Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Αντισυνταγματικές οι εξετάσεις των υπό μετάταξη


Μαθήματα απολυταρχισμού παραδίδει ανερυθρίαστα πλέον η κυβέρνηση του «Νεοθατσερικού» ΠΑΣΟΚ, αναφέρει ο Γ. Φράγκος στον «Αδέσμευτο», μη διστάζοντας να παραβιάσει ακόμη και τα θεμελιώδη άρθρα του Συντάγματος προκειμένου να απολύσει διά της «κάλπικης» διαδικασίας των μετατάξεων πάνω από 150.000 δημοσίους υπαλλήλους.

Φορέας αυτού του πνεύματος που παραπέμπει σε αντιδημοκρατικά καθεστώτα είναι ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, που ετοιμάζεται να προωθήσει ρύθμιση η οποία θα προβλέπει τη βάσανο των εξετάσεων για τους υποψηφίους προς μετάταξη, εθελοντική ή μη.

Πραγματικά, όπως αποκάλυψε στη Βουλή ο πρώην υπουργός της Ν.Δ. Προκόπης Παυλόπουλος, το «στρεβλό» νομοθέτημα Ραγκούση έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το Σύνταγμα και συγκεκριμένα με το άρθρο 4 αυτού που απαγορεύει στο όνομα της ισότητας διαφορετικές μεταχειρίσεις Ελλήνων πολιτών από πλευράς του επίσημου κράτους.

Αναρωτήθηκε μάλιστα στο σημείο αυτό ποια ισότητα υπάρχει ανάμεσα στις δύο κατηγορίες:
Δηλαδή σε όσους μετατάγησαν μέχρι τώρα και αυτούς που πρόκειται να μετακινηθούν εφεξής και κινδυνεύουν (αν αποτύχουν στις εξετάσεις) να προστεθούν στον μακρύ κατάλογο των ανέργων του ΟΑΕΔ.

Κάτι που θα οδηγήσει τους ίδιους αλλά και τις οικογένειές τους στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής, αφού δεν θα έχουν πλέον ούτε τα απαραίτητα χρήματα για να αγοράσουν τα στοιχειώδη είδη διατροφής τους.

Αφήνοντας έκθετο τον κ. Ραγκούση που εμμένει στην κατάθεση της συγκεκριμένης ρύθμισης, χωρίς να ρωτήσει τους συνταγματολόγους του κόμματός του, που βέβαια θα του έκαναν αρνητική εισήγηση, του υπενθυμίζει με νόημα ότι οι περισσότεροι υπάλληλοι (κυρίως αορίστου χρόνου) που απειλούνται με απόλυση διά της πλαγίας οδού των γραπτών ή προφορικών δοκιμασιών, προσελήφθησαν με τις διατάξεις του ΑΣΕΠ.

Επομένως τι θα αξιολογήσει για δεύτερη φορά η εν λόγω ανεξάρτητη αρχή;

Θα πάρει τον άνθρωπο που το ίδιο (ΑΣΕΠ) αξιολόγησε πριν διορισθεί και θα του πει: «Ξέρεις, εγώ σε αξιολόγησα για να προσληφθείς, αλλά τώρα δεν μου κάνεις;».

Ο κ. Ραγκούσης, πάντως, επιμένει να αναθέσει στο ΑΣΕΠ τον ρόλο του «δημίου» των υπό μετάταξη δημοσίων υπαλλήλων, αφού στη ρύθμιση που έχει ήδη ετοιμάσει, έχει βάλει φωτογραφικά κριτήρια.

Μεταξύ αυτών είναι τα χρόνια υπηρεσίας, ο κλάδος, οι τίτλοι σπουδών, η οικογενειακή κατάσταση, τα φύλλα αποδοτικότητας και βέβαια το πειθαρχικό τους μητρώο.

Ετσι, τα μέλη της ανεξάρτητης αρχής θα κληθούν με βάση προσυμφωνημένα κριτήρια να αποφασίσουν για την τύχη δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, διαδικασία που θα γίνει κυριολεκτικά στα «τυφλά», αφού κανένα από αυτά δεν μπορεί να γνωρίζει έμπρακτα ποιος υπάλληλος αποδίδει και ποιος όχι.

Εκτός αν αντιγράψουν τις κομματικές λίστες, με τα ανεπιθύμητα ή αρεστά πρόσωπα που ήδη καταρτίζονται.