Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Κυβέρνηση «σκορποχώρι», σε κατάσταση νευρικής κρίσης


Οι τελευταίες δημόσιες αντιπαραθέσεις υπουργών αποκαλύπτουν μια εικόνα διάλυσης για την κυβέρνηση. Αντί να παράγουν έργο, μήπως και υπάρξει έστω κάποια ανάσχεση σε αυτό το αρνητικό κλίμα, τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου αναλώνονται σε εσωτερικές έριδες.

Οχι μόνο για μείζονος σπουδαιότητας ζητήματα, αλλά ακόμα και για ασήμαντες αφορμές. Αντί να προσπαθούν να λύσουν προβλήματα, δημιουργούν καινούργια σε αυτό το πολύπαθο κράτος και στους βασανισμένους πολίτες που υφίστανται τις συνέπειες της αδιέξοδης πολιτικής τους. Είναι αξιοσημείωτο ότι δεν διστάζουν να υποχρεώσουν σε παραίτηση ακόμα και αυτούς που η ίδια η κυβέρνησή τους έχει επιλέξει, όπως έπραξε ο κ. Βενιζέλος με τα μέλη του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής επειδή είπαν την αλήθεια για το χρέος.

Είναι σαφές ότι εκτός ελέγχου δεν είναι μόνο το δημόσιο χρέος, όπως πιστοποίησε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, αλλά και η ίδια η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να εμφανίζεται απρόθυμος ή αδύναμος να επιβάλει την τάξη, έχοντας παραδώσει προ πολλού τη λειτουργία της κυβέρνησης στον «αυτόματο πιλότο». Δεν προλαβαίνουν να ανοίγουν τα «μέτωπα» στο εσωτερικό της κυβέρνησης και τα επεισόδια που προστίθενται καθημερινά στο… σίριαλ μόνο ως τραγελαφικά μπορούν να χαρακτηριστούν.

Από την κόντρα Ρέππα – Ραγκούση για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων και τη διαφωνία Ξενογιαννακοπούλου – Λοβέρδου για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς μέχρι το άδειασμα Ρέππα στον «τσάρο» της οικονομίας για την πρόθεσή του να αποπέμψει τα μέλη του Γραφείου Προϋπολογισμού, είναι φανερό ότι το κυβερνητικό σχήμα έχει μεταβληθεί σε «σκορποχώρι».

Η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον σε κατάσταση νευρικής κρίσης και μόνο ο Γ. Παπανδρέου δείχνει να απολαμβάνει τη… γαλήνια ηρεμία που του προσφέρει η απουσία από την άσκηση του ελέγχου. Ομως, η χώρα είναι ανάγκη να κυβερνηθεί και μάλιστα σωστά και αποτελεσματικά.
ΕΤ