Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Τι δεν βλέπουμε πέραν των ενδογαμιών και των ετερογαμιών ;


«Περίεργες» διεργασίες ξετυλίγονται μπροστά στα μάτια μας, δημιουργώντας ένα σκηνικό που παραπέμπει σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Οι πρωταγωνιστές αυτού του πράσινου θιάσου είναι οι ίδιοι που στην αρχή κακοφόρμισαν και κατόπιν δολοφόνησαν την Ελλάδα και συνεχίζουν «εκτελωνίζοντας» κομμάτι – κομμάτι το πτώμα της.

Η παράσταση ξεκινά από τις καταγγελίες μιας υπαλλήλου της ΕΛΣΤΑΤ , της κας Γεωργαντά, και στη συνέχεια και άλλων υπαλλήλων του οργανισμού , ότι το έλλειμμα του 2009 διογκώθηκε τεχνηέντως , ώστε να οδηγηθούμε στην αγκαλιά του ΔΝΤ (Το γεγονός το είχαμε επισημάνει από την πρώτη δήλωση του κ. Παπακωνσταντίνου τον Οκτώβριο του 2009, παραθέτοντας τόσο τον σχεδιασμό, όσο και το τελικό νούμερο το οποίο θα διόγκωναν το έλλειμμα εκείνης της χρονιάς. Στην πορεία δικαιωθήκαμε πλήρως….)

Οι οικονομικοί εισαγγελείς αρχίζουν και ερευνούν την υπόθεση. Μετά από λίγο ο Γιώργος Παπανδρέου προχωρά στην διατύπωση περί δημοψηφίσματος, γεγονός που ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου τόσο στο εσωτερικό της χώρας μας ,όσο και στο εξωτερικό.

Οι συσχετισμοί και οι σχεδιασμοί δεν τον συμπεριλαμβάνουν για την επόμενη ημέρα και το γνωρίζει…

Όμως ένας Παπανδρέου δεν αποχωρίζεται πότε το ΠΑΣΟΚ. Όχι μόνο γιατί το θεωρεί ιδιοκτησιακό αντικείμενο, αλλά γιατί όπως και ο πατέρας του , σκοπεύει να το χρησιμοποιήσει ως ανάχωμα στο Ειδικό Δικαστήριο που εμφανίζεται στον ορίζοντα.

Γνωρίζει πολύ καλά ότι εάν δεν ηγείται του ΠΑΣΟΚ η καταδίκη του είναι δεδομένη. Γνωρίζει τους (φανερούς και υπόγειους) μηχανισμούς του κόμματος μέσα στο οποίο μεγάλωσε και ελπίζει ότι ενεργοποιώντας τους θα διαφύγει από μια καταδικαστική απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου.

Τραβά τις διαδικασίες εκλογής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ προσπαθώντας να κερδίσει πολύτιμο πολιτικό χρόνο.

Έτσι ξαφνικά ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαϊωάννου και ο υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος προσπαθούν δια νόμου να «καπελώσουν» τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς που διερευνούν όχι μόνο την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και την υπόθεση των CDS

Η ενέργεια του Ε. Βενιζέλου μπορεί να προκαλεί μεν επιφανειακά ερωτήματα, καθώς στην κούρσα διαδοχής μια πιθανή παραπομπή του Γ. Παπανδρέου θα τον εξυπηρετούσε, αλλά για πολλούς ο Ε. Βενιζέλος για μια ακόμη φορά έχει πέσει θύμα της λανθασμένης εκτίμησής του και των υποσχέσεων του Γ. Παπανδρέου για «μεταβίβαση» του δακτυλιδιού , με αντάλλαγμα την προστασία του από Εξεταστικές Επιτροπές και Ειδικά Δικαστήρια.

Εγώ πέραν αυτών να υπογραμμίσω ότι ο Ε. Βενιζέλος , για κάποιο περίεργο, για πολλούς, λόγο, αλλά όχι για όσους …γνωρίζουν, συμβιβάζεται με την δεύτερη θέση στο κόμμα. Ισως κάποια φορά εξηγήσω το ΓΙΑΤΙ. Σίγουρα δεν είναι επί του παρόντος.

Η έντονη όμως κοινωνική αντίδραση που εκδηλώθηκε μετά την απειλή παραίτησης των δύο εισαγγελέων και οι σχετικές δηλώσεις τους στον Τύπο, αναγκάζουν τους δύο υπουργούς να αποσύρουν το νομοσχέδιο και τον σχεδιασμό τους.

Κατά τη διάρκεια όμως των διήμερων εργασιών του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ενός οργάνου που όπως αποδείχθηκε εξακολουθεί να ελέγχει πλήρως ο Γ. Παπανδρέου, οι αγωνιούντες δελφίνοι δεν κατόρθωσαν να αποσπάσουν ούτε καν μια ασήμαντη επανάληψη της υπόσχεσης Παπανδρέου ότι δεν θα είναι και πάλι υποψήφιος.

Αυτό ανάγκασε τον κ. Βενιζέλο να δημοσιοποιήσει την απαίτηση του να εγγραφεί στα πρακτικά της συνεδρίασης των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι αυτός είναι ο εκπρόσωπος και εντολοδόχος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ-πράγμα που πιθανολογείται ότι έγινε- και να παραδεχθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο ότι αν και διαπρεπής Συνταγματολόγος….. κατέλυσε τις επιταγές του Συντάγματος.

Όμως εξαιτίας αυτής της χρόνιας λανθασμένης αντίληψης του για τις πολιτικές διεργασίες που λαμβάνουν μέρος στο πλαίσιο φανερής και υπόγειας στρατηγικής, ο Ε. Βενιζέλος θα περιοριστεί για ακόμη μια φορά στην δεύτερη θέση του ΠΑΣΟΚ.

Ο Γ. Παπανδρέου τους αποτρέλανε, βάζοντας τον… παραλίγο πρωθυπουργό Φίλιππο Πετσάλνικο να κάνει δηλώσεις στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM. «Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι θέμα τι θέλει ή δεν θέλει ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος, αλλά των γενικότερων συνθηκών που διαμορφώνονται κάθε φορά» είπε ο πρόεδρος της Βουλής, αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο όχι μόνο να διεκδικήσει ο Γ. Παπανδρέου επανεκλογή του ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αλλά και να το πράξει ως… «σωτήρας» που δήθεν θα τον αναγκάζουν «οι γενικότερες συνθήκες»…..

Μάλιστα ο Γ. Παπανδρέου έκανε ένα ακόμη βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση , καθώς στην πρόσφατη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον κ. Παπαδήμο ζήτησε από τον κ. Σαμαρά τη σύμφωνη γνώμη του για αλλαγή του εκλογικού νόμου με λίστα.

Μπορεί η πρόταση του να μη έγινε αποδεκτή από τον αρχηγό της αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αλλά ήταν ένα ακόμη σημάδι ότι δεν θέλει να φύγει από το κόμμα και προσπαθεί να «κτίσει» κατά το δοκούν την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ που θα προέλθει μετά τις εκλογές. Θα την χρειαστεί άλλωστε στις διεργασίες του κοινοβουλίου για την εξέταση της διόγκωσης του ελλείμματος και όχι μόνο…

Ενώ λοιπόν ο Γ. Παπανδρέου ξεκινά για την Κόστα Ρίκα και την συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, με απώτερο σκοπό να όχι απλώς να διεκδικήσει και πάλι την Προεδρία της στα τέλη του Ιουνίου, αλλά να προτείνει την επίσπευση των εκλογών, στήνοντας…πρόωρες κάλπες το επόμενο διάστημα, στην Ελλάδα εμφανίζεται ξαφνικά και σηματοδοτεί την φανερή πλέον εμπλοκή του ο Κώστας Σημίτης.

Την ίδια ημέρα που ανακοινώνεται η απόφαση του εισαγγελέα για αποστολή – σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών-της δικογραφίας στη Βουλή , εμφανίζονται στον Τύπο τα όσα ΘΑ ΠΕΙ ο Κώστας Σημίτης μετά από 4 ημέρες στο Συνέδριο που διοργανώνει το Ιδρυμα Heinrich Boll και το Freie Universitat του Βερολίνου. Πρωτότυπος τρόπος ειλικρινά. Η ομιλία …. προ-δημοσιεύεται! Δεν θυμάμαι να έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν.

Ο πρώην πρωθυπουργός αφήνει πολιτικές αιχμές προς τους συντάκτες του μνημονίου και τον Γ. Παπανδρέου για μη ικανοποιητική προετοιμασία και παραλείψεις κυρίως σε ό,τι αφορά τη συνάρτηση των στόχων με τις πραγματικές εξελίξεις.

Είναι φανερό ότι έχει ενεργοποιηθεί η επόμενη φάση του σχεδιασμού!

Οι εκσυγχρονιστές του ΠΑΣΟΚ είναι αρκετός καιρός που πνίγονταν μέσα στο ίδιο το κόμμα τους. Πολλοί εξ αυτών γνώριζαν ότι δεν ήταν μακρυά η ημέρα που θα ξαναεμφανίζονταν, διεκδικώντας τα ηνία του χώρου. Εντός και εκτός Ελλάδας. Εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε οι περισσότεροι δελφίνοι του ΠΑΣΟΚ (Διαμαντοπούλου, Λοβέρδος, Χρυσοχοϊδης) προέρχονται από το εκσυγχρονιστικό μπλοκ.

Η ενέργεια του Κώστα Σημίτη με την …. προ-δημοσίευση της ομιλίας του και τα όσα λέει, κινείται σε τρεις άξονες: α) Παίρνει την εκδίκησή του για τον τρόπο που του συμπεριφέρθηκε ο Γ. Παπανδρέου (αλλά και το δικό του παιδί ο Γ. Παπακωνσταντίνου που τον πούλησε εν μια νυκτί)

β) Αν και είναι πολύς ο χρόνος για τις επόμενες εκλογές της Προεδρίας της Δημοκρατίας, προετοιμάζει το έδαφος, καλλιεργώντας το προφίλ του.

γ) Αρχίζει και στρώνει το χαλί του νέου κόμματος. Ετοιμάζεται ένα κόμμα υπό τον κ. Παπαδήμο (εάν δεν καεί και εάν εξακολουθήσει να έχει πολιτικές βλέψεις) . Πάνω σ’ αυτή την πλατφόρμα σχεδιασμού εργάζονται πλειάδα ΜΜΕ, καθώς τα έχουν «βρει» τόσο με τους ανθρώπους αυτού του χώρου, όσο και με τους εξωτερικούς υποστηρικτές τους.

Τι βλέπουμε λοιπόν σήμερα επιγραμματικά;

Βλέπουμε μια προσπάθεια του Γ. Παπανδρέου να γαντζωθεί στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ (τους λόγους τους έχουμε εξηγήσει πιο πάνω), άσχετα με το σημερινό «εξ καταπόντισης» μέγεθος του .

Βλέπουμε μια προσπάθεια καθιέρωσης ενός νέου κόμματος.Το κόμμα των … «επιχειρηματιών» , με την υποστήριξη εξωθεσμικών (αλλά και εξωελλαδικών) παραγόντων.

Βλέπουμε μια συγκρουσιακή εκδίκηση , από την πλευρά των εκσυγχρονιστών προς τους Παπανδρεϊκούς.

Τι δεν βλέπουμε;

Κάποιον απ΄ όλους αυτούς να ενδιαφέρεται για την Ελλάδα και τον λαό της….