Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Ανακολουθίες λόγων –έργων ! Ποιοι φοβούνται το φοιτητικό κίνημα;


Όνειρο ήταν και πάει, η αναγέννηση του φοιτητικού κινήματος και η επανασύσταση της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδας(ΕΦΕΕ).

Μετά από χρόνια και χρόνια αδράνειας και απαξίωσης, επιτέλους είχε φανεί λίγο φως στον ορίζοντα. Τελικά οι προσπάθειες για τη διεξαγωγή Πανσπουδαστικού συνεδρίου -που θα ξεκινούσε χθες- βρήκαν μπροστά τους την μικροπολιτική τακτική της ΠΑΣΠ( ΠΑΣΟΚ) και απέβησαν άκαρπες.

Ενώ προχθές η Αριστερή Ενότητα ( ΣΥΡΙΖΑ), ΠΚΣ (ΚΚΕ) και ΔΑΠ(ΝΔ) είχαν συμφωνήσει στους όρους διεξαγωγής του συνεδρίου, η ΠΑΣΠ αρνήθηκε να υπογράψει την πρόταση των τριών και κατέθεσε χθες δική της πρόταση με όρους που ακύρωναν επί της ουσίας τη δυνατότητα διεξαγωγής.

Είναι σαφές ότι η ΠΑΣΠ, η οποία δεν έχει ενιαία έκφραση στις σχολές, μπλόκαρε τη διαδικασία για να μην αναγκαστεί να εκφράσει δημόσια και κεντρικά θέση απέναντι στην κυβερνητική πολιτική.

Η ΔΑΠ είχε στείλει ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου και του ζήτησε να παρέμβει προκειμένου «να μεταπείσει την ΠΑΣΠ» και επικαλείτο παλαιότερες δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ (18 Μαρτίου 2009) στις οποίες εξέφραζε την ελπίδα για την ανασύσταση της ΕΦΕΕ, ζητώντας του σήμερα «να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια».

Η Αριστερή Ενότητα με ανακοίνωση της αναφέρει ότι: «Είναι σαφές ότι η Νεολαία ΠΑΣΟΚ επιλέγει να εμποδίσει κάθε κεντρική διαδικασία που θα την υποχρεώσει να τοποθετηθεί πολιτικά.
Επιλέγει ,παρά το ότι έχει υπογράψει να γίνει πανσπουδαστικό συνέδριο, να εμποδίζει απροσχημάτιστα πλέον τη διεξαγωγή του ,σε αντίθεση με τα κροκοδείλια δάκρυα που από πέρυσι χύνει το ΠΑΣΟΚ και ο Πρωθυπουργός για την ανασυγκρότησή της.
Πάνω σε αυτή τη λογική δεν μπορούμε να αντιληφθούμε αν είναι απλή πολιτική αδυναμία ή όχι η αντικειμενική σύμπλευση των ΕΑΑΚ (Εξωκοινοβουλευτική Αριστερά) με τις επιδιώξεις της ΠΑΣΠ όλο το τελευταίο διάστημα».

Η ΠΚΣ με σκληρή δηλωσή της αναφέρει ότι «έπεσαν και οι τελευταίες μάσκες του ΠΑΣΟΚ και της παράταξης του στα Πανεπιστήμια. Είναι πλέον φανερό σε όλους πως το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να συγκροτηθεί ΕΦΕΕ.
Για άλλη μια φορά η ΠΑΣΠ και το ΠΑΣΟΚ αξιοποίησαν τον περιοδεύοντα θίασο τραμπούκων και σύγχρονων ΕΚΟΦιτών της παράταξης της ΕΑΑΚ (εξωκοινοβουλευτική Αριστερά), που είναι πλέον φανερό σε κάθε φοιτητή ποιανού το σχέδιο υπηρετεί.
Οι φοιτητές - σπουδαστές να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για το ποιοι θέλουν το φοιτητικό κίνημα διαλυμένο».

Η κρίση στο φοιτητικό κίνημα υπήρξε και υπάρχει βαθύτατη και δυστυχώς κράτα πάρα πολλά χρόνια . Το ίδιο είχε υπάρξει και στην γέννηση της ΕΦΕΕ το 1964 και τα επόμενα χρόνια. Ως τα Ιουλιανά, που επέβαλαν νέες προτεραιότητες.

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστούν ξανά παρόμοιες πολιτικές ανωμαλίες στην χώρα μας για την αναβίωση των αδρανούντων οργάνων του φοιτητικού κινήματος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευτεί επί του θέματος και θα πρέπει να αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες. Εκτός εάν συνεχίζει τον αντιπολιτευόμενο εαυτό του και τις ανακολουθίες λόγων -έργων.

11 σχόλια:

  1. Ο λόγος που τα Ελληνικά πανεπιστήμια θα μείνουν στο τέλμα τους και θα συνεχίσουν να είναι οι ουραγοί της Ευρώπης είναι η κομματικοποίηση των πάντων.

    Εν έτη 2010 ασχολούμαστε με "Φοιτητικό Κίνημα" και την εκπροσώπησή των κομμάτων σε αυτό !!!

    Λίγο ενδιαφέρει αν κατάφεραν να φτιάξουν ένα κεντρικό συνδικαλιστικό όργανο.

    Ακόμα λιγότερο θα έπρεπε να ενδιαφέρει το ποσοστό που παίρνουν οι κομματικοί οργανισμοί εντός του χώρου ΣΠΟΥΔΩΝ .

    Τελικά ο Έλληνας εργαζόμενος στέλνει μετά από στερήσεις το παιδί του να σπουδάσει ή μήπως τα πανεπιστήμια είναι εφαλτήρια πολιτικής καριέρας ;;;

    Για τα αριστερά κόμματα αυτό είναι αποδεδειγμένο εδώ και χρόνια , δεν είναι δυνατόν να προχωρήσεις κομματικά αν δεν έχεις ξεκινήσει από το πανεπιστήμιο τους "αγώνες" σου, το σύστημα αυτό το ζήλεψαν και οι λοιπές πολιτικές δυνάμεις και σήμερα βλέπουμε να φιγουράρουν όλο σε πιο πολλά βιογραφικά πολιτικών (ανεξαρτήτως κόμματος) οι ημέρες και οι δράσεις τους σαν φοιτητές...

    Με εξαίρεση την γειτονική Ιταλία , σε ελάχιστα άλλα κράτη συμβαίνει αυτό.

    Έχοντας πλέον εμπειρία από πολλές χώρες του κόσμου μπορώ να πώ ότι αυτή η κομματικοποίηση (που μαζί με το άσυλο και τον τρόπο που ορίζονται τα συγγράμματα και εκλέγονται οι καθηγητές) είναι η τροχοπέδη της μετεξέλιξης των πανεπιστημίων σε παγκόσμιες δυνάμεις μάθησης.

    Κακά τα ψέματα , οι Έλληνες διαπρέπουν όταν βρεθούν στο κατάλληλο περιβάλλον και ασχοληθούν με αυτό που αγαπούν , εκατοντάδες τα πρόσφατα παραδείγματα.

    Δυστυχώς στην χώρα μας είναι πλέον σχεδόν αδύνατο να ξεφύγουμε από την κομματικοποίηση των πάντων οπότε δεν τρέφω ελπίδες για αλλαγή νοοτροπίας στα πανεπιστήμια.

    Ευχαριστώ για την φιλοξενία.
    Antilogos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΠΟ Κ.Π
    @Antilogos.
    Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με τον φιλο Antilogos.
    Τουλάχιστον όμως στα πανεπιστήμια της Ελλάδας, μαθαίνουνε τα παιδιά μας χρήσιμες οικοδομικές εργασίες με το χτίσιμο των εισόδων των γραφείων των καθηγητών τους και με τους τελευταίους μάλιστα να είναι μέσα. Λίγο το έχετε αυτό; Τώρα μάλιστα με την αύξηση της εγκληματικότητας όλοι θα χρειαζόμαστε κάποιον παναπιστημιακής μόρφωσης τεχνικό να μάς χτίσει μέσα στα σπίτια μας. Και μάλιστα θα του χαρίζαμε και τις τηλεοράσεις μας για να μην εισβάλουν κάτι κανίβαλοι με δόντια κοφτερά απο τις οθόνες.
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ νεοφιλελεύθερος είναι ο φίλος "Αντίλογος".
    Μυαλό φαίνεται δεν έχουν βάλει.

    Δεν βλέπουν ότι ακριβώς αυτή η νεοφιλελεύθερη θωριά περί α-πολιτικοποίησης και "εκσυχρονισμού" έχουν φέρει στο χείλος του γκρεμού την παγκόσμια κοινότητα.

    Ο πολίτης γράφει κάτι που δεν το συγκρατήσατε φαίνεται. Γράφει: Τα ίδια ήταν από το 1964 μέχρι τα Ιουλιανά που επέβαλαν νέες προτεραιότητες.
    Όποιος γνωρίζει μπορεί να κρίνει .

    Ας ελπίσουμε να μην έχουμε τα ίδια.
    Η πολιτικοποίηση ( όχι η κομματικοποίηση) των νέων είναι υγεία .

    Η α-πολιτικοποίηση είναι ασθένεια και μάλιστα σοβαρή με μεγάλες παρενέργειες για την κοινωνία.

    Ευχαριστώ και εγώ για την φιλοξενία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απλά η ΠΑΣΠ και το ΠΑΣΟΚ δεν θέλουν την ΕΦΕΕ για να μην εκφράζει κεντρικά απόψεις σχετικά με την κυβερνητική πολιτική στην παιδεία.

    Όσο για αυτά που έλεγε ο Παπανδρέου προεκλογικά, μόνο ανόητοι πλέον τα πιστεύουν αφού πριν ακόμα κλείσει μήνα στην διακυβέρνηση της χώρας , έχει έρθει σε αναντιστοιχία πολλές φορές με τα όσα έλεγε προεκλογικά.
    Ας προσέχαμε. Τώρα είναι αργά για δάκρυα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητέ κ. Δημήτρη Καλ.,
    Ευχαριστώ που με κατατάξτε βάζοντάς μου ταμπέλα "Νεοφιλελεύθερος" και μάλιστα σε υπερθετικό βαθμό !!!
    Ομολογώ ότι δεν το ήξερα.

    Δέχομαι την κριτική δίκαιη ή άδικη (δεν το εξετάζω) αλλά μόνο σε αυτά που λέω και γράφω.

    Ξαναδιαβάζω το κείμενό μου και προσπαθώ να βρω σε ποιώ σημείο έχω γράψει αυτό που μου καταλογίζετε και δεν το βρίσκω!!!

    Αναφέρθηκα σε ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ και μου κάνετε κριτική για α-ΠΟΛΙΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ !!!

    Προφανώς μιλάμε για διαφορετικά πράγματα , αν σας ικανοποιεί η εικόνα του γεμάτου κομματικές αφίσες και πανό Ελληνικού πανεπιστημίου με τους τοίχους να έχουν αλλάξει χρήση και να είναι καμβάς συνθημάτων εγώ θα το δεχθώ.

    Αν όμως σας ενοχλεί αυτή η έλλειψη σεβασμού στα κτήρια και στα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου που τα συντηρεί , αν σας ενοχλεί η "στρατολόγηση" κομματικών μελών τότε ίσως θα με κατανοήσετε.

    Ευχαριστώ
    Antilogos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο Antilogos έχει δίκιο: Το πανεπιστήμιο είναι χώρος μάθησης και έρευνας. Μόνο στην Ελλάδα μιλάμε για "φοιτητικό κίνημα", λες και ζούμε στη Χούντα. Τα Πανεπιστήμιά μας είναι πλήρως υποβαθμισμένα - και αισθητικά - και μιλάμε για ΕΦΕΕ και ανοησίες. Φυσικά, τη μέγιστη ευθύνη για την υποβάθμιση έχουν οι οργανώσεις - ΟΛΕΣ - της Αριστεράς (τις οποίες μερικοί "λαϊκοδεξιοί" οψίμως λιβανίζουν, επειδή προφανώς έχουν ηθελημένα μνήμη χρυσόψαρου...) οι οποίες έχουν και τη μέγιστη ευθύνη για την κατάντια του Πανεπιστημίου.
    Το καλύτερο που έχουν να προσφέρουν οι κομματικές παρατάξεις στο Πανεπιστήμιο είναι να αυτοκαταργηθούν, με κοινή τους συμφωνία, και όχι να θέλουν να νεκραναστήσουν ένα πτώμα όπως η ΕΦΕΕ (της οποίας η ιστορία έχει παραφουσκωθεί, εννοείται).
    Ώστε όποιος μιλάει για πραγματικό Πανεπιστήμιο και όχι για ελληνομπαχαλίστικο είναι...νεοφιλελεύθερος; Ἂν είναι έτσι, λυπούμαι πολύ για την υποβάθμιση της ποιότητας της σκέψης στη δεξιά παράταξη, στην οποία ανήκω και εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Να προσθέσω μία άλλη παράμετρο του φοιτητικού κινήματος: Οργάνωση πάρτυ σε Αράχωβα το χειμώνα και Μύκονο την άνοιξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @markotend@yahoo.com
    Μάλλον αδερφέ μου ξεχνάς να αναφέρεις ότι τα Πανεπιστήμια ( όπως εσύ τα εννοείς) είναι ΚΑΙ χώροι κερδοφορίας .
    Αυτό βλέπω ότι διαφεύγει από το όλο σκεφτικό σου.
    Για να μην τα πολυλογούμε, αυτοί που πραγματικά δεν θέλουν φοιτητικό κίνημα είναι τα γνωστά Ιδιωτικά Πανεπιστήμια που εάν έχεις χρήματα σπουδαζεις , εάν δεν έχεις από εκεί πάνε και οι άλλοι.
    Γιατί ένα πραγματικό φοιτητικό κίνημα θέτει βάσεις για πραγματικό πολιτικό λόγο , διαμόρφωση απόψεων και πίεση για την καλυτέρευση των σημερινών Δημόσιων Πανεπιστημίων.
    Άβουλα όντα μόνο και μόνο για να σπουδάσουν και να ασκήσουν κάποιο επάγγελμα δεν συμβαδίζει με την λέξη και την έννοια Παιδεία.
    Όσο για τον νεοφιλευθερισμό , αυτός δεν είναι που ακόμα και αυτό το δικαίωμα όλων μας στην μόρφωση , το θέτει κάτω από το πρίσμα του κέρδους?
    Χ.Τ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Προς markotend@yahoo.com
    Μάλλον δεν έχουμε καταλάβει ότι ζούμε σε εποχής Χούντας. Όχι των Συνταγματαρχών, αλλά των Καναλαρχών.
    Με τα γνωστά Κολέγια, ΙΕΚ, κλπ.!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οι καιροί ου μενετοί για την πέμπτη φάλαγγα στα πανεπιστήμια. Ερχονται ζόρικες μέρες. Οξύνονται οι καταστάσεις. Πλησιάζει η μέρα της ψήφισης της κοινοτικής οδηγίας που εξισώνει επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων κολεγίων με αυτά των πανεπιστημίων.

    Δόθηκαν μαζικά, κυριολεκτικά νύχτα, τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές, άδειες σε κολέγια. Το καλοκαίρι επιχειρήθηκε νέα ψευτοανωτατοποίηση των ΤΕΙ. Η νέα κυβέρνηση παρέλαβε τη σκυτάλη από την προηγούμενη, συνεχίζοντας ακάθεκτη την αντιδραστική μεταρρύθμιση, με μεγαλύτερο πάθος. Γι’ αυτό και αναζητά «υπεύθυνους συνομιλητές».

    Το αστικό κράτος πρέπει να ελέγξει έγκαιρα την κατάσταση στα πανεπιστήμια. Η ψευτοαριστερά του κοινοβουλίου πρέπει να επιβεβαιώσει το ρόλο που επάξια ανέλαβε εδώ και δεκαετίες: το ρόλο του αμορτισέρ των κοινωνικών κραδασμών.
    Βάζει πλάτη, λοιπόν, προκειμένου να σχηματιστεί ένα διευθυντήριο (Κεντρικό Συμβούλιο) 15 -20 ανθρώπων που θα παίρνουν αυτοί τις αποφάσεις για όλους τους φοιτητές, που θα βγαίνουν στα κανάλια και θα καταγγέλλουν τις καταλήψεις, τις μαχητικές ενέργειες των φοιτητών.

    Μια δράκα ανθρώπων θα οριοθετεί κατά το δοκούν τα όρια στα οποία θα πρέπει να κινηθούν οι αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων, η δράση των συλλόγων και θα υποδεικνύει ευθέως την «υπονόμευση του ασύλου», για να βοηθούνται τα ΜΑΤ να εισβάλλουν και να πιάνουν τους ανυπάκουους «προβοκάτορες».

    Και όλα αυτά θα τα πράττουν ως… υπεύθυνοι και νόμιμοι εκπρόσωποι του… οργανωμένου φοιτητικού κινήματος. Η ιστορία του φοιτητικού κινήματος βρίθει τέτοιων παραδειγμάτων. Από το 1979, με το κίνημα των καταλήψεων που έριξε τον ψηφισμένο νόμο-πλαίσιο 815 του Καραμανλή, κόντρα στην ΕΦΕΕ που ελεεινολογούσε τις καταλήψεις, μέχρι το 1982, που το ΠΑΣΟΚ ψήφιζε νόμο-πλαίσιο με τις ευλογίες της ΕΦΕΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. "Μια ο Γιάννης δεν μπορεί, μια ο κώλος του πονεί", λέει ο σοφός λαός και εν προκειμένω η παροιμία αυτή ταιριάζει γάντι στον ΓΑΠ και την ΠΑΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή