Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

ΟΠΑΠ: Τα πράσινα παιδιά και τα πράσινα deals


Την ώρα που η ελληνική οικονομία βυθίζεται και τα νοικοκυριά στενάζουν κάτω από το βάρος των ακραίων έκτακτων εισφορών ,η διοίκηση Σπανουδάκη στον ΟΠΑΠ αποφάσισε να δώσει και αυτή μια «έκτακτη εισφορά» 300.000 ευρώ.

Όχι όμως προς όφελος του ελληνικού δημοσίου , αλλά προς όφελος του πρώην προέδρου του Δ.Σ. και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΠΑΠ και νυν επίκουρου καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου, κ. Κωνσταντίνου Κοσκινά.

Για όσους τυχόν δεν θυμούνται ή δεν γνωρίζουν, ο κ. Κοσκινάς τοποθετήθηκε πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΠΑΠ τον Οκτώβριο του 2000, με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του τότε υπουργού Εθνικής Οικονομίας κ. Γιάννου Παπαντωνίου και του τότε υφυπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για θέματα Αθλητισμού και εποπτεύοντος τον ΟΠΑΠ, κ. Γεωργίου Φλωρίδη.

Από τον Ιούνιο του 2001 παράλληλα με την θέση του προέδρου του ΔΣ του ΟΠΑΠ κατέλαβε και την θέση του διευθύνοντος συμβούλου , θέσεις τις οποίες διατήρησε μέχρι τον Μάιο του 2004, όταν με τον ερχομό της ΝΔ στην εξουσία αντικαταστάθηκε από τους κ. Ανέστη Φιλιππίδη και Σωτήριο Κωστάκο, πρόεδρο του Δ.Σ. και διευθύνοντα σύμβουλο αντίστοιχα.

Μετά την αντικατάσταση του ο κ. Κοσκινάς άσκησε αγωγή κατά του ΟΠΑΠ, ζητώντας να του καταβληθεί χρηματικό ποσό 514.000 ευρώ, ως διαφορά αποδοχών και αποζημίωση, επικαλούμενος (μεταξύ άλλων) ότι παρατύπως αντικαταστάθηκε και απομακρύνθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΠΑΠ πριν από τη λήξη της σύμβασης του.

Ομως οι ισχυρισμοί περί δήθεν υποχρέωσης του ΟΠΑΠ για καταβολή αποζημίωσης ήταν απολύτως ασύμβατοι με τις διατάξεις του κ.ν. 2190/1920 περί ανωνύμων εταιρειών, που προβλέπουν την απολύτως ελεύθερη και ανέλεγκτη ανάκληση των μελών του Δ.Σ. από τη γενική συνέλευση των μετόχων, γεγονός που είχε οδηγήσει όλες τις μετέπειτα διοικήσεις του ΟΠΑΠ (επί ΝΔ) να αρνούνται να δεχτούν εξωδικαστική (συμβιβαστική) επίλυση της υπόθεσης και να επιμένουν στην εκδίκασή της , όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας ΑΞΙΑ.

Όμως λίγες μόλις ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της διοίκησης του ΟΠΑΠ υπό τους εκλεχτούς του ΠΑΣΟΚ κ. Χάρη Σταματόπουλο και Ιωάννη Σπανουδάκη (ο ΟΠΑΠ μπορεί να είναι ΑΕ, αλλά μεγαλομέτοχος ως γνωστόν είναι το ελληνικό δημόσιο και αυτό είναι που τοποθετεί τα μέλη του ΔΣ μέσω της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων) στις 30/12/2009, ο κ. Κοσκινάς επανήλθε δριμύτερος.

Όπως αναφέρουν όμως οι πληροφορίες οι συντονισμένες προσπάθειες και συνεννοήσεις σε επίπεδο διοίκησης για εξωδικαστική επίλυση της υπόθεσης του κ. Κοσκινά προσέκρουσαν στον τότε νομικό σύμβουλο του ΟΠΑΠ κ. Δημήτρη Παναγέα.

Ο εν λόγω νομικός σύμβουλος του ΟΠΑΠ τελικά αντικαταστάθηκε από τον κ.Γιώργο Γανωτή, πρώην γ.γ. του ΥΠΕΧΩΔΕ και στενό συνεργάτη του Κώστα Λαλιώτη, ο οποίος είχε απασχολήσει παλαιότερα το site poliris-gr (Τα χρυσά παιδιά του ΟΠΑΠ ).

Μέσα από εκείνο το άρθρο, που αναφερόταν σε σχετική ερώτηση στη Βουλή από τον βουλευτή της ΝΔ κ. Ντίνο Ντινόπουλο, διαπιστωνόταν μια διαπλοκή του κρατικού τζόγου με την πράσινη ανάπτυξη, καθώς ο νομικός σύμβουλος του ΟΠΑΠ κ. Γ. Γανωτής εφέρετο να προσφέρει τις πράσινες επενδυτικές συμβουλές του σε μια ομάδα με σοσιαλ-πράσινες ευαισθησίες, την Green Tank ( στο site τής οποίας υπήρχε και διαφημιστικό banner του ΟΠΑΠ)

Στην ίδια ομάδα συμμετείχαν (enet5/9/2010) ο Γ. Αγραφιώτης, στενός συνεργάτης του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου, και ο Γ. Πανταγιάς στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, ο Σπύρος Βούγιας, κουμπάρος του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΠΑΠ, Γ. Σπανουδάκη, καθώς και o ο κ. Τζιώτης, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που τον Νοέμβριο του 2007 εφέρετο και ως υποψήφιος για την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ στις τότε εσωκομματικές εκλογές.

Συγχρόνως ο κ. Τζιώτης ως ιδιοκτήτης της διαφημιστικής εταιρίας Cleverbank έπαιρνε κομμάτι από την διαφημιστική πίτα του ΟΠΑΠ ( επί διοικήσεως Σπανουδάκη)

Για όσους βλέπουν πρώτη φορά το όνομα αυτό, να πληροφορήσουμε ότι η εν λόγω εταιρεία παρείχε υπηρεσίες αθλητικού μάρκετινγκ στον οργανισμό Αθήνα 2004. Ποιος ήταν διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού αυτού; Ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος της ΟΠΑΠ Α.Ε. κ. Γιάννης Σπανουδάκης….

Όμως τον κ. Τζιώτη και τον νομικό σύμβουλο του ΟΠΑΠ κ. Γ. Γανωτή (που αντικατέστησε επί διοικήσεως Σπανουδάκη ,όπως προείπαμε, τον «αντιδρώντα» νομικό κ.Δημήτρη Παναγέα ) δεν τους ενώνουν μόνο οι ….σοσιαλιστικές ευαισθησίες για την πράσινη ανάπτυξη αλλά και οι μπίζνες.

Συμμετείχαν (enet5/9/2010) σε κορυφαίες θέσεις σε διοικητικά συμβούλια διάφορων ανώνυμων εταιρειών που ασχολούνται με το real estate, τις κατασκευές και τον τουρισμό.

Ο κ. Γανωτής ήταν μέλος στη διοίκηση της εταιρείας My Island Α.Ε., ιδιοκτησίας Δημήτρη Τζιώτη. Με άλλα λόγια, ο κ. Τζιώτης ήταν εργοδότης του νομικού συμβούλου του ΟΠΑΠ κ. Γανωτή.

Οι ίδιοι συμμετείχαν και στη διοίκηση των εταιρειών Blue Riviera και Design Resorts, κατέχοντας τις θέσεις του αντιπροέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου αντίστοιχα.

Επίσης, επί ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση της χώρας και Κων. Κοσκινά στη διοίκηση του ΟΠΑΠ (ο οποίος παίρνει τις 300.000 ευρώ σήμερα) , ο κ. Τζιώτης είχε πάρει τη δουλειά του εταιρικού σήματος της ΟΠΑΠ Α.Ε. με απευθείας ανάθεση.

Τέλος για να φρεσκάρουμε τη μνήμη ορισμένων, αναφέρουμε μία ακόμα σύμπτωση: οι κ.κ. Γανωτής και Κοσκινάς φέρονται να ήταν συνεργάτες στο επιτελείο του πρώην υπουργού Γ. Σκουλαρίκη.

ΥΓ. Αν νομίζετε ότι οι «πράσινες συμπτώσεις» περιορίζονται μόνο στα ανωτέρω, κάνετε λάθος. Να σας πληροφορήσω ότι ο κ.Κοσκινάς μαζί και με τον κ. Πανταγιά ( τον στενό συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη που συναντήσαμε πιο πάνω και στην Green Tank), είναι ιδρυτικά μέλη της Οικολογικής Κίνησης Πολιτών Λαυρεωτικής – Σαρωνικού.

Τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει; Κοίτα κάτι …. συμπτώσεις!