Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Μεγάλες θυσίες χωρίς όφελος


Είναι προφανές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει με την πολιτική των συνεχών θυσιών οι οποίες έχουν οδηγήσει στην καταβαράθρωση της εσωτερικής ζήτησης και σε ισχυρή μείωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Αυτό που η ελληνική κοινωνία φωνάζει όλη αυτή τη διετία του Μνημονίου, επειδή δεν αντέχει την οικονομική αφαίμαξη που υφίσταται από τα πρωτοφανή, ακραία μέτρα λιτότητας, αναγνωρίζεται πλέον με τον πιο εμφαντικό τρόπο και από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν για την Ελλάδα, Χορστ Ραιχενμπαχ.

Ο άνθρωπος που βιώνει το τελευταίο διάστημα εκ του σύνεγγυς τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ελληνικός λαός, και έχει επιπλέον τη δυνατότητα να διαπιστώνει την αποτυχία της συνταγής της ύφεσης, λέει, με άλλα λόγια, ότι τα μέτρα δεν μπορούν να συνεχιστούν άλλο και η πολιτική που ακολουθείται είναι αδιέξοδη.

Είναι πραγματικά αδιανόητο, τη στιγμή που όλοι, ακόμα και το ΔΝΤ και η ΕΕ, αναγνωρίζουν την ανάγκη για τη λήψη μέτρων προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης, η ελληνική κυβέρνηση να παραμένει προσκολλημένη σε ένα μείγμα πολιτικής ακραίας λιτότητας, που έχει αποτύχει παταγωδώς σε όλα τα επίπεδα.

Όταν μάλιστα σήμερα το βάρος που αναλογεί στο μέσο Έλληνα είναι τεράστιο και η μείωση του εισοδήματος του είναι διπλάσια σε σύγκριση με τις θυσίες του μέσου Πορτογάλου και τριπλάσια σε σχέση με τον μέσο Ισπανό, όπως ο ίδιος ο Ραινχενμπαχ παραδέχεται.

Μπορεί να διαφαίνεται κάποιο φως στο βάθος του τούνελ για το PSI, ωστόσο αυτό που φαίνεται ξεκάθαρα είναι η ανάγκη πολιτικής για να ξεφύγει η χώρα από την ύφεση.

Και αυτό θα γίνει όχι με άλλες περικοπές μισθών και συντάξεων και άγρια φορολογία, αλλά με διαρθρωτικές αλλαγές, μεταρρυθμίσεις και μείωση της φορολογίας.
ΕΤ