Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Επικοινωνιακό τέχνασμα για τις εμπράγματες εγγυήσεις


Η Ελλάδα πρωτοτυπεί για ακόμη μια φορά. Οι γενικοί κανόνες δανεισμού και η λογική συμπαρασύρονται στο βάθος του τουνελ. Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος έκλεισε συμφωνία με τη Φινλανδή ομόλογό του Jutta Urpilainen, ώστε … πρώτα να τους δανείσουμε και μετά να μας δανείσουν!

Η «ανορθόδοξη» συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Φινλανδίας αφορά τη χορήγηση δανείου, ως εγγύηση, από το ελληνικό κράτος, προκειμένου η πιστώτρια χώρα να συμμετάσχει στο δεύτερο δάνειο της ευρωζώνης.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Φινλανδίας εστιάζεται σε 5 σημεία:

1.Οι Φιλανδοί αποδέχονται να συμμετάσχουν στον δανεισμό της Ελλάδας υπό τον όρο ότι η χώρα μας θα προβεί σε … τραπεζική κατάθεση σε κρατικό τους λογαριασμό.

Μ’ αυτή την ανορθόδοξη μέθοδο γίνεται επικοινωνιακή προσπάθεια να υπερκεραστεί ο σκόπελος των εμπράγματων εγγυήσεων.

2 Η συμφωνία είναι παρόμοια με τους ιδιώτες για ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων. Το ύψος του ποσού που θα κατατεθεί από τη χώρα μας στον κρατικό λογαριασμό της Φιλανδίας παραμένει άγνωστο. Δε γνωρίζουμε αν θα είναι ισόποσο με τη συμμετοχή της Φινλανδίας στο δάνειο ή μικρότερο.

Το ποσό-εγγύηση θα το επενδύσει η Φινλανδία σε ομόλογα με αξιολόγηση ΑΑΑ. Με απλά λόγια, η Φιλανδία θα κερδίζει από την διαφορά των τόκων, θα λειτουργεί δηλαδή ως κρατικός τοκογλύφος. Όπως διαρρέεται από το υπουργείο Οικονομικών αν η Ελλάδα εξοφλήσει το δάνειο που θα πάρει από τη Φινλανδία, τότε η τελευταία θα επιστρέψει την εγγύηση με …τόκο στην Ελλάδα . Στην αντίθετη περίπτωση που η χώρα μας δεν εξοφλήσει το δάνειο τότε η Φινλανδία θα κρατήσει το ποσό-εγγύηση και …τους τόκους από την επένδυσή της.

Όπως μετέδιδε χθες το Reuters, η συμφωνία πιθανώς να αφορά περίοδο από 15 έως 30 έτη.

3. Το που θα βρει η Ελλάδα για να …δανείσει τα χρήματα στη Φιλανδία παραμένει άγνωστο.Πιθανότατα σ’ αυτό το σημείο ρόλο να παίξουν οι αποκρατικοποιήσεις , γι’ αυτό και μιλήσαμε για επικοινωνιακή προσπάθεια να υπερκεραστεί ο σκόπελος των εμπράγματων εγγυήσεων.

4. Το ερώτημα βέβαια είναι τι θα γίνει εάν και οι άλλες χώρες έχουν ανάλογες απαιτήσεις, καθώς η συμφωνία με την Φιλανδία δεσμεύει εκ των πραγμάτων τη χώρα μας να δώσει ανάλογα ποσά και σ’ αυτές τις χώρες.

5. Πέραν απ’ όλα αυτά, κανείς δεν εγγυάται, ούτε η ίδια η Φιλανδία που …δανείζεται από μας πριν μας δανείσει , ότι τα κοινοβούλια τους θα εγκρίνουν το δανεισμό της χώρας μας.