Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Υστερικές και άκαμπτες… φοροεπιδρομές!


Η σύλληψη προϊόν προσχηματικότητας. Η κυοφορία του υπέρ το δέον μακρά.

Η γέννα του θρίαμβος της αβάσταχτης κυβερνητικής ελαφρότητας. Το όνομα του βαρύγδουπο, όπως συνηθίζεται σε όλες τις κενές περιεχομένου μεγαλόστομες εξαγγελίες που διαιωνίζουν την ψυχολογική καταστολή των πολιτών: «τριετές σχέδιο δράσης κατά της φοροδιαφυγής». Το παρουσίασαν χθες, όχι ένας ούτε δύο, αλλά τέσσερις συναρμόδιοι υπουργοί!

Για να προσδώσουν μάλιστα στο όλο εγχείρημα και μια λάμψη που θα έκρυπτε την κενότητα και θα την αντικαθιστούσε με μερεμετισμένο ειδικό βάρος, διοχέτευαν από τις προηγούμενες ημέρες στα μέσα ενημέρωσης στοιχεία πυροτεχνήματα εντυπωσιασμού.

Κορδακίζονται σχεδόν ενάμιση χρόνο στην εξουσία και η εκτεταμένη φοροδιαφυγή κάνει σαπρόφιλο πάρτι στην αποσυντεθειμένη οικονομία μας. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι έπεσαν έξω κάποια δισ. στην είσπραξη φόρων.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι ήρθαν στην εξουσία, χωρίς πρόγραμμα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και ας είναι το κεφαλαιώδες για την οικονομία πρόβλημα.

Γνώριζαν ότι οι ευρύτερες τοξικές επιδράσεις της υποσκάπτει τα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας..
Γνώριζαν ότι για να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του το πρόβλημα χρειάζεται μια συνολική προσέγγιση, η οποία θα αντιμετωπίσει στην ουσία τα γενεσιουργά αίτια τα οποία προκαλούν τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα.

Παρόλα αυτά ζεσταίνουν τις υπουργικές καρέκλες για περίπου 19 μήνες και έδειξαν πως δεν έχουν τη βούληση να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Και τώρα εξαγγέλλουν τριετές πρόγραμμα αντιμετώπισής του.

Πως; Με εφοριακούς «απάτσι» που θα επιδράμουν επί δικαίους και αδίκους με συγκεκριμένο στόχο-ποσό που θα πρέπει να μαζέψουν από την αγορά. Το εθνικό σχέδιο δράσης περιγράφει τους στόχους των φορολογικών ελέγχων της τριετίας αναλυτικά κατά κατηγορία, π.χ έλεγχοι σε επιχειρήσεις με ….εκτιμώμενο ύψος προστίμων 200 εκατομμύρια ευρώ, έλεγχοι σε επιχειρήσεις του κατασκευαστικού κλάδου με ...εκτιμώμενο ύψος προστίμων 300 εκατ.ευρώ, έλεγχοι σε 2.350 περιπτώσεις διακίνησης προϊόντων που υπόκεινται στον ειδικό φόρο κατανάλωσης με …εκτιμώμενο ύψος προστίμων 135 εκατ.ευρώ κλπ.

Δηλαδή οριζόντια φοροεπιδρομή τριετούς διαρκείας. Όσοι έχουν κάθε είδους επιχείρηση γνωρίζουν πολύ καλά σε τι αναφέρομαι.

Στην γνωστή επίσκεψη με το μοτο «πρέπει να σου κόψω ένα συγκεκριμένο ποσό για πρόστιμο. Αυτή την εντολή έχω». Αν θέλεις ας κάνεις και αλλιώς. Είναι τέτοιος ο φορολογικός λαβύρινθος που και να αρνηθείς κάτι θα βρεθεί που θα δικαιολογεί το πρόστιμο και την επιπλέον ….ενόχληση που προκάλεσες.

Και ας μη έχει καμία σχέση με φορ αποφυγή , αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελεί μια απλά λανθασμένη εγγραφή που η τελευταία ΠΟΛ έχει καταργήσει ή έχει αντικαταστήσει κλπ, κλπ!

Έτσι λοιπόν την ανεπάρκεια τους, που επί 19 μήνες δεν έχουν αναζητήσει τη ρίζα του προβλήματος της παραοικονομίας και της φοροκλοπής, καλείται να την πληρώσει η ήδη γονατισμένη αγορά με άδικες οριζόντιες φοροεπιδρομές. Αυτή είναι η αλήθεια!

Όσο για την περιζήτητη ανάπτυξη θα καθυστερήσει πολύ με τέτοιες υστερικές και άκαμπτες… φοροεπιδρομές!