Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Η κυβέρνηση «βάζει χέρι» και στα χρήματα των δωρητών!


Μείζον πολιτικό, ηθικό και νομικό ζήτημα προκύπτει μετά την ενέργεια της κυβέρνησης να «δεσμεύσει» τα χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί στο «Ταμείο Μολυβιάτη» για τους πυρόπληκτους νομούς της χώρας.

Όπως σημειώνεται σε άρθρο του «MoneyPress.gr», τα χρήματα, που συνολικά αγγίζουν το ποσό των 118 εκατομμυρίων ευρώ και προήλθαν -μετά τις πυρκαγιές του 2007 – από 92.000 δωρητές από Ελλάδα και εξωτερικό ,μετά την κατάργηση του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων με το νόμο 3895/2010 – γνωστό και ως «Ταμείο Μολυβιάτη» – περιήλθαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και κατ’ επέκταση «στην αρμοδιότητα του υπουργού Οικονομικών».

Το θέμα ήρθε πριν λίγες ημέρες στο φως της δημοσιότητας μετά από επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή η Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, βουλευτής Επικρατείας και αναπληρώτρια τομεάρχης Περιβάλλοντος της Ν.Δ, και με την οποία ανέφερε ότι τα χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί στο «Ταμείο Μολυβιάτη» για τους πυρόπληκτους νομούς της χώρας «δεσμεύτηκαν» από την κυβέρνηση για να καλύψουν άλλες τρύπες του προϋπολογισμού.

Η κ. Αυγερινοπούλου ανέφερε χαρακτηριστικά με δηλώσεις της στην «Ελευθεροτυπία»: «Από την ένταξή τους σε αυτό το Πρόγραμμα και ύστερα, τα χρήματα δεν δύναται να διατεθούν, φέτος τουλάχιστον, για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων νομών, καθώς, μετά το πρόσφατο αίτημα της Τρόικα, να δαπανηθούν 950 εκατ. λιγότερα από τα 8,5 δισ. που μπορούσε να ξοδέψει το ελληνικό κράτος από το Πρόγραμμα αυτό, η κυβέρνηση έχει ξοδέψει όλα τα κονδύλια που θα μπορούσε και δεν μπορεί πλέον να δώσει ούτε ευρώ παραπάνω για τους πυρόπληκτους».

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κατήγγειλε μάλιστα ότι «ο ρυθμός αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών είναι απογοητευτικός. Οχι μόνο στο νομό Ηλείας, αλλά και στους 17 νομούς που τότε επλήγησαν, το 1/3 των πυρόπληκτων κτηρίων δεν έχουν ακόμα και σήμερα επισκευαστεί ή ανακατασκευαστεί και οι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει -ούτε πρόκειται για φέτος να λάβουν- την τρίτη δόση των αποζημιώσεων».

Σύμφωνα με πληροφορίες μας ομάδα δωρητών του συγκεκριμένου ταμείου σκοπεύουν να προσφύγουν στην δικαιοσύνη επικαλούμενοι ότι οι δωρεές τους προορίζονταν για συγκεκριμένο -και μόνο- σκοπό , ο οποίος τώρα καταστρατηγείται και να απαιτήσουν όχι την επιστροφή των δωρεών τους, αλλά την άμεση επαναδιαδρομή των δωρεών τους προς τους χιλιάδες πυρόπληκτους της Δυτικής Ελλάδας. Να απαιτήσουν δηλαδή στον προϋπολογισμό να υπάρξει «ξεχωριστό» κονδύλι με το ποσό που δικαιούνται οι πυρόπληκτοι, ώστε να «διαχωριστεί» πλήρως το υπόλοιπο των χρημάτων, δηλαδή τα 118 εκ ευρω, από το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων.

Οι ίδιες πηγές μας αναφέρουν ότι «η ζημιά στον θεσμό των δωρεών είναι ήδη τεράστια ,καθώς ο θεσμός αυτός που τόσα οφέλη έχει προσφέρει διαχρονικά στην Ελλάδα εδράζεται στον πυλώνα της ειλικρίνειας και της αξιοπιστίας του ελληνικού κράτους, κάτι που γκρεμίζεται συθέμελα μετά την ενέργεια της κυβέρνησης με το βυζαντινό νομικό ένδυμα της» .