Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Τι σημαίνουν οι αδιαφανείς αναθεωρήσεις από την ΕΛΣΤΑΤ


Η Στατιστική είναι επιστήμη . Ένας κλάδος των εφαρμοσμένων μαθηματικών. Η πρακτική της στατιστικής περιλαμβάνει την σχεδίαση, συλλογή και ερμηνεία δεδομένων.

Επειδή η στατιστική αποσκοπεί στην εξαγωγή των «καλύτερων» πληροφοριών από τα διαθέσιμα δεδομένα, κατατάσσεται από μερικούς σαν κλάδος της θεωρίας των αποφάσεων.

Μεθοδεύσεις, αδιαφανείς διαδικασίες και «κατά βούληση αλλαγή των αριθμών» δεν περιλαμβάνονται λοιπόν επ’ ουδενί στην επιστήμη της Στατιστικής. Και όμως στην Ελλάδα του μνημονίου είναι ο ΚΑΝΟΝΑΣ με τον οποίο βαδίζουν.
Είναι η μέθοδος με την οποία η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε το ΑΕΠ κατά τα έτη 2005-2010, όπως διαπιστώνει σε άρθρο στην «Ε» η Ζωή Γεωργαντά , πρώην μέλος του Δ.Σ. της Στατιστικής Αρχής, η οποία στις 16 Σεπτεμβρίου αποκάλυψε την τεχνητή διόγκωση του ελληνικού ελλείμματος του 2009 «με σκοπό την έλευση του ΔΝΤ ».

Όπως τονίζει η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας η αδιαφάνεια στα στατιστικά στοιχεία συνεχίζεται, ιδιαίτερα τώρα που έχουν απομακρυνθεί τα πέντε από τα επτά μέλη της ανεξάρτητης Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) από τον κ. Βενιζέλο , επειδή τόλμησαν να κάνουν ερωτήσεις για τη συνεχιζόμενη αναξιοπιστία των στατιστικών μας στοιχείων.

Το Δελτίο Τύπου που δημοσιεύτηκε στο site της ΕΛΣΤΑΤ στις 5 Οκτωβρίου 2011 περιλαμβάνει νέα αναθεώρηση των στοιχείων της ελληνικής παραγωγής (ΑΕΠ), κατανάλωσης, επενδύσεων, εξαγωγών και εισαγωγών. Η αναθεώρηση αυτή είναι γιγαντιαία, και μάλιστα προς τα κάτω.

Και διερωτάται κανείς: Αλήθεια, πόσες ακόμα αναθεωρήσεις ακολουθούν ; Αφού ο κ. Radermacher, ο Γενικός Διευθυντής της Eurostat, είχε δηλώσει ότι «τώρα τα στοιχεία της Ελλάδας είναι αξιόπιστα», γιατί κάνουμε διαρκώς αναθεωρήσεις τέτοιας έκτασης;

Το προφανές είναι ότι με την πρώτη αναθεώρηση προσπάθησαν να «αιτιολογήσουν» γιατί πρέπει να μπούμε στο μνημόνιο και με τις επόμενες για να «δικαιολογούν» τα συνεχή δυσβάσταχτα μέτρα.

Το Δελτίο Τύπου της ΕΛΣΤΑΤ ισχυρίζεται ότι εφαρμόστηκαν «βελτιωμένες στατιστικές έρευνες», «βελτιωμένη μεθοδολογία», ότι χρησιμοποιήθηκαν «νέες πηγές» και εφαρμόστηκαν «νέες ταξινομήσεις».

Γιατί δεν περιγράφονται όλα αυτά τα «νέα» και «βελτιωμένα» ;

Οι μέθοδοι, πηγές και ταξινομήσεις σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηρίζονται από εμπιστευτικότητα τονίζει η Ζωή Γεωργαντα στην ανάλυσή της.

Ας δούμε τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αν, για παράδειγμα, θεωρήσουμε το Ηνωμένο Βασίλειο, θα δούμε ότι στο site του Γραφείου Εθνικών Στατιστικών (Office for National Statistics) υπάρχει ανακοίνωση της 30ής Σεπτεμβρίου 2011 ότι διεπράχθη σφάλμα στον υπολογισμό του προϊόντος ενός μόνο κλάδου, του κατασκευαστικού, το δεύτερο τρίμηνο του 2011.
Το σφάλμα αυτό (ασήμαντο σχεδόν σε μέγεθος) εντοπίστηκε από δημοσιογράφο και τότε ολόκληρο το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών, καθώς και η ανεξάρτητη Στατιστική Αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου διερεύνησαν σε βάθος την αμφισβήτηση του δημοσιογράφου και τελικά διαπιστώθηκε ότι πράγματι υπήρχε σφάλμα και διορθώθηκε, αφού εξηγήθηκε πλήρως.

Στη χώρα μας, όχι δημοσιογράφος, αλλά μέλη της ανεξάρτητης Στατιστικής Αρχής διατύπωσαν αμφισβητήσεις και αμέσως έγινε παρέμβαση από τον κ. Βενιζέλο για απομάκρυνση των αμφισβητούντων.

Επίσης, μπορεί ο καθένας να κατεβάσει από το site της Στατιστικής Αρχής του Ηνωμένου Βασιλείου κείμενο 14 σελίδων με τίτλο «Επίδραση των μεταβολών στους Εθνικούς Λογαριασμούς και Οικονομικός Σχολιασμός για το δεύτερο τρίμηνο του 2011» (Impact of changes in the National Accounts and Economic Commentary for 2011 quarter 2». Το κείμενο αυτό είναι πλήρως εμπεριστατωμένο και αναφέρεται σε άρθρα και μελέτες που έγιναν πριν δημοσιευτούν νέα στοιχεία, τα οποία, σημειωτέον, διαφέρουν μεταξύ τους κατά ένα ποσοστό μικρότερο της μονάδας.

Δηλώνεται, επίσης, στο Δελτίο Τύπου ότι χρησιμοποιήθηκαν νέα αποτελέσματα από την Ερευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών (ΕΟΠ). Ομως στο site της ΕΛΣΤΑΤ υπάρχουν μόνο η ΕΟΠ του 2004 και μερικά άδεια ερωτηματολόγια.

Γιατί δεν δημοσιεύεται η νέα ΕΟΠ ;

Τι έχει γίνει με την ετήσια ΕΟΠ ;

Τα δηλωθέντα στοιχεία δείχνουν μικρότερη κατανάλωση και μεγαλύτερη αποταμίευση κατά μερικά δισεκατομμύρια ευρώ και γενικά για όλα τα έτη 2005-2010. Οι επενδύσεις δηλώνονται μεγαλύτερες, επίσης. Αυτά θα μπορούσαν να ερμηνευτούν ως ….«τα μέτρα είναι αποτελεσματικά». Και το πιο απλό εγχειρίδιο, όμως, διδάσκει ότι η μικρότερη κατανάλωση οδηγεί σε οικονομικό μαρασμό και γνωρίζουμε ότι επενδύσεις δεν γίνονται.

Αλλά ακόμη και οι εξαγωγές και οι εισαγωγές της χώρας μας αναθεωρήθηκαν. Γιατί άραγε; Κάτι είδαμε σήμερα που δεν είχαμε δει το 2005, 2006, 2007, 2008; Τι είναι αυτό ; Γιατί δεν δημοσιεύεται ;

H λέξη στατιστική προέρχεται από τη λατινική φράση statisticum collegium (διάλεξη για υποθέσεις της πολιτείας). Πήρε την έννοια της συλλογής και ταξινόμησης δεδομένων γενικά στις αρχές του δεκάτου ένατου αιώνα.
Στην Ελλάδα του «λεφτά υπάρχουν» και του μνημονίου το statisticum μεταφράζεται σε … tsakidium … Δηλαδή για τους «δημοκράτες» κυβερνητικούς και τροΐκανούς η λέξη στατιστική σημαίνει «διώχνω τους ανθρώπους που αποκαλύπτουν τα μαγειρέματα»….