Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Εγείρει ερωτήματα η κυβερνητική ανεπάρκεια στον τουρισμό


Σε κρίση πανικού βρίσκεται το τελευταίο διάστημα κυβέρνηση και πρωθυπουργός, με το θέμα του τουρισμού.

Σύμφωνα με άρθρο της "Ε" , ο αρμόδιος επί του τουρισμού υπουργός Παύλος Γερουλάνος, κρατώντας και το έτερο καρπούζι του πολιτισμού στη μασχάλη, έχει ρίξει εσχάτως όλο το βάρος της ενασχόλησής του στην απόπειρα κάθαρσης του ποδοσφαίρου, παραμερίζοντας σε μεγάλο βαθμό την «κάθαρση» στο χώρο του τουρισμού. Στο κατ' εξοχήν χρυσοφόρο πεδίο δηλαδή, γι' αυτούς που ξέρουν να το χειρίζονται και να το εκμεταλλεύονται.

Εκεί, αδηφάγα ταξιδιωτικά μονοπώλια (TUI, TOMSON κ.ά.), τρεφόμενα από την εντεινόμενη ανασφάλεια και τα διογκούμενα χρέη των Ελλήνων ξενοδόχων, προσπαθούν να επιβάλουν τους δικούς τους κανόνες και να απομυζήσουν όλη την εγχώρια τουριστική αγορά.

Γνωρίζοντας άριστα το παιχνίδι των εκβιασμών απέναντι σε φοβισμένους για την ύπαρξή τους επιχειρηματίες, οι μεγάλοι Ευρωπαίοι τουρ-οπερέιτορ σπεύδουν να αγοράσουν από τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη σχεδόν όλα τα κρεβάτια των καλών ξενοδοχειακών αλυσίδων της χώρας προς 15-20 ευρώ (έχουν πουληθεί κρεβάτια και προς 8 ευρώ!), τα οποία διαθέτουν οι ίδιοι σε τριπλάσιες ή τετραπλάσιες τιμές στους ξένους τουρίστες για το επόμενο καλοκαίρι.

Για να κρατήσουν μάλιστα ολόκληρο το μεδούλι από τα πακέτα, που οι ίδιοι διαμορφώνουν, έχουν επινοήσει τη μέθοδο του all inclusive -όλα πληρωμένα στο ξενοδοχείο, αλλά και όλα προπληρωμένα στη δική τους χώρα- ώστε ούτε σέντσι να μένει τελικά στην ελληνική οικονομία και ούτε σέντσι να ξεφεύγει στην ντόπια οικονομία!

Τα αποτελέσματα αυτής της εξοντωτικής για τους μικροεπιχειρηματίες του τουρισμού τακτικής φάνηκαν ιδιαίτερα αυτό το καλοκαίρι, καθώς τα μεγάλα και πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα της χώρας κατακλύσθηκαν από ξένους τουρίστες με βραχιολάκια (το σήμα κατατεθέν του all inclusive), με τους Ελληνες ξενοδόχους μάλλον να αβγατίζουν τις ζημιές παρά τα κέρδη τους.
Οικονομική πανωλεθρία υπέστησαν και χιλιάδες μικρομαγαζάτορες που δραστηριοποιούνται γύρω από αυτά τα συνήθως πολυτελή τουριστικά γκέτο.

Αντί η κυβέρνηση να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και να επιβάλει τους δικούς της κανόνες, ώστε να μην κερδοσκοπούν ασυστόλως τα ταξιδιωτικά μονοπώλια στην καμπούρα και την ίδια την ύπαρξη του Ελληνα επιχειρηματία και εργαζομένου, ήρθε η απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου της περασμένης Δευτέρας που χάιδευε και τάιζε με μειωμένο ΦΠΑ 13% τους ξένους τουρ-οπερέιτορ.

Τελικά ούτε αυτές οι συγκεκριμένες εξαγγελίες του υπουργού φαίνεται ότι θα εφαρμοστούν, αφού με τα νέα χθεσινά μερεμέτια στο ΦΠΑ τη νύφη φαίνεται ότι θα την πληρώσει ολόκληρος ο ελληνικός τουρισμός με το καπέλο του 23%.