Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

«Φοροδιαφεύγουν» και με το νόμο


Είναι γεγονός ότι η οικονομική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση του Πασοκ την τελευταία διετία, πέτυχε -γιατί περί επιτεύγματος πρόκειται- να εμπεδώσει το πιο άδικο και κοινωνικά ανάλγητο καθεστώς που έχει εφαρμοστεί ποτέ στον τόπο.

Αντί να πατάξει την φοροδιαφυγή, εξασφαλίζοντας έσοδα αρκετών δισεκατομμυρίων ευρω που σήμερα χάνονται για τα κρατικά ταμεία, το οικονομικό επιτελείο επέλεξε να δώσει άφεση αμαρτιών σε χιλιάδες έχοντες και κατέχοντες. Και αντι να μεριμνήσει για την ανακούφιση των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων που έχουν πληγεί περισσότερο από τα σκληρά, ακραία μέτρα λιτότητας της μνημονιακής πολιτικής, επιδόθηκε σε έναν άνευ προηγουμένου φορο-υστερία κατά των μισθωτών και των συνταξιούχων χωρίς τέλος και χωρίς κανένα έλεος ακόμα και για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Το πλέον προκλητικό για την κοινωνία, όπως αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία είναι ότι δόθηκε νομίμως η δυνατότητα να αποκρύψουν εισοδήματα σε 362.000 περίπου νοικοκυριά με πολυτελείς κατοικίες, πισίνες, πανάκριβα αυτοκίνητα και σκάφη αναψυχής.

Στην ουσία, η κυβέρνηση του Πασοκ με το νέο σύστημα τεκμαρτού προσδιορισμού του εισοδήματος μείωσε φέτος έως και 86% τα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης στους πλούσιους , επιτρέποντας τους να φοροδιαφεύγουν και με το νόμο.

Και αυτό την ώρα που η ίδια η κυβέρνηση έκοβε το ΕΚΑΣ από χιλιάδες συνταξιούχους λόγω …. τεκμηρίων διαβίωσης, μείωνε τους μισθούς των εργαζομένων, αύξανε τους φόρους σε όσους δεν μπορούν να αποκρύψουν εισοδήματα και απειλούσε να κόψει το ρεύμα σε όσους δεν έχουν να πληρώσουν το χαράτσι της ΔΕΗ.

Είναι φανερό ότι συνεχίζεται η ίδια, κοινωνικά άδικη πολιτική, που κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους.
ΕΤ