Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Διαλυτικά φαινόμενα


Από τις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών προκύπτει με σαφήνεια ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος παίζει «κρυφτούλι» με τα νέα μέτρα και τις εκλογές.

Είναι φανερό ότι ο «τσάρος» επιδιώκει να μεταφέρει στην επόμενη κυβέρνηση το βάρος του πακέτου με τα νέα, επαχθή δημοσιονομικά και «διαρθρωτικά» μέτρα που συμφώνησε η κυβέρνηση του Πασοκ με την Τρόικα.

Πρόκειται για περαιτέρω δραματικές περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές και προνομιακές παροχές σε συνδυασμό με νέα φοροεπιδρομή στα εισοδήματα, την ακίνητη περιουσία και την ιδιωτική κατανάλωση.

Το γεγονός ότι και άλλα στελέχη του Πασοκ αναζητούν τρόπους επηρεασμού της ευθύνης για την επικείμενη λήψη μέτρων, είτε στηρίζοντας την παράταση του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου, όπως, για παράδειγμα, η Α. Διαμαντοπούλου , είτε προετοιμάζοντας το έδαφος για πρόωρες εκλογές, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, δημιουργεί εικόνα ακυβερνησίας.

Είναι ανεπίτρεπτο ότι, στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία κατά την οποία κρίνεται, όχι μόνο η επιτυχία της μεταβατικής κυβέρνησης συνεργασίας, αλλά η ίδια η προοπτική της ελληνικής οικονομίας, οι υπουργοί του Πασοκ, αντί να ασχολούνται με την προώθηση του κυβερνητικού έργου το οποίο τους έχει ανατεθεί, αποδίδονται σε προσωπικά πολιτικά παιχνίδια, στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν την πολιτική τους θέση στην κούρσα διαδοχής του Γιώργου Παπανδρέου.

Τα διαλυτικά φαινόμενα που παρατηρούνται στο εσωτερικό της κυβέρνησης με ευθύνη κορυφαίων υπουργών του Πασοκ , σε συνάρτηση με τις ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας και τις πιέσεις για την επιβολή και νέων σκληρών μέτρων, επιτείνουν, με την πάροδο του χρόνου το οικονομικό, πολιτικό αδιέξοδο, στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα.

Και παράλληλα καθιστούν αναπόφευκτη την προσφυγή στην κάλπη στο αμέσως προσεχές διάστημα προκειμένου να δοθεί λύση στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης.
ΕΤ