Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

Εκλογές Μάρτιο ανεξαρτήτως ...ψιλών γραμμάτων !


Την περασμένη Κυριακή είχε δημοσιευτεί μια συνέντευξη βόμβα (εδώ) του καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου κ. Γ.Κασιμάτη, στην οποία χαρακτήριζε ΤΡΙΠΛΗ παραβίαση του Συντάγματος και του δημοκρατικού πολιτεύματος,εάν ένα κόμμα δεν θα ψηφίσει κανέναν υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας , προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Μάλιστα ο επί σειρά ετών Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων , στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου και διευθυντής του Νομικού του Γραφείου ως πρωθυπουργού, το χαρακτήριζε ως «ένα μεγάλο ζήτημα πολιτικού ήθους», το οποίο, όμως πίστευε ότι είναι χωρίς αντικείμενο, καθώς θεωρούσε ότι το ΠαΣοΚ δεν θα μπορούσε να προβεί σε τέτοιο βαρύτατο ατόπημα όπως είναι η παραβίαση του Συντάγματος.

Όμως πριν «αλέκτωρ λαλήσει τρις», διαψεύστηκε οικτρά.Ο κ. Γ. Παπανδρέου δήλωσε προχθές για πρώτη φορά με σαφήνεια ότι το κόμμα του θα προκαλέσει εθνικές εκλογές το Μάρτιο, ανεξαρτήτως προσώπων.

Στο ΠαΣοΚ θεωρούν ότι οι Θεσμοί και το Σύνταγμα υπάρχουν για να υπηρετούν τις κομματικές του σκοπιμότητες. Το θέμα παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, διότι άπτεται αρκετών πλευρών της ευρύτερης προβληματικής για τις απειλές και τις άμυνες της σύγχρονης Δημοκρατίας.

Η κρίση των σύγχρονων Δημοκρατιών εκδηλώνεται με πολλούς και διάφορους τρόπους. Ένας από αυτούς είναι η έκπτωση του Συντάγματος ως παρακολούθημα της κρίσης της πολιτικής, του ήθους, των νόμων και γενικότερα των θεσμών.

Η έλλειψη συνταγματικής αυτοσυνειδησίας είναι χαρακτηριστικό ανθρώπων οι οποίοι στερούνται βάσεων με δημοκρατικά ιδεώδη. Αγνοούν ότι το Σύνταγμα δεν είναι εργαστηριακό προϊόν ιδεολογικού πουριτανισμού που διέπεται από τους κανόνες μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, αλλά ο θεμέλιος λίθος της Δημοκρατίας.

Το Σύνταγμα οργανώνει θεσμικά τον μακρύ ιστορικό χρόνο και όχι την πολιτική και οικονομική συγκυρία. Δεν μπορούμε λοιπόν να προσεγγίζουμε το Σύνταγμα μέσα από μια περιορισμένη κομματική ή συμφεροντολογική οπτική γωνία.

Δεν υπάρχει Σύνταγμα ...alacarte.Δεν υπάρχει ένα Σύνταγμα για το ΠαΣοΚ ,ένα Σύνταγμα για την ΝΔ ,ένα Σύνταγμά για το ΚΚΕ κλπ. Υπάρχει μόνο το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας και η μόνη προσέγγιση που επιτρέπεται είναι μέσα από την οπτική γωνία της κοινωνικής και πολιτικής συνοχής ενός ευνομούμενου κράτους.

Η εκλογή λοιπόν του Προέδρου της Δημοκρατίας εντάσσεται λειτουργικά σε μια δέσμη συνταγματικών μέτρων που αποβλέπουν στην αντιμετώπιση της κρίσης της πολιτικής μέσω της αναζωογόνησης των συμμετοχικών διαδικασιών.
Δεν επιτρέπεται και δεν μπορεί να παρεκτραπεί ούτε να εκφυλισθεί στη δίνη μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.

Το ΠαΣοΚ στο όνομα (δήθεν) των ...πολιτών, καταλύει λοιπόν το Σύνταγμα και τους δημοκρατικούς θεσμούς και επιχειρεί να δημιουργήσει , στην πιο κρίσιμη οικονομική στιγμή της παγκόσμιας νεότερης ιστορίας, παρατεταμένη προεκλογική περίοδο με τραγικές συνέπειες για την οικονομία μας.

Συγχρόνως βαίνει στον δρόμο του άκρατου αριβισμού και ισχυρίζεται ότι«η αλλαγή πορείας της χώρας είναι ....απαίτηση των πολιτών», επικαλούμενο την μια μόνο πλευρά των δημοσκοπήσεων , αυτή που εξυπηρετεί την βουλιμία του για εξουσία.

Γιατί η άλλη πλευρά των δημοσκοπήσεων αποδεικνύει ότι στην πραγματικότητα το ΠαΣοΚ αντιτίθεται στη βούληση των πολιτών , των οποίων η πλειοψηφία απορρίπτει τη διενέργεια πρόωρων εκλογών και υποστηρίζει με θεαματικά ποσοστά την επανεκλογή του κ. Παπούλια.

Σύνταγμα, θεσμοί, οικονομική κρίση και η βούληση των πολιτών είναι ...ψιλά γράμματα για τον κ. Γ. Παπανδρέου.

19 σχόλια:

  1. Το Σύνταγμα το καταντήσαμε "Σημαία ευκαιρίας".
    Μάλιστα εδώ δεν τίθεται θέμα ερμηνείας του Συντάγματος αφού τα άρθρα σχετικά με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι σαφή και δεν επιδέχονται καμία ερμηνεία.
    Λυπάμαι για την κατάντια μας. Τίποτα άλλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Oi periσσοτεροι Ελληνες θελουν το Κ. Παπουλια προεδρο της Δημοκρατιας αλλα την ιδια στιγμη ουτε γνωριζουν τι ειναι συνταγματικο η' μη και πολλες φορες δεν γνωριζουν τι ειναι συνταγμα.Αλλοι παλι δεν τους απασχολουν τετοιες "λεπτομερειες" το μονο που τους ενδιαφερει ειναι να παρει το κομμα τους την εξουσια,καποιον διορισμο,καμμια εργολαβια τετοια γηινα δηλαδη,που καιρος για υπερβατικους διαλογισμους βλ. Συνταγμα.
    Αχ κανει και ζεστη.Ετσι μου'ρχεται να παρω ενα κανο και να "χαθω" στις επτα θαλασσες.
    G apo Ct

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Παπανδρέου θα προβεί και σε ακόμα μεγαλύτερα ατοπήματα γιατί εάν χάσει αυτές τις εκλογές , ξέρει ότι χάνει για πάντα την ευκαιρία να γίνει πρωθυπουργός.

    Σε αντίθεση με τον Καραμανλή (άσχετα με το τι θέλουν να καλλιεργήσουν τα παπαγαλάκια)που δεν θα τολμήσει κανείς μέσα από την ΝΔ να τον αμφισβητήσει.

    Η πρεμούρα λοιπόν του Παπανδρέου για τις επόμενες εκλογές είναι σαν δαμόκλειος σπάθη.

    Αποδεικνύεται σιγά-σιγά ότι είναι πολύ επικίνδυνος για την Δημοκρατία και τους δημοκρατικούς θεσμούς τους οποίους με πολύ κόπο κατακτήσαμε.

    Προβλέπω λοιπόν ....εκτροπές με ανυπολόγιστες συνέπειες για την χώρα μας.
    Μακάρι και εύχομαι να κάνω λάθος και να διαψευσθώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το Σεπτέμβριο του 2004 ο κ. Γ. Παπανδρέου μίλησε για «προσπάθεια συναίνεσης σε σχέση και με το πρόσωπο το οποίο επιλέγεται.»

    Από τον Ιανουάριο του 2009 ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ «ανοίγει το χορό» της εκλογολογίας, σε σχέση με την Προεδρική εκλογή, προδιαγράφοντας αυθαίρετα και προκλητικά ότι θα υπάρχει «δυσαρμονία ανάμεσα στη Βουλή και στη λαϊκή θέληση.»

    Τον Ιούνιο ο κ. Γ. Παπανδρέου δηλώνει « έχω πει ότι ο Πρόεδρος Κάρολος Παπούλιας, είναι ένας πετυχημένος Πρόεδρος και θα τον στηρίξουμε», για να επανακάμψει στις 6 Ιουλίου, θέτοντας τη διενέργεια πρόωρων εκλογών «ακόμη και τον Σεπτέμβριο» ως προϋπόθεση για να στηρίξει την επανεκλογή του Προέδρου .

    Το ΠΑΣΟΚ δεν ενδιαφέρεται για την παραγωγή ωφέλιμης πολιτικής για τον τόπο, για τη διατύπωση προτάσεων, με σκοπό την εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα των πολιτών.

    Θέλει «πάσει θυσία» την εξουσία. Υπονόμευσε με τον εκλογικό νόμο την άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ και επιχειρεί να υπονομεύσει με κάθε τρόπο την ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου, σε βάρος της χώρας και των πολιτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Mεγάλος πανικός έπιασε τον Πλούταρχο με ολόκληρη την παρέα του μή γίνουν εκλογές τον Μάρτιο και χάσουν την μεγάλη κουτάλα. Εσύ ρέ μεγάλε 2:55 που κατηγορείς τον Γ.Παπανδρέου οτι δέν έχεις προτάσεις πέσμας λίγο τις δικές. Εσείς κυβερνάτε εσάς και τον αρχηγό σας Καραμανλή ψήφισε ο λαός πανηγυρικά δύο φορές, είστε υποχρεωμένοι να βρείτε τις λύσεις για να βγούμε απο την κρίση.
    Άν θεωρείται λύσεις την ληστρική φορολόγηση των φτωχών εισοδημάτων και τις φοροαπαλλαγές ή τεράστιες δωρεές σε τράπεζες, εφοπλιστάδες, βιομηχάνους αφήστε τα γίνομαι και εγώ τσάρος της οικονομίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το ΠΑΣΟΚ ειναι το κόμα, που με τον εκλογικό νόμο που ψηφισε, 2 φορές στερησε ουσιαστικά απο την ΝΔ την δυνατότητα να κυβερνήσει.
    Δεν εχουν κανέναν ενδοιασμό να παραβιάσουν θεσμούς, το κανουν με ανεση και ευχαριστηση.
    Ειναι εξουσιολάγνοι!
    Ειναι οι ίδιοι που οσο ηταν εξουσία διαμόρφωσαν το πρωτοφανες τοπίο διαπλοκής στα ΜΜΕ με αποτελεσμα το 90% του τύπου να δουλευει για αυτούς.
    Ειναι οι ιδιοι που παρεδωσαν την ΕΡΤ στους συντρόφους τους (το 90% των δημοσιογράφων της ΕΡΤ ειναι δικοί τους)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν λαλεί τρις ο πετεινός, τρεις είναι οι αρνήσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να ήτανε μόνο ο Γιωργάκης που καίγεται να γίνει πρωθυπουργός είναι καλά. Αυτός που δεν κρατιέται είναι ο γραμματέας του κόμματος που σε περίπτωση αποτυχίας θα ξαναπουλάει χάμπουργκερ στην Πάρο.
    Ενώ περνάει τόσο ωραία τώρα με τον οδηγό του, τη τζιπάρα του, τα μεγαλεία και το σπιτάκι (ανάκτορο) που έφτιαξε εσχάτως με τον ιδρώτα του.
    Για όλα αυτά ας πάει και το παλιάμπελο!!!
    Τους θεσμούς θα κοιτάμε τώρα ή τη βολή μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εντάξει με αυτό το πλευρό να κοιμάστε, οτι το ΠΑΣΟΚ, ο Γιωργάκης με την εξουσιομανία τους φταίνε σε όλα. Όλα αυτός ο Γιωργάκης τα κάνει οτι ο Καραμανλής είναι ο πιό απάνθρωπος και βαναυσότατος πρωθυπουργός απο την εποχή του Μωάμεθ του Πορθητή κάνετε πως δέν το βλέπετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. file 8.50.....
    siga!.....8a skiseis kana kaltson!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κατ αρχάς Πολίτη το ΠΑΣΟΚ από μόνο του (αλλά ακόμα και με τον ΣΥΡΙΖΑ) δεν μπορει να προκαλέσει εκλογές μη προτείνοντας κάποιον για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε σχέση τώρα με τους θεσμούς δεν ξέρουμε τι τελικά θα κάνει.Θα μετρήσει αντιδράσεις και θα πράξει ανάλογα.Μπορεί πχ να προτείνει Λαλιώτη για την θέση του Προέδρου οπότε πρακτικά και με τους θεσμούς δεν παίζει και το ίδιο αποτέλεσμα με την μη υπόδειξη κάποιου θα επιφέρει.Η ουσία είναι ομως οτι ο,τι και να κάνει δεν είναι ο ρυθμιστής των εξελίξεων. Προσωπικά πιστεύω οτι πολύ ντόρος θα γίνει για την εκλογη προέδρου....πολλά θα γραφτούν αλλά στο τέλος θα ισχύσει το "ώδινεν όρος και έτεκεν μυν ". Οι εκλογές θα γινουν το 2011 αφού θα έχουν προηγηθεί οι Δημοτικές στις οποίες θα φανεί καθαρά αν το ΠΑΣΟΚ είναι εν δυνάμει η μέλλουσα κυβέρνηση ή ότι ο λαός εδώ και 5 χρόνια (μήπως 9?) τους φτύνει αλλά αυτοί νομίζουν ότι βρέχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Διαφωνώ με τον προηγούμενο ανώνυμο που γράφει οτι οι δημοτικές εκλογές είναι μέτρο σύγκρισης για τις εθνικές. Ο κάθε δήμαρχος ακολουθεί προσωπική πολιτική στην περιοχή του που δέν έχει καμιά σχέση με την κεντρική εξουσια, δέν εξαιρώ μερικούς λίγους κακούς που τρέχουν σάν σκυλάκια πίσω απο την Ρηγίλλης ατοί θα φάνε τόσο μαύρο που θα τους περισσεύει μέχρι την επόμενη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μπροστά στο βωμό της εξουσίας και την επάνοδο στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ και ο ΓΑΠ ειναι ικανοί να κάνουν τα πάντα ηθικα και ΜΗ....με την στήριξη πάντα των ΜΜΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Όχι μόνον ο Κασιμάτης πριν λίγες μέρες, αλλά και ο Δημήτρης Τσάτσος σήμερα στην Καθημερινή, τα βάζει με το ΠΑΣΟΚ του ΓΑΠ για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.
    http://www.antinews.gr/?p=8854

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Και για όσους δεν θυμούνται, ο Δημήτρης Τσάτσος υπήρξε επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ σε παλαιότερες θητείες του ευρωκοινοβουλίου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @Ploutarxos
    Σε αντίθεση με τον Καραμανλή (άσχετα με το τι θέλουν να καλλιεργήσουν τα παπαγαλάκια)που δεν θα τολμήσει κανείς μέσα από την ΝΔ να τον αμφισβητήσει.

    Ξέχασες να μας πείς οτι στις τελευταίες εκλογές της ΟΝΝΕΔ υπερίσχησαν οι Μητσοτακικοί και ο Παπανικολάου αναγκάστηκε να κάνει νοθεία για να κρατήσει την καρέκλα. Άν η νεολαία της ΝΔ προτιμά την Ντόρα απο τον Καραμανλή, ξέχνα τον Καραμανλή έσβησε πολιτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τι ήταν πάλι αυτό που είπε ο Ρόβλιας? "Η εφαρμογή και ερμηνεία του Συντάγματος δεν μπορεί να λειτουργεί σε βάρος του εθνικού συμφέροντος"
    Με άλλα λόγια το Συνταγμα εφαρμόζεται μόνο εαν λειτουργεί υπέρ των εθνικών συμφερόντων ΟΠΩΣ ΤΑ ΕΝΝΟΩ ΕΓΩ και ερμηνεύεται ώστε να εξυπηρετήσει τα ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ εθνικά συμφέροντα.
    ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Άκουσα σήμερα το πρωί τον πολύ κύριο Κασιμάτη σε συμφωνία με τον κο. Τραγάκη της Νέας Δημοκρατίας να λένε οτι θα ήταν καθόλα νόμιμο για το Σύνταγμα να καταψηφίσει το ΠΑΣΟΚ την στιγμή της ψηφοφορίας τον Παπούλια αλλά χωρίς να πεί πρίν οτι το κάνει γι'αυτόν τον λόγο. Τί λές ρέ μεγάλε, δηλαδή ήθελες να κοροιδεύει έναν ολόκληρο χρόνο τον κόσμο οτι θα ψηφίσει Παπούλια και την στιγμή της ψηφοφορίας να κάνει τους μισούς Έλληνες να πάθουν εγκεφαλικό?
    Τότε ήταν που στις εκλογές θα έπαιρνε το τρίτο το μακρύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή