Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Δημοψηφίσματα: Περισσότερος εκδημοκρατισμός ή …


Όποιοι στη χώρα μας θεώρησαν ότι η κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου για την διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, είχε στόχο το εσωτερικό της χώρας μας , την πιθανή απεμπλοκή από την δύσκολη θέση που έχει βρεθεί η κυβέρνηση του ή ακόμα και την «αθώα» θέληση του για περισσότερο «εκδημοκρατισμό», είναι σίγουρο ότι πλανώνται πλάνην οικτρά.

Η Ελλάδα ως Ιφιγένεια ( αυτόν τον χαρακτηρισμό δώσαμε αμέσως μετά τις εκλογές του 2009 και τα γεγονότα – αλλά και αυτά που θα δουν το φως της δημοσιότητας το προσεχές μέλλον- μας έχουν δικαιώσει πλήρως) πρωταγωνιστεί στον ευρύτερο σχεδιασμό που ονομάζεται «μετασχηματισμός της ΕΕ» .

Τα δημοψηφίσματα , κάτω από τον φερετζέ του «εκδημοκρατισμού» είναι το επόμενο στάδιο αυτού του σχεδιασμού που δεν πηγάζει αναγκαστικά από τον ευρωπαϊκό χώρο;

Όπως η ξαφνική και ακατανόητη (λόγω ΚΑΙ της υποστήριξης της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου) επιδείνωση της δημοσιοοικονομικής κατάστασης της Ελλάδας ,προκαλεί ένα οικονομικό – ΚΑΙ γεωπολιτικό- τσουνάμι που απειλεί τα θεμέλια της ΕΕ, έτσι και τα -επερχόμενα- δημοψηφίσματα είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσουν όπλο στα χέρια των «εντός, εκτός και επί τα αυτά» ευρωσκεπτικιστών (των φανερών αλλά ιδιαίτερα των υπογείως κρυπτομένων που επιθυμούν μια … διαφορετική ΕΕ).

Ας κρατήσουμε κάποιες χθεσινές δηλώσεις των συντρόφων του Γιώργου Παπανδρέου στην Γερμανία, των Σοσιαλδημοκρατών , αλλά και των δευτερογενών παικτών που ακούνε στο όνομα «Πράσινοι» .
Οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι της Γερμανίας (Προσέξτε! Σε ενδεχόμενη πρόωρη αναμέτρηση συγκροτούν ομοσπονδιακή κυβέρνηση ,βάσει των εκλογικών αποτελεσμάτων στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές) ζητούν οι πολίτες της ΕΕ να …. εμπλακούν πιο ενεργά στις ευρωπαϊκές υποθέσεις μέσω δημοψηφισμάτων.

Ο επικεφαλής των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, προτείνει μάλιστα οι Ευρωπαίοι πολίτες να κληθούν να ψηφίζουν και για την επιλογή των κορυφαίων αξιωματούχων στις Βρυξέλλες.
«Εάν κάτι τέτοιο γίνει, τότε έχει ξεκινήσει η ….πραγματική συζήτηση για την ΕΕ» υπογράμμισε ο Κον-Μπεντίτ στην εφημερίδα Tagesspiegel που κυκλοφορεί σήμερα. Επιφανειακά αθώα δήλωση η οποία αποκρύπτει όμως την …. εξέλιξη των δημοψηφισμάτων.

Ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ με χθεσινές δηλώσεις του (τυχαίο; Δεν νομίζω!) στην Bild am Sonntag, προχωρά λίγο παραπέρα λέγοντας ότι «για τα βασικά ζητήματα ευρωπαϊκής πολιτικής, στο μέλλον οι πολίτες, και στη Γερμανία, πρέπει να ερωτώνται άμεσα».
Ο Τσεμ Εζντεμιρ των Πρασίνων δήλωσε από την πλευρά του στην εφημερίδα Tagesspiegel, στο φύλλο της Δευτέρας, ότι «χαιρόμαστε που οι Σοσιαλδημοκράτες συμφωνούν να δοθεί στους πολίτες μεγαλύτερος άμεσος ρόλος για τις υποθέσεις της ΕΕ».

Πολλές «μαζεμένες» δηλώσεις περί δημοψηφισμάτων! Τυχαίο; Δεν νομίζω;

Υπενθυμίζεται ότι όπως έχει εκτιμήσει πρόσφατα και το Reuters «η πολιτική συνεργασία των Σοσιαλδημοκρατών και οι Πράσινων, παρουσιάζεται συνεκτικότερη σε σύγκριση με την αντίστοιχη στον συνασπισμό υπό την καγκελάριο Μέρκελ».

Το ερώτημα λοιπόν είναι : Τι θα επακολουθήσει ως «δημοψήφισμα» (μετά από ορισμένα αθώα και παραπλανητικά δημοψηφίσματα) κάτω από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό μιας οικονομικής κρίσης, που έχει προκαλέσει με την σειρά της κοινωνική κρίση η οποία θέτει σε όλο και μεγαλύτερη δοκιμασία την συνεκτικότητα της σημερινής ΕΕ;