Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Δραματική επιβάρυνση για το κόστος διαβίωσης από τις ανατιμήσεις–σοκ


Κυβέρνηση και τρόικα βάλθηκαν να μας κόψουν όχι μόνο το διάβασμα ή μια απλή έξοδο στο θέατρο ή τον κινηματογράφο –πράγματα τα οποία έχουν ήδη περιοριστεί προ πολλού– αλλά ακόμη και το… καθημερινό φαγητό, το οποίο πολλές οικογένειες δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν.

Και αυτό, αφού το φορολογικό αμόκ που έχει καταλάβει τον Γ. Παπακωνσταντίνου και τους συνεταίρους του της Τρόικας προβλέπει αυξήσεις στους συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν για τρόφιμα, αναψυκτικά, λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου, εισιτήρια μέσων μεταφοράς, κόμιστρα ταξί, εισιτήρια θεαμάτων και βιβλία.

Μπορεί ο κ. Παπακωνσταντίνου να διαβεβαίωνε κατηγορηματικά μόλις προχθές ότι δεν θα γίνουν οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλά ούτε και αυξήσεις συντελεστών ΦΠΑ, η πραγματικότητα όμως έχει αποδείξει ότι δεν υπάρχει καλύτερη επιβεβαίωση των προθέσεων της κυβέρνησης Παπανδρέου από τη διάψευσή τους.

Οι νέες αυξήσεις έμμεσων φόρων που ετοιμάζεται να επιβάλει σε μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, αναμένεται να επιβαρύνουν με ανατιμήσεις–σοκ το κόστος διαβίωσης εκατομμυρίων νοικοκυριών και να περιορίσουν δραματικά πλέον την ιδιωτική κατανάλωση, παγώνοντας πλήρως την αγορά και διαιωνίζοντας την ύφεση που επικρατεί στην οικονομία.

Τα νέα σκληρά μέτρα που προωθούνται αποτελούν -την τελευταία, ίσως- απεγνωσμένη απόπειρα για την επιτυχή εφαρμογή του Μνημονίου και τη διάσωση της κυβέρνησης. Είναι βέβαιο όμως ότι στην πραγματικότητα θα σημάνουν και την οριστική αποτυχία αυτής της καταδικαστικής για τη χώρα και τους πολίτες μνημονιακής πολιτικής και θα επισπεύσουν την προϊούσα ελεύθερη πτώση της κυβέρνησης.

Το ζήτημα είναι ότι, με την πολιτική αυτή, καθίσταται αδύνατη η έξοδος της οικονομίας από την κρίση και μαζί, δυστυχώς, η στοιχειώδης καθημερινή διαβίωση των Ελλήνων που καλούνται να πληρώσουν το λογαριασμό της αποτυχίας.

ΕΤ