Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Αυτή είναι η κοινωνική δικαιοσύνη της κυβέρνησης Παπανδρέου – Βενιζέλου


Από τις διατάξεις που έχουν συμπεριληφθεί στο δεύτερο εφαρμοστικό νόμο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, που κατατέθηκε στη Βουλή, προκύπτει ότι το υπουργείο Οικονομικών, ανεξάρτητα από την αλλαγή προσώπων στην πολιτική ηγεσία, συνεχίζει την υλοποίηση της ίδιας, ακραίας αλλά και αδιέξοδης, φορολογικής και δημοσιονομικής συνταγής, η οποία καταδικάζει τα νοικοκυριά στη φτώχεια, παγιδεύει τις επιχειρήσεις στην ύφεση και παρέχει άφεση αμαρτιών μόνο στους φοροδιαφεύγοντες.

Τι κι αν έφυγε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος με τις γνωστές παλινωδίες του οδήγησε σε αστοχίες του Προϋπολογισμού και δημιούργησε νέες «μαύρες τρύπες».

Τι κι αν ήλθε ο κ. Βενιζέλος με τη φιλολαϊκή ρητορική και την καλλιέργεια φρούδων ελπίδων ότι κάτι μπορεί να άλλαζε προς το καλύτερο, θα ανακουφιζόταν κάπως ο κόσμος και θα αποκαθίστατο κάποια στοιχειώδης φορολογική δικαιοσύνη.

Ολα έμειναν στα λόγια . Η πολιτική παραμένει η ίδια.

Τα μέτρα που επινοούνται από τους «μανδαρίνους» του υπουργείου Οικονομικών και το νέο υπουργό είναι τα ίδια και χειρότερα, ενώ οι φορολογικές αδικίες επιτείνονται.

Στο πλαίσιο αυτό έρχεται από την 1η Αυγούστου μπαράζ μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις, ενώ, από τα ψιλά του νέου νομοσχεδίου αποκαλύπτεται ότι θα επιβληθεί και νέο χαράτσι – σοκ στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες περικόπτονται άμεσα κατά 10% έως 15%.

Και προς επίρρωση του γεγονότος ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει, ο Ε. Βενιζέλος προχωρά σε αναβίωση της ρύθμισης για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων που είχε θεσπίσει ο προκάτοχός του.

Την ίδια στιγμή που εξαπολύει ανελέητο φοροκυνηγητό στους συνεπείς φορολογουμένους, σπεύδει να απαλλάξει από τις ευθύνες όσους απέκρυψαν εισοδήματα ή δεν υπέβαλαν καν φορολογική δήλωση.

Αυτή είναι η κοινωνική δικαιοσύνη της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου και του Ε. Βενιζέλου.

ΕΤ