε ποτέ συγνώμη από τους ανθρώπους που άδικα ,λόγω αυτής της ιδιαίτερης ψυχοπνευματική μας "αναπηρίας" τους κατηγορούσαμε.
    Άσχετο πιθανά με το θέμα αλλά ήθελα να το βγάλω από μέσα μου .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η τουρκική πολιτική στο ζήτημα αυτό έχει αποτυπωθεί και με επίσημη δήλωση που έχει καταχωρηθεί στα Ηνωμένα Εθνη (2 Μαρτίου 2004 DT/4739). Σύμφωνα με το κείμενο αυτό η Τουρκία αμφισβητεί τη συμφωνία που έχει υπογράψει η Κύπρος με την Αίγυπτο και καθορίζει το όριο του 32ο 16 18» γεωγραφικού μήκους, δυτικώς του οποίου έχει η ίδια δικαιώματα.
    «Η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο ειδικά σε περιοχές δυτικά αυτού του γεωγραφικού μήκους, αφορούν επίσης τα υπάρχοντα ipso facto και ab initio (αυθύπαρκτα και πρωτογενή) νόμιμα και κυριαρχικά δικαιώματα προβλεπόμενα από καθιερωμένες αρχές του διεθνούς δικαίου...», αναφέρει το τουρκικό υπόμνημα και προσθέτει ότι όλες οι ζώνες δυτικώς του σημείου, θα πρέπει ορισθούν απ όλα τα σχετιζόμενα κράτη της περιοχής στη βάση της αρχής της ευθυδικίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Ανώνυμο 4.05
    Φίλε μήπως έκανες λάθος στο γεωγραφικό μήκος;
    Αυτό που δίνεις βλέπω στο Google Earth ότι είναι το δυτικότερο χερσαίο τμήμα της Κύπρου, στην περιοχή της Πάφου.
    Δηλαδή δεν αναγνωρίζουν ούτε τα 6 μίλια; Γιατί έστω και τα 6 μίλια να πάρουμε τότε πάμε στο 39 09 50 περίπου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η χάραξη τής ΑΟΖ, αλλά κυρίως η επέκταση τών ΧΥ στά 12 νμ (παντού), είναι όντως ένας άσσος στά χέρια τού Καραμανλή.
    Μακάρι νά τόν αξιοποιήσει αποδοτικά καί τήν κατάλληλη στιγμή.
    Θά είναι γιά όλους μας η πρώτη εθνικής σημασίας νίκη μετά τό 1940.
    Ελπίζω φυσικά νά μή συνοδευτεί από μιά ...Γερμανική κατοχή καί έναν εμφύλιο.

    Η αλλαγή πού συντελείται αθόρυβα τά τελευταία χρόνια στήν εξωτερική πολιτική, πρός τήν κατεύθυνση τής προώθησης, ή καί δημιουργίας προυποθέσεων επίλυσης, χρόνιων εθνικών θεμάτων, από αυτή τήν κυβέρνηση, είναι κάτι πού αναγνωρίζουν, ανεπίσημα, ίσως καί μέ δυσφορία, ακόμα καί οί πολιτικοί της αντίπαλοι.

    Τό αμείλικτο ερώτημα (μέ απροσδιόριστη απάντηση) είναι άν θά συνεχιστεί αυτή η πορεία, άν θά ανακοπεί, άν θά μεταλλαχθεί σέ κάτι άλλο, ή άν θά γυρίσουμε πίσω στά παλιά, σέ ενδεχόμενη περίπτωση πολιτικής αλλαγής καί προτού αποδώσει καρπούς η σημερινή προσπάθεια.

    Αλλωστε στό θέμα τής συνέχειας τού Κράτους, ακόμα καί στήν εξωτερική πολιτική, πάσχουμε βαριά.

    Υπάρχει άραγε καμμιά απάντηση - δέσμευση, διευκρινιστική τών προθέσεων αυτού, πού εμφανίζεται ώς ο αυριανός πρωθυπουργός?

    Φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ Extra
    Όχι φίλε. Δεν το έχω γράψει λάθος. Αυτά είναι τα πραγματικά νούμερα του γεωγραφικού μήκους που έδωσαν οι Τούρκοι.
    Νομίζω ότι η μέτρηση για την ΑΟΖ είναι ανεξάρτητη από τα χωρικά ύδατα και ξεκινά η μέτρηση τους από την χερσαία απόληξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη τα 6 ν.μ με δικαίωμα να τα κάνουμε 12 ν.μ.
    Οι τούρκοι που οριοθετήσανε στην μαύρη θάλασσα 12. ν.μ και μας απειλούν με casus belli στηρίζονται σε άλλο διεθνές δίκαιο..

    Τι διεθνές δίκαιο είναι αυτό που το εφαρμόζει κατά το δοκούν το κάθε κράτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΧΑΡΑΞΗ ΑΟΖ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΧΕΡΣΑΙΑ ΑΚΡΑ????
    Η ΑΟΖ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΙ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΕ Η ΤΟΥΡΚΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Θα πρέπει να δεσμευτούν ΟΛΟΙ ότι θα ακολουθήσουν την εξωτερική πολιτική που εφαρμόζει ο Καραμανλής.Τόσο στους αγωγούς όσο και στο θέμα του Αιγαίου. Να κάνουν δηλαδή το ίδιο που έκανε ο θαρραλέος, αείμνηστος Πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος παρέδωσε μαθήματα υψηλής διπλωματίας στις ΑΟΖ.
    Θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι είναι επιτακτικό να τους ΥΠΟΧΡΕΩΣΟΥΜΕ να ακολουθήσουν την πολιτική αυτής της κυβέρνησης στο θέμα της ΑΟΖ.
    Γιατί πολύ απλά εάν οριοθετηθεί αυτή, τότε αυτομάτως θα έχει δοθεί τέλος μια για πάντα, οριστικά και αμετάκλητα, στις τουρκικές διεκδικήσεις, στον νησιωτικό, στον εναέριο και στον θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου Πελάγους.
    Αυτό αυτομάτως θα σημάνει περιορισμούς στους πολεμικούς εξοπλισμούς και τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν είναι δυνατόν να αλλάξουν μια για πάντα την εικόνα και τις συνθήκες στην χώρα μας.
    Φυσικά θα ανοίξει και ο δρόμος εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου και όλα τα οφέλη. Όπως κάνει τώρα η Αίγυπτος.
    Είμαστε διατεθειμένοι να τους ΥΠΟΧΡΕΩΣΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ , είτε Πασοκους, είτε Νεοδημοκράτες διαδόχους του Καραμανλή , ή θα ακολουθήσουμε την κομματοκρατία?
    Μην ξεχνάτε τι είπε από το βήμα της Βουλής ο Καρατζαφέρης. Η Ντόρα και ο Γιώργος μάχονται ποιος θα είναι πιο αρεστός στις ΗΠΑ.
    Νομίζετε ότι αφού με τα καινούργια δεδομένα οι Τούρκοι έχουν ανάγκη τους Τούρκους, δεν θα θελήσουν να τους κάνουν το δωράκι για να πάρουν αυτό που εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους?
    Εάν λοιπόν στην πρωθυπουργία είναι ένας από αυτούς τους δύο, τι νομίζετε ότι θα συμβεί?
    Ας τους πιέσουμε με διάφορους τρόπους να μας ξεκαθαρίσουν τις θέσςις τους πάνω σ` αυτά τα ζητήματα.
    Κανείς από αυτούς τους δύο δεν έχει ξεκαθαρίσει την θέση του και περιορίζονται σε διάφορα "τσιτάτα" που ερμηνεύονται όπως οι χρησμοί της Πυθίας. Και έτσι και αλλιώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. H μιά αλήθεια είναι ότι μπορεί νά αφήσει νά εννοηθεί προεκλογικά (γιά τόν κόσμο, αφού οί περισσότεροι Ελληνες αναγνωρίζουν ώς σωστή τή σημερινή εξωτερική πολιτική), ότι θά τήν συνεχίσει καί μετεκλογικά νά τά γυρίσει.

    Η άλλη αλήθεια είναι ότι η θέση τού Παπανδρέου είναι δύσκολη.
    Τό νά δεσμευθεί νά τή συνεχίσει, παραδεχόμενος άρα τήν ορθότητά της, θά περιέχει στοιχεία αυτοκτονικού (εκλογικά) ιδεασμού.

    Καί μιά τρίτη αλήθεια.
    Αν δεσμευθεί, προεκλογικά, νά συνεχίσει τήν εξωτερική πολιτική Καραμανλή (στά πλαίσια μιάς αδήλωτης υπερκομματικής συνενόησης), ίσως οί "αδιάβλητες" δημοσκοπήσεις ανακαλύψουν ότι δέν είναι καί τόσο έτοιμος ακόμα, αυτός καί τό κόμμα του νά κυβερνήσουν.

    Θυμίζει λίγο από μπρός γκρεμός καί πίσω ρέμα.

    Πιθανόν νά υπάρχουν κι' άλλες αλήθειες. Ιδωμεν.

    Φιλικά

    ΥΓ. Νά ελπίσουμε ότι ο Ελληνικός Λαός θά έχει κρίση καί μνήμη όταν έρθει η ώρα τών εκλογών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολίτη θα ηθελα την αποψη σου πανω σε ενα σχολιο που διαβασα σε αλλο μπλογκ για το ιδιο θεμα.Σου παραθετω το σχολιο:

    ** Από το 1947-Διάσκεψη Ειρήνης Παρισιού-παραμένει σε εκκρεμότητα η ρύθμιση χερσαίων συνόρων μεταξύ Ελλάδας-Αλβανίας, για ευνόητους λόγους…
    ** Η υπόσχεση των 4 μεγάλων δυνάμεων ήταν ότι το ζήτημα θα ρυθμισθεί μετά την επίλυση του “γερμανικού ζητήματος”, δηλαδή την επανένωση… Υπάρχουν τα σχετικά έγγραφα κι όχι μόνον, προς τον τότε Υπ.Εξ Κ. Τσαλδάρη…
    ** Στην ρύθμιση της υφαλοκρηπίδας υπάρχει γραμμή αφετηρίας επί του εδάφους, της ακτής…
    ** Από ποιό σημείο της αλβανικής ακτής προβλέπεται τώρα να γίνει ο υπολογισμός;
    Το ερώτημα υπαινίσσεται πολύ και πολλά περισσότερα απ΄όσα προκύπτουν από την απλή ανάγνωση του.
    Απλώς, για την ιστορία να θυμηθούμε ότι:
    ** Ο Κάρολος Παπούλιας μετά τη άρση του εμπολέμου,επέφυγε συστηματικά να μπεί σε συζήτηση περί υφαλοκρηπίδας και θαλασσίων διευθετήσεων, πριν από την επίλυση του εδαφικού, παρά τις συνεχείς αλβανικές οχλήσεις.
    ** Ο Μητσοτάκης, ως πρωθυπουργός, επεδίωξε την διευθέτηση σε επίσκεψη του στα Τίρανα, αλλά μαζεύτηκε μετά την έντονη αντίδραση της διπλωματικής μας υπηρεσίας, που υπενθύμισαν ορισμένες αυτονόητες αλήθειες επί του εδάφους…
    ** Τί παίρνουμε, αν είναι ακριβή όσα μεταδίδονται περί οριοθέτησης ελληνο-αλβανικής υφαλοκρηπίδας;
    ** Εξασφαλίζουμε έστω κάποια ρητή δέσμευση των Τιράνων, για όσα κατά καιρούς ανακινούν περί Τσαμουριάς, κ.λπ, κ.λπ;

    Ποια ειναι η γνωμη σου για τα παραπανω;Ιδιαιτερα για το τριτο σημειο που αναφερει για την υφαλοκρηπιδα!
    Απο τη στιγμη που δεν εχουν καθοριστει τα συνορα με την αλβανια,μηπως χαιρομαστε αδικα;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ Ανώνυμο 8.04
    Ποια σύνορα φίλε; Η Ελλάδα έχει δηλώσει εδώ και αρκετά χρόνια ότι δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις επί άλλων κρατών.
    Πράγματι το 1946 ο ΜΟΛΟΤΩΦ και οι υπουργοί της ΑΓΓΛΙΑΣ, ΗΠΑ και ΓΑΛΛΙΑΣ το παράπεμψαν για οριστική απόφαση όταν λυθεί το Γερμανικό ζήτημα.
    Όταν όμως λύθηκε αυτό με την ένωση των δύο Γερμανιών η εξωτερική πολιτική της χώρας μας είχε επανεξετάσει το θέμα και δεν ανακίνησε το θέμα.
    Το σχόλιο λοιπόν ομιλεί για την Β. Ήπειρο που είναι μια πονεμένη ιστορία. Κατά την γνώμη μου το πρόβλημα τόσων χρόνων θα λυθεί μόνο με την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.
    Επαναλαμβάνω για να μην διαφεύγει από κανένα . Δεν διεκδικούμε εδάφη όμορων χωρών και δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραχωρήσουμε τα ήδη δικά μας εδάφη.
    Όσο για την υφαλοκρηπίδα να με συγχωρείς αλλά αυτά προκαλούν γέλια. Υπάρχει η Διεθνής Σύμβαση για την Υφαλοκρηπίδα η οποία επεκτάθηκε με την Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, που καθορίζει με σαφήνεια τι , πως και γιατί! Έχουμε υπογράψει και τις δύο και έχουμε δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι σεβόμαστε τους Διεθνείς Νόμους και τιμούμε την υπογραφή μας.
    Απλά θα πρέπει να γνωρίζουμε ,όλοι μας, ότι η υφαλοκρηπίδα και το δίκαιο που τη διέπει σε αρκετές περιπτώσεις, καθoρίζεται από διακρατικές συμφωνίες, και αυτό γιατί είναι ένα θέμα περίπλοκο.
    Τέτοιο όμως είναι το πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου (και μόνο )που αποτελεί αντικείμενο διαφορών ανάμεσα στην χώρα μας και την Τουρκία.
    Πάνω σ` αυτό, το ότι η Αλβανία αποδέχθηκε τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου για επήρεια των νησιών στη χάραξη θαλάσσιων ζωνών , και την αρχή να λαμβάνεται υπόψη η μέση γραμμή για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (αρχή που παγίως υποστηρίζει η χώρα μας έναντι της Άγκυρας),είναι πολύ θετικό σημείο που δημιουργεί μιας μορφής προηγούμενο.
    Παράλληλα μη ξεχνάμε ότι στη συμφωνία Αθήνας- Τιράνων γίνεται ρητή αναφορά στο δικαίωμα επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων (η ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη στην περιοχή είναι έξι ναυτικά μίλια, όπως και στο Αιγαίο).
    Αυτό αποτελεί άλλο ένα συν της χώρας μας έναντι των Τουρκικών απαιτήσεων που αντιβαίνουν στο Διεθνές Δίκαιο.
    Να χαίρεσαι γιατί πραγματικά είναι μια καλή εξέλιξη των πραγμάτων που σε συνδυασμό με την επικείμενη συμφωνία με την Λιβύη θα μας δώσει αρκετά βέλη στην φαρέτρα μας σχετικά με την διένεξη μας με την Τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Προφανώς αυτός που έγραψε το σχόλιο στο άλλο blog, είναι από αυτούς που ονειρεύονται επέκταση στα σύνορα της χώρας μας προς βορά και ανατολικά.
    Δεν μπορεί να λέμε ότι φοβόμαστε απαιτήσεις των Αλβανών περί Τσαμουριάς και από την άλλη να μην κλείνουμε το θέμα των συνόρων επειδή έχουμε εμείς απαιτήσεις.
    Με αυτό το πνεύμα δεν πρόκειται να λυθεί κανένα θέμα και ποτέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή