Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

«Περίεργο» παιχνίδι ξεκινά η Noble Energy


Ένα «περίεργο» παιχνίδι ξεκινά η Noble Energy, η οποία έχει αναλάβει τη γεώτρηση για την εξόρυξη φυσικού αερίου στο θαλάσσιο «Οικόπεδο 12″ της κυπριακής ΑΟΖ.
H εξόρυξη φυσικού αερίου δεν αποτελεί μοναχά οικονομικό σημαντικό παράγοντα για την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά σηματοδοτεί τον στρατηγικό ρόλο που επιθυμεί να παίξει ως ενεργειακός κόμβος.

Μέχρι σήμερα η αμερικανική εταιρεία Noble Energy πρόβαλε ως πάγια θέση και σταθερό σχεδιασμό την κατασκευή τερματικού σταθμού μεταφόρτωσης φυσικού αερίου στην Κύπρο.
Η Ευρώπη δε έβλεπε με πολύ θετικό μάτι την ενέργεια της Κύπρου να προχωρήσει στην εξόρυξη του φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της, καθώς τα αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου θα την βοηθούσαν στον σχεδιασμό της για «Μη εξάρτηση» από έναν και μοναδικό παίκτη.

Όμως οι δηλώσεις του προέδρου της Noble Energy ,Τσαρλς Ντέιβιντσον , στο Χιούστον των ΗΠΑ προκαλούν έντονη ανησυχία στην Λευκωσία.
Ο Τσαρλς Ντέιβιντσον ανέφερε ότι η αμερικανική εταιρεία εξετάζει πλέον ….και διαφορετικούς σχεδιασμούς για τη σύνδεση με υφιστάμενα τερματικά υγροποίησης.
Στο Ισραήλ,την Αίγυπτο ή και την κατασκευή πλωτού τερματικού υγροποίησης….

Αλλά έχει και συνέχεια το «παιχνίδι» που ξεκινά η αμερικανική εταιρεία, αφού ο πρόεδρος της σε ερώτηση σχετικά με τον προορισμό του φυσικού αερίου, έθεσε αμφιβολίες σ’ αυτό που μέχρι σήμερα εθεωρείτο δεδομένο. «Ευρώπη ή … Άπω Ανατολή, αυτό είναι νωρίς να το πούμε" απάντησε ο Τσαρλς Ντέιβιντσον.

Είναι φανερό ότι απ’ αυτή την αλλαγή στρατηγικής της αμερικανικής εταιρείας η Κυπριακή Δημοκρατία διατρέχει τον κίνδυνο να απολέσει τον στρατηγικού χαρακτήρα ρόλου του ενεργειακού κόμβου για την Ευρώπη.

Πιθανότατα σε κάποιους κύκλους στις ΗΠΑ να έχουν βρει αντίκρισμα οι πιέσεις που άσκησε η Τουρκία στο παρασκήνιο.
Μπορεί να έχουμε και μια ελαφρά λοξοδρόμηση του Ισραήλ από τον αρχικό σχεδιασμό των γεωπολιτικών του προτεραιοτήτων.

Οι πληροφορίες μου αναφέρουν ότι στην Λευκωσία επικρατεί έντονη ανησυχία και εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα.

Φυσικά μέσα σ’ αυτά υποθέτω ότι θα είναι και το ενδεχόμενο όλα αυτά να εντάσσονται στο πλαίσιο διαπραγματευτικής τεχνικής της Noble Energy, δεδομένου ότι έχει υποβάλει ήδη στην κυπριακή κυβέρνηση από τις 14 Απριλίου πρόταση για την κατασκευή τερματικού σταθμού μεταφόρτωσης φυσικού αερίου, χωρίς (πολύ καλώς) να έχει λάβει απάντηση από την κυπριακή πλευρά.
Πως θα ήταν δυνατόν να υπογραφούν συμφωνίες χωρίς την οριστική ύπαρξη των στοιχείων σχετικά με το είδος και τις ποσότητες των υδρογονανθράκων;

Ίσως οι πρόσφατες εκτιμήσεις των ανωτάτων στελεχών της Noble Energy, σχετικά με τις αναμενόμενες ποσότητες φυσικού αερίου δεν είναι και τόσο ...αθώες!
Υπενθυμίζω ότι οι αρχικές προβλέψεις έκαναν λόγο για 8 – 11 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου και οι πρόσφατες εκτιμήσεις- που σχετικά συμβαδίζουν χρονικά με τις δηλώσεις του Τσαρλς Ντέιβιντσον- το κατέβαζαν στα …. 3-9 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

Τέλος δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι διάγουμε μια στενή χρονικά εποχή, όπου αναμένουμε τον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ…..