Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

«Μαύρη τρύπα» 1,6 δισ. ευρώ στα έσοδα του ΙΚΑ


Στα όρια της κατάρρευσης βρίσκεται το ΙΚΑ και καταφεύγει πάλι σε έκτακτο δανεισμό, για να μπορέσει να βρει το 1,1 δισ. ευρώ που είναι απαραίτητο ώστε να καταβάλλει τις συντάξεις του Δεκεμβρίου.

Το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας, με περίπου 1.200.000 συνταξιούχους, σύμφωνα με δημοσίευμα της «δημοκρατίας», αδυνατεί να καλύψει τις συντάξεις μέσω των εσόδων από τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές.

Η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα, σύμφωνα με στοιχεία 10μήνου, κινείται πάνω από το 1,6 δισ. ευρώ και η κατάσταση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Πηγές των οικονομικών υπηρεσιών του ιδρύματος παραδέχονταν ότι το τελευταίο δεκαπενθήμερο, λόγω και της πολιτικής αβεβαιότητας, τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές υπέστησαν πραγματική κατάρρευση.

Αποτέλεσμα ήταν, στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ιδρύματος, να τεθεί για πολλοστή φορά θέμα δανεισμού για να καταβληθούν οι συντάξεις. Ετσι αποφασίστηκε να «σπάσουν» ξανά repos και να τα μετατρέψουν σε ομόλογα, αξίας 350.000.000 ευρώ, που η διοίκηση του ΙΚΑ είχε συνάψει με τις τράπεζες Εθνική, Πειραιώς, ATE και EFG Eurobank, για να βρουν ρευστότητα.

Επίσης αποφασίστηκε να δανειστεί έντοκα από το επικουρικό ταμείο της ΔΕΗ (ΤΑΠ ΔΕΗ) άλλα 100.000.000 ευρώ και άλλα 130.000.000 ευρώ από το επικουρικό ταμείο του ΙΚΑ (ΕΤΕΑΜ), μέσω των αποθεματικών που διαθέτει. Ουσιαστικά, λοιπόν, τα μισά από τα χρήματα που χρειάζονται για τις συντάξεις του Νοεμβρίου το ΙΚΑ θα τα βρει με δανεικά.

Ακόμα πιο δύσκολα αναμένεται να γίνουν τα πράγματα τον ερχόμενο μήνα, όταν και θα πρέπει να καταβληθούν τόσο το δώρο Χριστουγέννων (έως 15 Δεκεμβρίου) όσο και οι συντάξεις Ιανουαρίου (έως 22 Δεκεμβρίου). Ηδη αποφασίστηκε να «σπάσουν» repos αξίας 300.000.000 ευρώ στα τέλη Νοεμβρίου, για να αποκτήσει μεγαλύτερη ρευστότητα το Ταμείο.

Επίσης η διοίκηση του ιδρύματος προσανατολίζεται στο να μεταφέρει την καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων κατά μία εβδομάδα και να την πραγματοποιήσει μαζί με τις συντάξεις του Ιανουαρίου. Ετσι ευελπιστούν οι οικονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ ότι θα πετύχουν μεγαλύτερη εισροή εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές και θα καλύψουν και αυτή τη μισθοδοσία.