Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Πρόεδρος εταιρείας που νομιμοποιεί αυθαίρετα το αφεντικό της ΕΤΑ


Πολλά ερωτηματικά θέτει ο Νίκος Ελευθερόγλου μέσα από το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «δημοκρατία»:

«Μπορεί o Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ) και ταυτόχρονα μέλος του ΔΣ της Εταιρείας “Ολυμπιακά Ακίνητα”, διορισμένος από την κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου να είναι ταυτόχρονα Πρόεδρος Δ.Σ. εταιρείας που για λογαριασμό των πελατών της επιδιώκει νομιμοποίηση εγκαταστάσεων σε τουριστικές κυρίως περιοχές;

Μπορεί όταν αποκαλύπτεται ο σκανδαλώδης ρόλος του (τότε από το zougla.gr) να υποβάλλει παραίτηση τον Οκτώβριο του 2010 και ακόμη να παραμένει και στις δυο του θέσεις όπως αποκαλύπτεται από τα site των δυο εταιρειών;

Και όμως η απάντηση είναι ναι. Ο λόγος για τον…διαχρονικά πράσινο αστέρα Δημήτρη Λάμπρου τοπογράφο-μηχανικό στο επάγγελμα.

Ο κ. Λάμπρου στο παρελθόν και πάντα επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ έχει διατελέσει Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών (1996-2004), Γενικός Διευθυντής της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (1987-1989) και Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης (1997-1999).

Την περίοδο μάλιστα που ήταν στο Υπουργείο Οικονομικών επί Γιάννου Παπαντωνίου είχε καταγγελθεί από υπαλλήλους ότι δρούσε “κύκλωμα” του οποίου θύμα ήταν η δημόσια περιουσία.

Την καταγγελία την οποία υπέγραφαν τότε “μέλη του ΠΑΣΟΚ στο Υπουργείο Οικονομικών” αναφερόταν μεταξύ άλλων ότι “η αδυναμία εντοπισμού δημοσίων κτημάτων ιδιαίτερα μεγάλης έκτασης στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας συνδέεται άμεσα με την απώλεια των σχετικών παλαιών διαγραμμάτων καταγραφής από τα αρχεία του Υπουργείου”.

Αυτή η ιστορία από τα παλιά μάλιστα επανέρχεται στο προσκήνιο επίκαιρη όσο ποτέ μια και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου είναι στην ατζέντα της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου κατά απαίτηση της Τρόικας.

Η δέσμευση μάλιστα του κ. Παπανδρέου είναι τόσο ισχυρή στους δανειστές που όπως αποκάλυψε ο πρώην Υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος, ούτε ένα ευρώ δεν πρόκειται να πάει για Ανάπτυξη αλλά θα δοθεί για την εξόφληση του χρέους.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχει η “δημοκρατία” στα χέρια της Υπάλληλοι της Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών έχουν κάνει πρόσφατα καταγγελία για το ρόλο του κ. Δημήτρη Λάμπρου. Σε πολυσέλιδο κείμενό τους μεταξύ άλλων επισημαίνουν: “ Ογκοδέστατοι φάκελοι έχουν ήδη υποβληθεί στην Κτηματική Υπηρεσία του Πειραιά σχετικά με την νομιμοποίηση αυθαίρετων παράνομων κατασκευών από μεγάλες εταιρείες εντός του αιγιαλού και της παραλίας. Το θέμα είναι γνωστότατο από το παρελθόν όπου πολλές φορές οι εν λόγω καταπατητές προσπάθησαν να νομιμοποιήσουν τις τεράστιες και παράνομες κατασκευές τους χωρίς αποτέλεσμα μέχρι σήμερα χάρις στην αντίσταση των Υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Οικονομικών και τη σαφήνεια των διατάξεων του νόμου περί Αιγιαλού και παραλίας.

Σήμερα παρακολουθούμε έντρομοι την επαναφορά της ίδιας προσπάθειας αφού οι εν λόγω εταιρείες έχουν πλέον προσλάβει ως σύμβουλο τον πλέον ειδικό. Τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και μέλος του ΔΣ της εταιρείας “Ολυμπιακά Ακίμητα” Δημήτρη Λάμπρου Τοπογράφο Μηχανικό, συνταξιούχο του Υπουργείου Οικονομικών και ταυτόχρονα Πρόεδρο του ΔΣ της εταιρείας συμβούλων OPTUMUM PDC A.E.” Η συγκεκριμένη εταιρεία εκπονεί μεταξύ άλλων μελέτες τεκμηρίωσης νομιμότητας κατασκευών εντός αιγιαλού και παραλίας.

Παράλληλα στην ίδια καταγγελία οι εργαζόμενοι χτυπούν το καμπανάκι για την προστασία της δημόσιας περιουσίας καθώς υποστηρίζουν : “πως είναι δυνατόν πρόσωπο που προσπαθεί με την εταιρεία του να νομιμοποιήσει παράνομες κατασκευές μεγάλων εταιρειών εντός του αιγιαλού και της παραλίας κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τους νόμους και της γνωμοδότησης της Υπηρεσίας, να καλείται ταυτόχρονα από άλλες δημόσιες θέσεις να υπερασπισθεί τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου;”.

Το ερώτημα που προκύπτει μετά από τις αποκαλύψεις που έγιναν είναι γιατί η παραίτηση του κ. Λάμπρου δεν έγινε αποδεκτή;
Είναι αλήθεια ότι ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου όταν ανακοίνωνε τη συγχώνευση της ΚΕΔ, της ΕΤΑ και των Ολυμπιακών Ακινήτων ΑΕ έδινε στον κύριο Λάμπρου το ρόλο –κλειδί του συντονιστή;» .

Τα ερωτήματα που θέτει ο δημοσιογράφος είναι πολλά. Χθες ερωτηθείς σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πεταλωτής απόφυγε να απαντήσει επικαλούμενος … «άγνοια» για το θέμα. Τα ερωτήματα της εφημερίδας παραμένουν…….