Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Το πείραμα απέτυχε ...


O πρωτοφανής δημοσιονομικός εκτροχιασμός της χώρας επιβεβαιώνεται από την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής που δημοσιοποιήθηκε χθες και συνιστά κόλαφο για την κυβέρνηση.

Το νεοσύστατο, ανεξάρτητο γνωμοδοτικό όργανο διαπιστώνει ότι ο Κρατικός Προϋπολογισμός βρίσκεται εκτός στόχων ως προς όλους τους δείκτες και είναι χαρακτηριστικό ότι οι αρνητικές εξελίξεις έχουν ήδη εξουδετερώσει τις θετικές επιπτώσεις στη δυναμική του χρέους από τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής.

Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση είναι συγκλονιστικά και αποτελούν καταπέλτη για την οικονομική πολιτική που έχουν επιβάλει κυβέρνηση και Τρόικα.

Τι άλλο θέλει κανείς για να καταλάβει, ότι η ακολουθούμενη «συνταγή» πρέπει να αλλάξει αμέσως και δραστικά;

Ο Βουλευτής της ΝΔ κ. Χρ. Σταικούρας σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι πλέον οι μόνοι που φαίνεται να μην το αντιλαμβάνονται είναι οι εμπνευστές και οι εκτελεστές αυτής της αδιέξοδης οικονομικής πολιτικής Με δυσβάσταχτο κόστος για την ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Συγκεκριμένα το Μηνιαίο Δημοσιονομικό Δελτίο από το γραφείο Προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή των Ελλήνων, αναφέρει:

1ον. Η ύφεση εφέτος θα είναι βαθύτερη από την αναμενόμενη.

2ον. Το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διογκώνεται.
Διαμορφώθηκε στο 6,9% του ΑΕΠ το πρώτο επτάμηνο του 2011, έναντι 5,4% την αντίστοιχη περίοδο του 2010.
Εάν μάλιστα δεν είχαν περιορισθεί οι πληρωμές του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το έλλειμμα θα είχε διαμορφωθεί στο 7,6% του ΑΕΠ.
Δηλαδή πάνω από 2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ υψηλότερο από πέρυσι!!!

3ον. Το πρωτογενές έλλειμμα διευρύνεται.
Ανήλθε στο 2,4% του ΑΕΠ το πρώτο επτάμηνο του 2011, έναντι 1,5% την αντίστοιχη περίοδο του 2010.
Πρέπει να επισημανθεί ότι το πρωτογενές έλλειμμα του επταμήνου είναι μεγαλύτερο από το προϋπολογισθέν για όλο το έτος!!!

4ον. Τα έσοδα καταρρέουν και οι πρωτογενείς δαπάνες διογκώνονται.
Πρωτογενείς δαπάνες οι οποίες υπερβαίνουν κατά πολύ την πρόβλεψη του Προϋπολογισμού, παρά τη διακοπή των πληρωμών τις 2 τελευταίες εργάσιμες ημέρες του Ιουλίου!!!

5ον. Η Κυβέρνηση συσσωρεύει ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Το πρώτο εξάμηνο του έτους οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις της Γενικής Κυβέρνησης έχουν διαμορφωθεί στα 6,7 δισ. ευρώ.
Η εξόφλησή τους, όταν γίνει, θα επιδράσει ανοδικά στις πρωτογενείς δαπάνες.
Διευκρινίζεται μάλιστα ότι το 80% των ανεξόφλητων υποχρεώσεων (5,3 δις. ευρώ) δημιουργήθηκε το 2010, είναι δηλαδή αποκλειστικά έργο Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ!!!

6ον. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων βουλιάζει.
Η Έκθεση σημειώνει ότι η μείωση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (-37,6% το πρώτο επτάμηνο του έτους) δεν ενδείκνυται σε περιόδους ύφεσης και δεν θεωρείται «φιλική προς την ανάπτυξη».
Έχει δε συμβάλει στην επιδείνωση του οικονομικού κλίματος και των επιχειρηματικών προσδοκιών.

7ον. Παρατηρούνται καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προγραμματισμένων ρυθμίσεων, περιορισμένη απόδοση των δημοσιονομικών μέτρων και χαμηλή αποτελεσματικότητα των μηχανισμών συλλογής εσόδων.

8ον. Η δυναμική του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ παραμένει ανεξέλεγκτη.
Η σημαντική περαιτέρω αύξηση του χρέους, το υψηλό πρωτογενές έλλειμμα και η βαθύτερη ύφεση έχουν ενισχύσει στο έπακρο τη δυναμική του χρέους, η οποία πλέον είναι εκτός ελέγχου και αντισταθμίζει τα όποια οφέλη από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου.
Απομακρύνεται έτσι το ενδεχόμενο σταθεροποίησης του λόγου χρέους προς ΑΕΠ το 2012».