Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Ανάλγητες αποφάσεις που οδηγούν στο θάνατο


Aπόφαση του υπουργού Εργασίας κ.Κουτρουμάνη, να μειώσει το ποσοστό αναπηρίας από 67% σε 50%, οδηγεί περίπου 5.000 ασθενείς που πάσχουν από μεσογειακή και δρεπανοκυτταρική αναιμία σε απόγνωση και τους αναγκάζει να μείνουν χωρίς φάρμακα, δωρεάν μεταγγίσεις και σύνταξη.

Πρόκειται για μια ανάλγητη απόφαση που πάρθηκε (άκουσον-άκουσον) για λόγους οικονομίας, χωρίς να ζητηθεί τη γνωμοδότηση της Ειδικής Επιτροπής Μεσογειακής Αναιμίας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ).

Σημειώνεται πως το «κούρεμα» στον Κανονισμό Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας στα άτομα με τη συγκεκριμένη πάθηση είναι απαγορευτικό και δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όσοι πολίτες είναι πάνω από 26 ετών και δεν έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% δεν λαμβάνουν το ειδικό βιβλιάριο ασθενείας, βάσει του οποίου υπόκεινται σε ευεργετικές νομοθετικές διατάξεις που αφορούν τόσο τη δωρεάν πρόσβαση στην πανάκριβη υγειονομική και φαρμακευτική περίθαλψη για να επιβιώσουν όσο και την υπαγωγή τους σε ειδικά μέτρα κοινωνικής πρόνοιας, όπως η συνταξιοδότηση στη 15ετία!

Ετσι, με τη μείωση του ποσοστού αναπηρίας στο 50%, το υπουργείο Εργασίας λέει στους ασθενείς με μεσογειακή αναιμία ότι θα συνταξιοδοτούνται στα 65 έτη, τη στιγμή που, σύμφωνα με όλα τα διεθνή δεδομένα, ο μέσος όρος επιβίωσης των συγκεκριμένων ασθενών προσδιορίζεται στα 50 έτη, και ότι θα πληρώνουν από την τσέπη τους την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, δηλαδή περί τα 3.000 ευρώ τον μήνα!

«Αυτήν την πρόταση την έκανε η γενική γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης, η οποία είναι οδοντίατρος». «Γιατί όμως δεν υπήρχε αιματολόγος στην επιτροπή που έλαβε αυτή την απόφαση;» αναρωτιέται η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πασχόντων με Μεσογειακή Αναιμία, γιατρός Βάνα Μυρίλλα.

Ακόμα πιο εξοργιστική ήταν η απάντηση που πήρε από ανώτερα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, όταν η πρόεδρος ρώτησε γιατί δεν ζητήθηκε από το ΚΕΣΥ η γνωμοδότηση των αρμοδίων.
«Διότι έγιναν όλα στο… πόδι. Ο υπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης έχει υπογράψει την πρόταση, η οποία είναι ήδη στο Εθνικό Τυπογραφείο. Και τώρα, αφού τους εξηγήσαμε με επιστολές μας τι πρόκειται να μας συμβεί, την έχουν ζητήσει πίσω. Το μόνο που έχω να πω είναι ότι η βλακεία είναι αήττητη!»