Τρίτη 10 Μαΐου 2011

O Γ. Παπανδρέου είναι πλέον πρωθυπουργός υπό προθεσμία.


Η χθεσινή παρέμβαση του υπουργού Υγείας στα πολιτικά πράγματα, με την έμμεση υποβολή παραίτησης και τις βαρύτατες καταγγελίες κατά του οικονομικού επιτελείου και του Μαξίμου, προκαλεί ισχυρούς κλυδωνισμούς στο κυβερνητικό οικοδόμημα, στο οποίο διαμορφώνεται σκηνικό κατάρρευσης.

Κυρίως, όμως, δημιουργεί μείζον ζήτημα για τον ίδιο τον πρωθυπουργό και πυροδοτεί ήδη σενάρια διαδοχής.

Τι είπε, ουσιαστικά, ο κ. Λοβέρδος; Οτι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η πολιτική, ότι τίθεται θέμα λανθασμένης κεντρικής διοίκησης, δηλαδή ανεπάρκειας του πρωθυπουργού, και ότι δεν μπορεί να περάσουν άλλα μέτρα από τον υπουργό Οικονομικών εάν δεν υπογράψουν όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Είναι σαφές πλέον από τα γεγονότα ότι ο Γ. Παπανδρέου έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη των μελών της ίδιας της κυβέρνησής του. Είναι φανερό ότι ένας πρωθυπουργός που δεν γίνεται αποδεκτός από τους πολίτες και την αγορά, που αμφισβητείται από την Τρόικα και δέχεται ακόμα και την αυστηρή κριτική με τελεσίγραφα από τους υπουργούς του, έχει χάσει τον έλεγχο.

Είναι ένας αδύναμος πρωθυπουργός, ο οποίος δεν είναι πια σε θέση να επιβάλει μια κεντρική πολιτική επιλογή του, όπως το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα, στα μέλη της κυβέρνησης και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Η παταγώδης αποτυχία του Μνημονίου είναι δεδομένη και ομολογείται ανοιχτά πλέον από τους ίδιους τους υπουργούς. Ακόμα και ο κ. Παπακωνσταντίνου μάς υπόσχεται ότι… «θα περάσουμε δύσκολα» και ετοιμάζει το νέο, επαχθέστερο Μνημόνιο, με ακόμη πιο σκληρά μέτρα λιτότητας.

Θα το δεχθούν και αυτό οι υπουργοί που διαφωνούν ή θα επιταχυνθούν οι πολιτικές εξελίξεις;

Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές ότι ο Γ. Παπανδρέου είναι πρωθυπουργός υπό προθεσμία.

ΕΤ